Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Vlada se zalaže za borbu protiv korupcije, svatko za koga se utvrdi da je kriv će i odgovarati

Zagreb: Održana 10. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
17.09.2020.
u 12:20

Na današnjoj je sjednici prihvaćen prijedlog o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe

Na 10. sjednici Vlade danas se od 12 sati razmjenjuju informacije o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus u Republici Hrvatskoj. Također, razmatra se prijedlog sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sjednici je uvodno se osvrnuo na jutrošnja uhićenja te je rekao kako se Vlada zalaže za borbu protiv korupcije. 

"Zadaća svih tijela, osobito pravosudnih, je da nepristrano samostalno rade svoj posao i temeljito istraže i procesuiraju sve one za koje se sumnja da su sudjelovali u koruptivnim radnjama", rekao je premijer te dodao: "Naš mandat, prošli i ovaj, dokazuje da se naša Vlada zalaže za borbu protiv korupcije. Svatko za koga se utvrdi da je kriv će i odgovarati". 

Vezano uz aktualno stanje s koronavirusom i odluku Ustavnog suda, Plenković je komentirao: "Mislim da smo pronašli pravu mjeru i legitiman interes da zaštitimo zdravlje, to nas je vodilo" te je dodao kako su prava rješenja pronađena kombinacijom rada Stožera te aktivnostima epidemiološke struke. 

"Mislim da je dobro da je cijela ova priča zaključena kao što je konstatirano i u odluci Ustavnog suda", rekao je. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je: "Sukladno najnovijim dokazima, zaraznost se smanjuje nakon sedam dana bolesti te se predlaže da se osobe u izolaciji puštaju nakon 10 dana ukoliko u zadnja 24 sata nemaju simptome, uz izuzeće osoba koje imaju teže oblike bolesti". Tvrdi i kako je u tijeku stručna rasprava o uvođenju smjernica tih smjernica u Hrvatsku, no "samoizolacija ostaje 14 dana iako se i to područje prati i bit će predmet daljnjih rasprava". 

Dodao je kako je od početka epidemije postotak umrlih u odnosu na broj oboljelih 1,68 posto, dok je na svjetskih razini taj postotak 3,6. 

Tvrdi i kako su dvije najveće hrvatske klinike, one u Zagrebu i Splitu, u posljednjih tjedan dana zabilježile pad broja hospitaliziranih osoba te apelira na javnost da stave naglasak na prevenciju. 

Na današnjoj je sjednici prihvaćen prijedlog o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Vijeće će biti savjetodavno tijelo Vlade, a državna tajnica Majda Burić iznijela je kako će se sastojati od 12 predstavnika od čega su njih šestero predstavnici umirovljenika i starijih osoba, četvero je predstavnika Vlade te po jedan predstavnik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te Zavoda za zdravstveno osiguranje. 

Komentara 18

JO
JOHNNY
13:25 17.09.2020.

Ovakve akcije USKOKa su cisti primjer kako se radi na suzbijanju korupcije, da nema nedodirljivih i da pravna drzava funkcionira

JU
Judita
13:25 17.09.2020.

Smiješno je misliti kako su ministri sveznajući. Svako od njih bavi se vođenjem poslova iz svog resora i iskreno me ne čudi što nemaju komentara na uhićenja jer je teško očekivati da su baš sa svime upoznati.

KN
Kneginja
13:28 17.09.2020.

Plenković je već u svom prethodnom mandatu pokazao kako kod njega nema prvih među jednakima nego su svi zbilja jednaki pred zakonom. Ovim potezom je takav stav debelo potvrdio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije