Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nadaju se solidnoj posezoni

Od 15. do 24. listopada ulaznica na Plitvička jezera po 100 kuna

Plitvička jezera u 2021. posjetilo gotovo 400 tisuća ljudi, 45 posto više nego 2020
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
06.10.2021.
u 10:04

Naš najpoznatiji nacionalni park postiže nešto slabije rezultate od prosjeka domaćeg turizma, i to velikim dijelom zbog izostanka grupa gostiju s dalekih tržišta

Ovogodišnja turistička sezona jest iznad svih očekivanja, ali ne i jednako dobra za sve. Dok se domaći turizam u cjelini već približio 80 posto rezultata iz pretpandemijske 2019., u našem najpoznatijem nacionalnom parku tek sustižu polovicu brojki iz te godine. Plitvička jezera, naime, do sredine rujna posjetilo je 675.119 posjetitelja, što je 77,6 posto više nego prošle godine, ali samo 46,8 posto u odnosu na 2019. Te rekordne, pretpandemijske godine Nacionalni park Plitvička jezera do 15. rujna bilježio je već više od 1,4 milijuna posjetitelja. S noćenjima je Nacionalni park Plitvička jezera prošao još slabije, do 26. rujna bilo ih je samo 34 posto u odnosu na spomenutu 2019. godinu.

Očekivano, relativno su mršavi i financijski rezultati. Ova je godina Javnoj ustanovi NP Plitvička jezera, naime, dosad donijela oko 42 posto prihoda od onog koji je ostvaren u najboljoj godini za turizam dosad – 2019. Sporiji povratak na brojke prije korone nego što je to slučaj s turizmom u cjelini, djelomice je i očekivan. Pandemijske restrikcije putovanja praktički su odsjekle daleka tržišta, a upravo su gosti iz Južne Koreje i SAD-a bili među turistima iz pet zemalja koji su bili najbrojniji plitvički posjetitelji. Izostali su i Talijani, koji su do pandemije također, uz Nijemce, Francuze, Korejce i Amerikance, bili u toj skupini. Ove i prošle godine u to društvo ugurali su se, pak, Poljaci, Nizozemci i Rumunji, ali, očito, ne tako masovno da bi mogli nadomjestiti spomenute goste iz Koreje, SAD-a i Italije.

Izvukli najviše što se dalo

Kako god, plitvički domaćini nisu pretjerano nezadovoljni. Smatraju da su iz druge krizne turističke godine zaredom izvukli maksimum i napominju kako je u 2021. posjetitelja čak 77 posto više nego prošle godine, a u odnosu na 2020. broj noćenja se više nego udvostručio i potkraj rujna dosegnuo 70.716.

– Možemo reći da je sezona bila zadovoljavajuća, a vjerujemo da će i posezona biti dobra. Inače, kako bismo sezonu što više produljili, osigurali smo razne pogodnosti za posjetitelje tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, a uključili smo se i u akciju Ministarstva turizma i sporta “Mjesec hrvatskog turizma”, koja je počela 1. listopada. Za posjetitelje smo u listopadu pripremili promotivne cijene gastro ponude tijekom cijelog mjeseca te promotivne cijene ulaznica od 15. do 24. listopada – ističe ravnatelj Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

Gastro popusti cijeli mjesec

Tijekom tih deset dana plitvički posjetitelji ulaznicu će plaćati 100 umjesto 180 kuna. Cijeli, pak, listopad na snazi će biti popularne cijene menija od 55 do maksimalno sto kuna, a u posebnoj ponudi su i aranžmani za goste koji ostaju dulje, odnosno koji uključuju noćenje. Ovisno o broju noćenja gostiju, domaćini kombiniraju popuste na razne druge sadržaje poput najma čamca na jezeru Kozjak, korištenja saune u hotelu Jezero, ulaznica za Baraćeve špilje i najveći europski Pećinski park Grabovaču ili jahanja na obližnjem ranču Terra. Recimo, uz tri noćenja, najam čamca na sat vremena na Kozjaku je besplatan, a svi koji uzmu noćenje s doručkom imat će popust na ručak ili večeru u bistrou Vučnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije