Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija Fight&Win

Od 2019. uvode se preventivni testovi za rak pluća i prostate

U Westinu održana konferencija s temom smjernica u borbi protiv karcinoma
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
19.12.2018.
u 06:00

Hrvatska bi trebala uvesti norveški model – plaćanje penala za nedolazak na zdravstveni pregled

Nacionalni plan protiv raka bit će usvojen u prvih šest mjeseci iduće godine, poručio je premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj konferenciji Fight&Win, inicijativi za podizanje svijesti o raku europarlamentarke Dubravke Šuice, održanoj u zagrebačkom hotelu Westin. Taj je plan, podsjetimo, donijela skupina stručnjaka na čelu s prof. dr. sc. Eduardom Vrdoljakom iz splitskog KBC-a, a on definira, među ostalim, način liječenja raka u Hrvatskoj s ciljem smanjenja broja novooboljelih i umrlih od te bolesti.

Drugi najčešći uzrok smrti

– Činjenica je da je rak drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj od kojeg umire svaka četvrta osoba u zemlji, odmah iza bolesti srčanožilnog sustava. Gotovo da nema obitelji u Hrvatskoj u kojoj se netko nije suočio ili suočava s ovom bolešću, to samo govori o nužnosti zajedničkih napora da se posvetimo ovom pitanju. Osim što trebamo uložiti dodatne napore u istraživanja, nužno je podizati svijest o važnosti prevencije jer je to jedini način za pravovremenu dijagnostiku – rekao je premijer Plenković.

Upravo prevencija, na koju se osvrnuo i premijer Plenković, bila je dijelom izlaganja svih sudionika ove konferencije. Pri tomu se ponajprije govorilo o nužnosti smanjenja ovisnosti o pušenju i povećanju odaziva na nacionalne preventivne programe. Tako je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić rekao da je svaki četvrti rak povezan s pušenjem, dok je s novom godinom najavio probir za rak pluća, a potom i za rak prostate. Hoće li ti probiri, kao i oni koji se već provode, postati obavezni, ovisi o konačnoj verziji Nacionalnog plana protiv raka nakon javnog savjetovanja. Jedan od način kako uvjeriti ljude da se odazovu na preventivni pregled, a koji funkcionira u drugim državama, jest sankcioniranje nedolaska.

Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe

U Westinu održana konferencija s temom smjernica u borbi protiv karcinoma
1/5

– Želim da uvedemo nešto što radi Norveška: ako sam neodgovoran prema svom zdravlju, plaćam penale. Ja to ne zovem kaznom, nego ljubavlju. Prosječan Hrvat vjeruje da će dobiti na lotu, a šanse su jedan naspram deset milijuna, ali ne vjeruje da će dobiti rak gdje su nam šanse jedan naspram tri. Upravo zbog stavljanja glave u pijesak mi ga dijagnosticiramo prekasno te ga nismo u stanju pobijediti – poručio je prof. dr. sc. Vrdoljak, inače predsjednik Hrvatskog onkološkog društva, poručujući da se primjenom ovog plana godišnje može od raka spasiti grad veličine Gospića.

Neke su to od ključnih poruka s konferencije koju je zastupnica Šuica organizirala u ukupno sedam hrvatskih gradova te potaknula i nadstranačko neformalno organiziranje s istim ciljem i u Saboru. Dosad se, kako je rekla, uključilo oko 30 zastupnika.

Rak ne bira

– Rak ne bira ni po stranačkoj, ni spolnoj, rodnoj, vjerskoj, nacionalnoj pripadnosti i zato se svi moramo uključiti – rekla je Šuica na konferenciji na kojoj je sudjelovao i pokretač ove grupe u Europskom parlamentu, slovenski zastupnik Alojz Peterle. Kao netko tko je pobijedio rak, Peterle je istaknuo i važnost volje za borbu protiv bolesti, o čemu je svjedočio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

– Moje osobno iskustvo primanja prve vijesti o dijagnozi nije nimalo lako. Našao sam snagu, povjerenje, digao se iz prašine i rekao idem se boriti. Ta borba nije nimalo laka, gospodo iz sustava, dajte pravo pacijentu na njegov normalan život. Pacijenti u našem društvu bivaju stigmatizirani i to se ne smije dopustiti – rekao je splitski gradonačelnik.

I upravo je stigmatizacija oboljelih od raka u društvu poseban problem na koji je upozorila Ivana Kalogjera, osnivačica udruge Nismo same, koja je okupljene upozorila na probleme na koje oboljeli nailaze. I sama je tijekom kemoterapije ostala bez posla, a danas pomaže oboljelim ženama i svjedoči nizu problema u njihovoj svakodnevici, kao i strahu da će ostati bez posla zbog bolesti. 

Ključne riječi

Komentara 2

SU
suvaja
06:47 19.12.2018.

Onda do tog termina hitno uvedite testove za karcinom pohlepe vodecih hrvatskih politicara uz casne ali endemske iznimke...bilo bi vrlo korisno za ozdravljenje hrvatske nacije....

AE
Aedes2017
20:00 19.12.2018.

Nikada se sankcije u zdravstvu nisu primjenjivale niti neće jer su nemotivirajuće.Jedini put je prosvjećivane i to od vrtića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije