Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TERET I GRAĐANIMA I BIZNISU'

Beljak: Obvezna pristojba HRT-a harač je koji treba ukinuti

Krešo Beljak o ukidanju HRT pretplate
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
12.09.2019.
u 13:30

Posebne kritike uputio je na račun dokumentarnog programa koji, naglašava, sudjeluje u revitalizaciji nekih režima iz prošlosti i iskrivljavanju prošlosti, umjesto da obavlja svoju edukativnu ulogu

Obvezna pristojba Hrvatske radiotelevizija harač je koji opterećuje građane i poduzetnike s više od 1,2 milijardi kuna godišnje, poručio je danas predsjednik HSS-a Krešo Beljak založivši se da se ukine. O financiranju javne televizije trebalo bi se raspravljati u Hrvatskom saboru i to kroz raspravu o proračunu, smatra čelnik HSS-a te naglašava kako bi se ona trebala financirati iz državnog proračuna.

– Kada u Sabor dođe rasprava o proračunu, neka sve stranke, zastupnici i cjelokupna javnost ocijene trebaju li javnoj televiziji s gotovo tri tisuće zaposlenih, četiri televizijska programa, 14 radijskih programa, trebamo li plaćati višedesetljetne tantijeme određenim umjetnicima, trebamo li dokumentarni program, je li javna televizija odradila edukativnu funkciju u zadnjih 30 godina. Ima li sve to skupa smisla ili treba HRT djelomično ili većim dijelom ići na tržište, a da ostatak bude financiran izravno iz proračuna. Javna televizija treba postojati jer u svakoj normalnoj zemlji postoji – kaže Beljak koji drži kako se program HRT-a pretvorio u lakrdiju. Nakon takve saborske rasprave, uvjeren je Beljak, vidjelo bi se treba li izdvajati 1,2 milijardi kuna godišnje za ovakvu javnu televiziju ili se to može uspješnije i bolje raditi s mnogo manje novca.

Posebne kritike uputio je na račun dokumentarnog programa koji, naglašava, sudjeluje u revitalizaciji nekih režima iz prošlosti i iskrivljavanju prošlosti, umjesto da obavlja svoju edukativnu ulogu.

– Pitamo se zašto smo tu gdje jesmo, a tu gdje jesmo smo, između ostalog, i zbog javne televizije. Kada pogledate tko potpisuje dokumentarni program, tko se pojavljuje na toj televiziji, likovi i polulikovi koji za vrijeme Tuđmana nisu mogli primirisati javnoj televiziji, danas ondje paradiraju. Očekuje se da će jedan popularni poluvoditelj uskoro dobiti svoj talk-show. Mislim da to hrvatski građani ne bi trebali plaćati. Ako bi, onda iz hrvatskog proračuna i po prethodnoj raspravi. Javna televizija mora biti objektivna, a ona je u ovom trenutku sve više subjektivna – tvrdi Beljak.

Osvrnuo se na istupe čelnika SDSS-a Milorada Pupovca, poručivši kako, na njegovu veliku žalost, postoje određene stvari u kojima nije pogriješio, pa je podsjetio na istraživanje po kojemu 45 posto građana smatra da pozdrav "Za dom spremni" ne treba zabraniti. Dotaknuo se i najave premijera Andreja Plenkovića da neće dostavljati nikakve dokumente vezane uz putovanje u Finsku Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

– To je poruka drugim HDZ-ovcima da ne moraju ništa raditi jer se zakoni očito ne odnose na HDZ. Mi ostali moramo, nas se pritišće, gleda na svaki zarez i točku, a ako ste u HDZ-u, onda ne morate ništa. Plenković šalje poruku svim HDZ-ovcima da ne moraju poštivati zakone i propise, za razliku od svih nas ostalih – zaključuje.

VIDEO Milorad Pupovac o tome ostaje li SDSS u Vladi.

Ključne riječi

Komentara 18

DO
domxerex
13:53 12.09.2019.

Malo dečko zaletio, mogao bi dobiti packe od svojih političkih partnera kojima HTR služi za promociju i održavanje na životu. Bez HRT-a tko bi glasovao za onu debelu "poštenu" bez vrata što je opljačkala poplavljenu Gunju. Ili za neke stare potrošene likove kojima više ni njihova djeca ne vjeruju.

MO
moškov
13:45 12.09.2019.

hrt je tipicni socmastodont glomazan nekvalitetan bespotreban u ovakovom obliku...ali ..uvijek mora biti ali..ovakova tv je glavna poluga politicara za obmanjivanje nacije ...sto bi se dogodilo da recimo nema drzavnog dnevnika u 19h ...nista narocito...itd

Avatar Cat
Cat
13:44 12.09.2019.

Pa kaj je nisi ukinuo kad si bio u vladajućoj koaliciji, obožavam ove koji dok su u oporbi trkeljaju a kad dođu u poziciju da naprave nešto ... niš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije