Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izraelci ulažu u Partizansku bolnicu

Inicijatori obnove su Savez antifašističkih boraca i Odbor za revitalizaciju spomenika, a s Izraelcima ih je spojio Stjepan Mesić
26. siječnja 2016. u 07:00 43 komentara 2764 prikaza
partizantska bolnica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Izraelsko veleposlanstvo uložit će u obnovu Partizanske bolnice na Petrovoj gori pa će bolnica u kojoj je tijekom 2. svjetskog rata liječeno oko pet tisuća ranjenika ponovno postati odredište brojnih turista. Da bi ideja Saveza antifašističkih boraca i Odbora za revitalizaciju memorijalnog spomenika na Petrovoj gori o obnovi bolnice i zaživjela, zaslužan je bivši predsjednik Stjepan Mesić koji ih je “spojio” s Izraelcima.

Odredište izletnika

– Izraelska veleposlanica primit će nas u veljači i tada ćemo dogovoriti detalje obnove – rokove, iznos sredstava... Partizanska bolnica svakako zaslužuje da bude ponovno uređena jer ona evocira uspomene na najsvjetliju stranu hrvatske povijesti. To je i velik gospodarski potencijal, turistički, ali i kulturno-povijesni spomenik. Blizina Zagreba, Karlovca, ali i autoceste čine je primamljivom i brojnim izletnicima koji će cijeniti i prirodne ljepote toga kraja. Ovo je tek početak suradnje, vjerujem da ćemo pronaći još ulagača koji će htjeti zaštititi ovaj vrijedan spomenik – kazao nam je Mesić.
Ono što je, između ostalog, privuklo izraelski interes jest činjenica što je u bolnici skrivenoj u gustoj šumi ranjenike liječila i Marija Schlesinger koju su 1943. godine u blizini bolnice ubili suradnici okupatora. Grob joj je bio smješten na ulazu u jednu od zemunica u koju su sklanjani ranjenici, pa je tako liječnica, prikrivajući ulaz u zemunicu, ranjenike štitila i nakon smrti.

Doktorica Schlesinger

Osim centralne bolnice, kompleks ima nekoliko baraka – od operacijske dvorane u kojoj bi se obnovili operacijski stol i dio instrumenata, do baraka u kojima su ležali ranjenici. U početku je zamišljeno da se urede tri barake. Barakama su prije dosta godina obnovljeni krovovi, neke su zaključane i prazne, u nekima su razbacane fotografije ranjenih partizana. Tu je i veliko groblje onih koji su podlegli ranama, ali i liječnika koji su tu radili.

– Cijeli kompleks spomenika Petrove gore velik je i skup projekt, ali bi njegova obnova pridonijela procvatu turizma i gospodarstva ovog kraja. Kako bi se se moglo obnoviti sve – od spomenika ustanku naroda Banije i Korduna autora kipara Vojina Bakića na Petrovcu nadalje – država mora objediniti česticu jer kompleks “leži” na tri općine, upisati ga, jer nije naveden niti u jednom službenom dokumentu i odrediti onoga tko će kompleksom i upravljati. Jednostavniji je posao sama obnova Partizanske bolnice koja se nalazi u općini Vojnić – kazao je Branko Eremić iz Odbora za revitalizaciju spomenika.

>>Grad Karlovac mora platiti tri milijuna kuna za prostor na Korzu

>>Sindikat i kooperanti: Sad su na redu plaće i ulaganja u mljekare

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Bjelovar112:

    Koliko dugo već nije predsjednik a ima ured mogao je i sam urediti tu bolnicu barem bi novac ostao u Hrvatskoj .

  • Gomila:

    Mesic je lopov i lazov po prirodi sto izraelci dadu pola ide Mesicu

  • Deleted user:

    37000 antifašista sa boračkim mirovinama obnavlja si bolnicu jer još nisu shvatili da je fašizam kapitulirao 45