Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIM Karlovac

Sindikat i kooperanti: Sad su na redu plaće i ulaganja u mljekare

'14.09.2010., Karlovac - Premijerka otvorila nove pogone KIM-a za preradu mlijeka i proizvodnju mlijecnih proizvoda. Projekt je vrijedan 20 milijuna eura. Radnici u pogonu.  Photo: Kristina Stedul Fab
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
16.09.2010.
u 08:01

Sve dogovore Dukat je ispoštovao. S upravom je lako komunicirati, tvrdi sindikalist Zvonko Čović. Novi pogoni su prekrasni, kaže mljekar Z. Močnik.

Novi pogoni su prekrasni, jedinstveni su u Hrvatskoj. Oduševljeni smo, kaže predsjednik Udruge proizvođača Karlovačke industrije mlijeka Zdenko Močnik.

Mljekari očekuju pomoć

KIM-ovi kooperanti posjetili su jučer nove proizvodne linije tvornice u Mekušju, koje je dan ranije svečano otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

U novom pogonu započela je raditi suvremena linija za proizvodnju boca, koje će produljiti rok valjanosti mlijeka, i moderna linija za obradu i punjenje mlijeka. Dukatovo ulaganje vrijedno je 20 milijuna eura.

– Očekivali smo uspostavljanje moderne proizvodnje, jer je to predvidio kupoprodajni ugovor Hrvatskog fonda za privatizaciju i Dukata – kaže Zdenko Močnik.

Razgovarao je s generalnim direktorom Dukata Alenom Fontanom o problemima proizvođača mlijeka.

– Obećano nam je da će Dukat poticati poljoprivredu. Mljekarima treba pomoći ne samo u nabavi junica, nego i da urede sabirališta mlijeka, rashladnike za mlijeko, uspostave nove sustave mužnje... To su velika ulaganja, ali nam omogućuju veću učinkovitost – navodi Zdenko Močnik.

Unatoč tome što pozitivno ocjenjuju poslovanje tvrtke uz koju vežu svoju egzistenciju, kooperanti tvrde da se nalaze u lošoj poziciji.

– Dukat nas u osuvremenjivanju proizvodnje nije pratio. Nakon što je modernizirao svoje pogone, očekujemo da smo mi na redu. Spremni su nam pomoći u rashlađivanju mlijeka i poboljšanju sustava mužnje. Želimo povećati broj grla, količinu i kvalitetu proizvedenog mlijeka – priča Močnik, dodajući da s Karlovačkom županijom i jedinicama lokalne samouprave surađuju u ozakonjenju gospodarskih objekata stočara.

Plaće su i dalje male

Radnici KIM-a također su zadovoljni svojom sadašnjom pozicijom.

– Sve dogovoreno Dukat poštuje. S upravom je lako komunicirati. Svakog radnika muči plaća, a to ćemo sada postaviti na dnevni red u pregovorima. Ona je ispod prosjeka u Dukat grupi – objašnjava sindikalist Zvonko Čović. S njim se slaže i predsjednik Radničkog vijeća KIM-a Dubravko Desović.

Komentara 1

MI
mikro47
21:35 17.09.2010.

Nekada je KIM bio jedna od vodećih karlovačkih tvrtki, gdje se svako malo dijelio višak, a i kooperanti su dobivali kredite, naročito oni iz Korduna. A sada će radnici KIM-a morati moljakati Zagreb za neku povišicu, zapravo mrvice od onoga što Dukat zarađuje (sa jedne strane velika neto dobit a sa druge strane male plaće radnika). A to da če Dukat poticati poljoprivredu je vrlo upitno, pa sami prodaju farmu u Sadilovcu koju je KIM napravio. Poljoprivrednici mogu samo tražiti skupe kredite od banaka (koje za te kredite traže trostruko osiguranje) ili eventualno ako izvuku neka poticajna sredstva od države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije