Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predmet iz ladice

Grad Karlovac mora platiti tri milijuna kuna za prostor na Korzu

turisticka02_krs_030413
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
04.04.2013.
u 14:34

Po nepravomoćnoj presudi iz 2011. Grad mora vratiti 1,3 milijuna kuna i kamate

Grad Karlovac izgubio je još jedan sudski spor. Pravničke pogreške do sada su skupo stajale porezne obveznike, a u ovom konkretnom slučaju moglo bi ih stajati novih gotovo tri milijuna kuna.

Ugovor na 20 godina

Koliko će točno isplatiti Ivici Smolčiću, odnosno njegovoj tvrtki Fima kao naknadu za ulaganje u gradski prostor na Korzu, ostaje drugostupanjskom sudu da odluči, no nedvojbeno je da Grad odštetu mora isplatiti, jer je tako odredio Župnijski sud u Karlovcu. Smolčić je ušao u potkrovlje na adresi Petra Zrinskog 3, kojeg danas koristi Turistička zajednica Karlovca, još 1996. godine i ondje otvorio trgovinu bijelom tehnikom. Ugovor o zakupu potpisan je na 20 godina, no već 1999. je raskinut zbog lošeg poslovanja tvrtke, a na Smolčićev zahtjev. Fima je zatim zatražila od Grada nadoknadu za uloženo u gradsku nekretninu, no Grad se tada oglušio na njegov zahtjev. Međutim, ipak je presuđeno u njegovu korist, i to pravomoćno.

Naime, Smolčiću ide u prilog što u potpisanom ugovoru o zakupu stoji da se ulaganja neće vratiti zakupniku nakon isteka 20-godišnjeg najma. Međutim, nije navedeno što u slučaju da zakupnik odustane od prostora prije isteka 20 godina. Ugovor je sklopio tadašnji Stambeni fond, a Grad je tužen, jer se radi o njegovoj tvrtki, koja je kasnije spojena s Inkasatorom. Vještak Branko Čordašev utvrdio je 2000. godine da je Smolčić uložio oko milijun i pol kuna, a u lipnju 2011. godine Općinski sud u Karlovcu presudio je da Grad mora isplatiti 1,300.000 kuna, zajedno sa zateznim kamatama koje se obračunavaju od 2001. i sudskim troškovima.

Prostor državni

Grad osporava visinu odštete, glavnicu, ali i kamate i žalio se Županijskom sudu iste godine.

– Treba naglasiti da je u međuvremenu zgrada u kojoj se nalazi ovaj poslovni prostor prešla u vlasništvo Republike Hrvatske, po posebnom zakonu, pa Grad više nije vlasnik nekretnine. Država nije preuzela ovaj postupak – kaže Ana Župančić, viša stručna suradnica za protokol i odnose s javnošću Grada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije