Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE GLASNIJE PRIČE O ZATVARANJU

Očajni BAT-ovi kooperanti Vladi: 'Što poduzimate za spas domaće proizvodnje duhana?'

Berba duhana
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/2
19.09.2020.
u 20:10

Tvrde da je proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji vrijedna više od 100 milijuna kuna godišnje i čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ova sustava u Hrvatskoj.

S obzirom na sve glasnija nagađanja o mogućem zatvaranju tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru dok istodobno, kako se tvrdi, s Vladom uopće nije bilo komunikacije o toj temi, 195 proizvođača duhana, kooperanata BAT-a, jučerašnjim je dopisom zatražilo sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi “iz prve ruke saznali što Vlada poduzima da zadrži proizvodnju duhana u Hrvatskoj”.

Tvrde da je proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji vrijedna više od 100 milijuna kuna godišnje i čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ova sustava u Hrvatskoj.

– Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutog životnog standarda kojoj nema alternative. Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju više od 80% vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje za ostatkom Hrvatske i EU, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima – tvrdi se u pismu premijeru te ističe kako je proizvodnja duhana jedna od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, a za njezin opstanak ključni su nastavak državnih potpora i osiguran otkup.

– Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njezino financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste – dodaju te napominju kako su u unapređenje proizvodnje investirali znatna sredstva kako bi bili što održiviji, a proizvodnju sada počinju preuzimati i njihovi nasljednici jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, podsjetimo, na saborskom aktualnom prijepodnevu kazao kako ministar financija vodi razgovore s predstavnicima BAT-a te da je uvjeren da će se naći rješenje vezano uz mogući odlazak BAT-a iz Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 12

MA
matan91
20:19 19.09.2020.

Pljuvali ste po Agroduhanu, a sad Plenki pomagaj.

PL
@ploto@
08:34 20.09.2020.

Ovo je čista manipulacija BAT-a.Misle da će im država oprostriti porez.Neka se gone otkud su došli.

AB
abokatstir
20:28 19.09.2020.

Kome još nije jasno da je duhan vrlo štetan za zdravlje, za budžet siromašnih obitelji. Logićno je i poželjno da se postupno smanjuje proizvodnja duhana i pređe na ljekovito bilje, čime se može zaraditi više uz više rada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije