Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJEČKI SUD

Od Čaruge do Mamića – sud obnovljen nakon 120 godina

Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
18.11.2018.
u 23:12

Secesijska zgrada nije renovirana od 1898. godine kada je sagrađena - sada je obnovljena iznutra i izvana, sve osim najveće prostorije sudnice, u kojoj su se i dogodile najveće presude

Svoju smrtnu presudu u toj je zgradi čuo zloglasni drumski razbojnik Jovo Čaruga. Sjedio je u najljepšoj sudnici u Osijeku davne 1925., a bilo je to suđenje stoljeća u Slavoniji. Njegova je banda u osječkoj “palači pravde” osuđena za deset umorstava i 15 razbojstava, a Čaruga je iste zime obješen u dvorištu zatvora, koji je naslonjen na zgradu suda.

– Hoćete krvi moje, džigerice moje! – orio se iz iste sudnice glas Zdravka Mamića, 93 godine poslije. Vladar hrvatskoga nogometa osuđen je u lipnju na šest i pol godina zatvora, ali za razliku od Čaruge, on kaznu nije čuo uživo jer je toga dana pobjegao u BiH.

1/11

“Tresle su se noge” u zgradi osječkoga suda uglednim poduzetnicima, političarima... Svi su oni, pak, od Čaruge do Mamića, gledali u identične pukotine na zidovima. Otkako je sagrađena, davne 1898., ta vrijedna secesijska građevina nije renovirana, sve do lipnja 2015. kada su građevinari na nju postavili skele i započeli potpunu rekonstrukciju. Pneumatske su bušilice i miješalice parale uši i sudaca i okrivljenika gotovo četiri godine. Obnovljena je zgrada, na čijoj su adresi osječki Županijski i Općinski sud, jučer svečano otvorena.

– Postavili smo lift, rampu za invalide, klime, uveli videonadzor, a nov nam je i sav namještaj, koji je zamijenio stolove i stolce stare više od 50 godina. Nije nam bilo, doduše, lako raditi tih godina jer smo cijelo vrijeme bili u zgradi, ali istrpjeli smo – zadovoljan je Anto Rašić, predsjednik Županijskoga suda u Osijeku.

Poznata je scena kada je Zdravko Mamić građevinarima dao tisuću kuna “za ćevape i cugu”, a na glavu je tada stavio i zaštitnu kacigu. Od presude ga, pak, nije zaštitila. Investicija je to od 3,5 milijuna eura, a 85 posto toga iznosa stiglo je iz fondova Europske unije, dok je ostatak “pokrila” država.

Od ukupno 7000 “kvadrata” te zgrade u Europskoj aveniji, renovirano ih je 5500. Od ostatka, još prije je uređeno i dograđeno 1600 metara četvornih potkrovlja. Ušminkan je, dakle, svaki pedalj suda, osim – najveće sudnica, upravo one u kojoj su sjedili i Čaruga, braća Mamić, ali i umirovljeni general Mladen Kruljac te bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Kruljcu se, inače, dva puta sudilo za iste malverzacije zemljištem u Sibinju, a osuđen je drugi put na godinu dana zatvora, ali je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Ta je soba, inače, pravo umjetničko djelo.

– Ispala je iz projekta za adaptaciju, pa se zato poslije za nju nije mogao naći novac. Zašto se to dogodilo, ne znam – iskreno će sudac Rašić.

No, stavljena je na popis prioriteta pa se očekuje da će i ona zasjati u idućih godinu do dvije.

– Nije za nju potreban ni prevelik novac, oko 1,5 milijun kuna – dodaje on.

U ljepšem prostoru, uvjeren je, suci će i bolje i kvalitetnije raditi iako je osječki sud najažurniji od svih velikih sudova u Hrvatskoj.

– Rezultati su im iznad hrvatskog prosjeka. Građanski je odjel riješio 123 posto predmeta, što je 23 posto više od primljenoga ove godine. No, malo kaska kazneni odjel, osobito u slučaju ratnih zločina – izjavio je Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnoga suda.

– Dok se pregovaralo s EU, nije nam bilo dopušteno suditi u odsutnosti, a imamo 40 predmeta ratnih zločina s 309 optuženika, samo je jedan dostupan i izručen – objasnio je predsjednik Rašić.

Mrčela je hvalio, ali i kudio.

– Suci trebaju i izvan zgrade suda paziti na svoje ponašanje, a ne se pojavljivati na utakmicama u društvu okrivljenika. To je eksces – poručio je, no nije htio nikoga imenovati.

VIDEO Mamić s dokazima na osječkom sudu

Komentara 1

ZA
Zagorec101
23:49 18.11.2018.

Registracija: ZG1881FP Tip automobila: MERCEDES, KLASA GLE, 350 3.0 D 4 MATIC Broj šasije: WDC2923241A005102 Osiguravajuća kuća: JADRANSKO OSIGURANJE D.D. Broj police: 068800102308 Ima se, može se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije