Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekonstrukcija Vlade

'Obnova' kabineta Milanovića već traje, ali nema stvarne promjene

'06.02.2013., Zagreb -U Banskim dvorima je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Zoran Milanovic, Vesna Pusic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
10.03.2013.
u 21:00

Četiri ministra iz originalnog sastava Vlade već su je napustili, a peti – potpredsjednik Vlade Neven Mimica – to bi mogao učiniti već za mjesec dana zbog odlaska na poziciju u Europskoj komisiji

Sve glasnijim javnim pozivima za imenovanje neovisnih stručnjaka u Vladu, pridružio se i čelni čovjek IDS-a Ivan Jakovčić. Nastupajući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva Jakovčić je ustvrdio kako je potrebno razgovarati o rekonstrukciji Vlade.

Jake napetosti

– Veljko Ostojić nije bio ministar turizma jer je član IDS-a, već prvenstveno zato što je priznati stručnjak u tom području. Dakako, da nijedan ministar, ne može uzeti zasluge za broj turista na Jadranu, ali to je jedini resor u kojem su provedene strukturne reforme. Smanjen je PDV, donesena dugoročna strategija razvoja turizma i niz zakonskih promjena - preduvjeti za rast konkurentnosti.. To nam treba u svim resorima – rekao je Jakovčić. Iako će njegov istup mnogi promatrati u kontekstu sve jačih međustranačkih napetosti koje postoje vladaju između SDP-a i HNS-a, neosporno je da Vladi predstoji određena vrsta rekonstrukcije. Naime, četiri ministra iz originalnog sastava Vlade već su je napustili, a peti – potpredsjednik Vlade Neven Mimica – to bi mogao učiniti već za mjesec dana zbog odlaska na poziciju u Europskoj komisiji. Ministar zdravlja Rajko Ostojić ima realne šanse postati zagrebačkim gradonačelnikom, a sudbinu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine mogla bi ovisiti o rješenju saborskog Povjerenstva za sukob interesa. Stoga je jasno da je kadrovska rekonstrukcija Vlade zapravo već u tijeku. Ipak, ona bitnija reforma, Vladine politike, još uvijek nije potpuno zaživjela. Na to je nedavno upozorio i čelni čovjek laburista Dragutin Lesar ustvrdivši kako se službeni Vladin program rada usprkos odlasku više ministara koji su trebali biti njegovi nositelji – formalno nije ni mijenjao. Ipak, dok je to tako, a ministri tek puki izvršitelji strategije koju su definirali njihovi prethodnici, kadrovske promjene u Vladi neće imati znatnijeg efekta, pa čak i da ministarske pozicije preuzmu neovisni stručnjaci.

Uzak krug resora


IDS je parlamentarno najslabija stranka Kukuriku koalicije i nema snagu da potakne rekonstrukciju Vladine politike, no sve da se u nju i krene, Milanovićeve opcije su ograničene. Od strateški važnih resora, vanjske poslove, gospodarstvo i graditeljstvo kontrolira HNS, turizam IDS, a ministarstva prometa i ekologije već su doživjela jednu promjenu ministara. Ostaje pak uzak krug resora pod kontrolom SDP-a, a promjene u njima vjerojatno bi izazvale negativne posljedice unutar same stranke.

>> IDS ostaje u koaliciji: Želimo graditi, a ne rušiti!

>> Jakovčić: Životni mi je san postati zastupnikom EU parlamenta

Komentara 10

SJ
Sve je uzalud
21:12 10.03.2013.

Milanović radi toliku štetu da taj kabinet ništa više nemože popraviti. On si sada misli "Što sam se lani zahebo"

IC
ico1
21:25 10.03.2013.

Milanoviću najbolje da da ostavku onje najgori premijer dosad..

DA
dadalina
21:31 10.03.2013.

nema on oko sebe stručnjake..ne sumnjam da je on dobričina.... ali ima vlast u rukama , neka se proslavi i rastjera sve oko sebe..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije