Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDAR NA OBITELJI Majka dvoje školaraca ogorčena ‘štednjom’

Očajna sam! Besplatni su nam udžbenici bili velika pomoć, ne znam kako ćemo

06.07.2009.
u 21:58

Dogodilo se upravo ono od čega su roditelji školaraca ponajviše strahovali: besplatni udžbenici postaju prošlost. Zagrepčanka Nada Lipovac, 36-godišnja referentica i majka Igora i Tare, koji ove jeseni kreću u sedmi i četvrti razred osnovne škole, ne krije da je prvi put uplašena za egzistenciju svoje obitelji. Naime, premda su i ona i suprug zaposleni, žive kao podstanari, a prihodi im, kaže, nisu nimalo ‘ekstra’.

- Besplatni udžbenici bili su nam velika pomoć. Ne bih željela previše ‘kukati’ jer nam je svima teško i svi se borimo kako znamo, ali hvata me gorčina jer opet ‘udaraju’ po nama koji polako od srednjeg sloja padamo u onaj niži. A moja obitelj nije ničim pridonijela da nam država bude o ovakvom stanju - priča Nada.

Zahvalna je što su udžbenici dosad bili besplatni, pa ih od 2003. otkako je njezin Igor krenuo u školu nije plaćala, ali pita se kako li je obiteljima u, recimo, Šibeniku ili Dubrovniku, koji su tu povlasticu koristili tek godinu dana. Nada zasad ne vidi načina kako da plati udžbenike svojoj djeci, osim toga, ionako je svake jeseni, unatoč besplatnim udžbenicima, plaćala barem 800 dodatnih kuna za školski pribor i opremu.

- Iako nam ni prijašnjih godina nije bilo lako, svojoj djeci omogućili smo pohađanje engleskog jezika te nogomet za Igora i folklor za Taru, što stoji tisuću kuna. Bojim se da ću djeci morati ukinuti te aktivnosti - kaže Nada.

A kako će kresanjem proračuna ‘nastradati’ i pronatalitetni dodaci, sada će dobro promisliti prije nego što si ostvari životnu želju: rođenje trećeg djeteta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije