Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova linija

Od danas prometuje 'Studentski vlak' Osijek – Zagreb i Zagreb – Osijek

studentski vlak
Osječko-baranjska županija
11.10.2020.
u 19:34

Vrijeme vožnje će biti manje od četiri sata, što je gotovo sat vremena brže nego od sada

Danas je u 17 sati i 50 minuta s osječkog Željezničkog kolodvora prvi put krenuo „Studentski vlak“ za Zagreb koji na odredište stiže u 21 sati i 44 minute. Ovaj će vlak iz Osijeka za Zagreb voziti svake nedjelje, a iz Zagreba za Osijek petkom i to u 16 sati i 30 minuta kako bi u Osijek stigao u 20 sati i 26 minuta.

Linija je to najavljena prije nekoliko tjedana u Osječko-baranjskoj županiji nakon sastanka predsjednika Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željka Ukića i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića.

– Uvodimo i novu liniju nagibnog vlaka, takozvani Studentski vlak koji će iz Zagreba voziti prema Osijeku petkom popodne, a iz Osijeka prema Zagrebu nedjeljom popodne. Vrijeme vožnje će biti manje od četiri sata, što je gotovo sat vremena brže nego od sada – rekao je tom prilikom Željko Ukić.

Na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj početkom ovog tjedna u Našicama potpisan je Dodatak 2 Razvojnog sporazuma za područje pet slavonskih županija. U Razvojni sporazum ušli su razvojni i strateški projekti, a riječ je o 38 projekata ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna. Na području Osječko-baranjske županije riječ je o 10 strateških projekata ukupne vrijednosti 3.338.108.000,00 kuna među kojima je i rekonstrukcija Kolodvora Osijek. Zajednički projekt na području Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije je rekonstrukcija pruge Osijek – Virovitica vrijedna više od milijardu kuna.

Od Nove godine i Osječko-baranjska županija uvodi novu ponudu za studente. U suradnji s HŽ PP subvencionira prijevoz studenata vlakom i to za sve studente koji imaju prebivalište na području županije, a studiraju bilo gdje u Hrvatskoj. Do sada je ta subvencija iznosila 25%.

– Želja nam je dodatno potaknuti studente da koriste usluge Hrvatske željeznice, Osječko-baranjska županija će od 1. siječnja 2021. godine u potpunosti subvencionirati prijevoz studenata vlakom. Studenti s područja naše županije, bez obzira gdje u Hrvatskoj studiraju imat će besplatan prijevoz – rekao je župan Anušić.

A kako bi se unaprijedila kvaliteta prijevoza, od 15. listopada jedan niskopodni vlak povezivati će Osijek i Vinkovce, a u budućnosti se osim rekonstrukcije pruge i obnove osječkog  kolodvora očekuje i nastavak modernizacije HŽ-ove flote na području istoka Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 2

CO
Cosinus
21:51 11.10.2020.

Stvarno tehnološko čudo. Za samo 4 sata od Osijeka do Zagreba. Vauu. Sa automobilom inače treba 2 sata. I to sve kroz ravnicu.

SV
Svarogov
20:46 12.10.2020.

Vauuuu Vedrane , 290 km. za 2 h . Vauuuu Vedrane ,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije