Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon suspenzije

Od 1. studenog opet novi Obiteljski zakon

21.08.2015., Zagreb - Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Milanka Opacic u Banskim dvorima odrzala je konferenciju za medije na kojoj je govorila o prijedlogu Izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
04.09.2015.
u 20:30

Bračni par s djecom prije razvoda sastavit će plan uzdržavanja

Tek malo izmijenjen Obiteljski zakon jučer je Vlada uputila Saboru.

– Nadam se da se neće ponoviti ono što se prvi put dogodilo s Obiteljskim zakonom i da će ljudi napokon shvatiti da je ovaj zakon napravljen isključivo kako bi štitio one koji su slabiji u društvu – ustvrdila je jučer Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne skrbi.

Suština ostala ista

Ustavni sud suspendirao je Obiteljski zakon u siječnju ove godine zbog velikog broja zahtjeva za ocjenom njegove ustavnosti. Zakon je suspendiran u siječnju, nakon što se počeo primjenjivati 1. rujna 2014. godine, a istodobno je na snagu vraćen stari Obiteljski zakon iz 2003. godine koji je i danas na snazi.

Ministarstvo nakon suspenzije nije čekalo konačnu odluku o ustavnosti zakona, već je u vrlo kratkom roku "ispeglalo" sporni zakon ispravivši osporavane odredbe i uputilo ga u novu proceduru. Time su se držali okvira Ustavnog suda koji je naložio Vladi da nađe način na koji će premostiti razdoblje do konačne ocjene ustavnosti.

Međutim, zakon je suštinski ostao isti. Vrijede tako pravila koja su na snazi bila od rujna 2014. do siječnja 2015. godine.

OZ definira koncept razvoda braka koji uključuje obvezno savjetovanje i obiteljsku medijaciju, a u slučaju razvoda braka u kojem ima djece, i obvezno sastavljanje plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi. Obrazac tog plana nalazi se na web-stranici Ministarstva socijalne politike i mladih, usuglašavaju ga roditelji, a sud provjerava i potvrđuje, ako je u najboljem interesu djeteta. Time plan ima težinu sudske presude i regulira sva pitanja vezana za djetetov život, njegovo uzdržavanje i kontakte s drugim roditeljem, s kojim ne živi pod istim krovom. Redefinirana je tablica o iznosima uzdržavanja pa će, primjerice, roditelj s plaćom u visini između 5500 i 6500 kuna plaćati 1190 kuna za dijete u dobi do šest godina, 1392 kune za dijete u dobi između 7 i 12 godina, a 1525 kuna za dijete staro između 13 i 18 godina. Riječ je o minimalnim iznosima koji se mogu mijenjati.

Nadalje, novi bi zakon trebao ubrzati posvajanje djece, odnosno pomoći da se skrati višegodišnji boravak djece bez adekvatne roditeljske skrbi u domovima. Prema novom zakonu, s radom će nastaviti centri za posebno skrbništvo, čijih će osmero pravnika ponajprije zastupati interese djece, osoba s invaliditetom i osoba lišenih poslovne sposobnosti. – U pet centara imali smo 1771 predmet, od čega se 1021 odnosio na zastupanje djece u sudskim sporovima, a ostalo na osobe koje su trebale biti lišene poslovne sposobnosti – kazala je M. Opačić. Naglasila je i da je tu bilo vrlo malo onih koji su doista trebali biti lišeni poslovne sposobnosti, nego je uglavnom bila riječ o manipuliranju ljudima i želji da se dođe do njihove imovine.

Novi-stari zakon

Novi-stari zakon na snagu stupa 1. studenog, a kritičari upozoravaju kako je to prekratak rok prilagodbe za tako opsežan zakon.

– Ovaj Obiteljski zakon donosi iste one institute koje je predvidio i zakon iz 2014. S obzirom na to da su prije stupanja na snagu zakona iz 2014. godine provedene temeljite pripreme za primjenu i edukacije stručnih radnika centara za socijalnu skrb i s obzirom da je zakon bio u primjeni više od četiri mjeseca, smatramo neutemeljenim kritike o prekratkom periodu prilagodbe – uzvraća M. Opačić.

>> 'Obiteljski zakon pao je na osobnim taštinama. Neću podnijeti ostavku'

>> Čudim se što o lošem zakonu Milanke Opačić šuti i Lalovac

Komentara 11

DU
Deleted user
23:31 04.09.2015.

Drugarice Opančić, znam da nemate obraza, ali nije li vas barem malo sram?

SA
santos008
21:30 04.09.2015.

Je li ovo ona sto kaze za sudije Ustavnog suda da se nista ne razume u njezin propali zakon.

TH
than
01:14 05.09.2015.

Ja mislim da vise niti profesori obiteljskog prava na fakultetima ne znaju sam OZ. Sjecam se kada me srusili, izadjem van i rekose mi da je to bilo po starome, a da sam bio u pravu. Vratio se, rekao ii pustili me.... Mjenjaju OZ cesce nego neci carape. Je, ne doslovno, ali u tome smislu. Isto kao i ostale zakone. I sto je najgore, zakoni jesu na papiru, ali problem nastaje kod nasilnika. Problem nastaje i kod alimentacije, ako je roditelj koji se vodi kao bioloski strani drzavljanin, jer je nema. Ma da ne pisem sve. Jednostavno zakone donose nesposobni i oni koji podosta lebde iznad konkretnih slucajeva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije