Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Očajni BAT-ovi kooperanti Vladi: 'Što poduzimate za spas domaće proizvodnje duhana?'

Tvrde da je proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji vrijedna više od 100 milijuna kuna godišnje i čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ova sustava u Hrvatskoj.
19. rujna 2020. u 20:10 12 komentara 1691 prikaza
Berba duhana
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

S obzirom na sve glasnija nagađanja o mogućem zatvaranju tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru dok istodobno, kako se tvrdi, s Vladom uopće nije bilo komunikacije o toj temi, 195 proizvođača duhana, kooperanata BAT-a, jučerašnjim je dopisom zatražilo sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi “iz prve ruke saznali što Vlada poduzima da zadrži proizvodnju duhana u Hrvatskoj”.

duhan 195 farmera Proizvođači duhana: Želimo hitan sastanak s Plenkovićem po pitanju tvornice u Kanfanaru

Tvrde da je proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji vrijedna više od 100 milijuna kuna godišnje i čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru, kao i kompletnog BAT-ova sustava u Hrvatskoj.

– Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutog životnog standarda kojoj nema alternative. Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju više od 80% vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje za ostatkom Hrvatske i EU, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima – tvrdi se u pismu premijeru te ističe kako je proizvodnja duhana jedna od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, a za njezin opstanak ključni su nastavak državnih potpora i osiguran otkup.

– Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njezino financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste – dodaju te napominju kako su u unapređenje proizvodnje investirali znatna sredstva kako bi bili što održiviji, a proizvodnju sada počinju preuzimati i njihovi nasljednici jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe.

Zagreb: Održana 10. sjednica Vlade Republike Hrvatske SJEDNICA VLADE Plenković: Vlada se zalaže za borbu protiv korupcije, svatko za koga se utvrdi da je kriv će i odgovarati

Premijer Andrej Plenković u srijedu je, podsjetimo, na saborskom aktualnom prijepodnevu kazao kako ministar financija vodi razgovore s predstavnicima BAT-a te da je uvjeren da će se naći rješenje vezano uz mogući odlazak BAT-a iz Hrvatske.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
  • matan91:

    Pljuvali ste po Agroduhanu, a sad Plenki pomagaj.

  • @ploto@:

    Ovo je čista manipulacija BAT-a.Misle da će im država oprostriti porez.Neka se gone otkud su došli.

  • abokatstir:

    Kome još nije jasno da je duhan vrlo štetan za zdravlje, za budžet siromašnih obitelji. Logićno je i poželjno da se postupno smanjuje proizvodnja duhana i pređe na ljekovito bilje, čime se može zaraditi više uz više rada.