Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svečanost

Obilježena obljetnica osnutka 204. Vukovarske brigade

Foto: Branimir Bradarić
23.09.2017.
u 16:12

Ivan Kovačić je istakao kako 204. Vukovarska brigada nije branila samo Vukovar nego da su njeni pripadnici branili šire vukovarsko područje.

Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju te svečanom akademijom danas je obilježena obljetnica mosnutka 204. Vukovarske brigade koja je tijekom Domovinskog rata radi svojih zasluga izrasla u jednu od najpoznatijih ratnih vojnih postrojbi u Hrvatskoj.

- Upravo je 204. Vukovarska brigada najzaslužnija za pružanje otpora agresoru 1991. godine. Međutim, i pored toga imali smo loša iskustva pa je trebalo da poslije Domovinskog rata 15 godina da prođe kako bi brigada bila priznata. Neki ljudi u MORH-u i Glavnom stožeru su pismenu zapovijed o ustrojavanju brigade svih tih godina držali u ladici, rekao je Ivan Kovačić koji je tijekom agresije na Vukovar bio zapovjednik 3. bojne 204. Vukovarske brigade.

Još jednom je istakao kako 204. Vukovarska brigada nije branila samo Vukovar nego da su njeni pripadnici branili šire vukovarsko područje. Prema podacima koje je iznio na popisu 2304. Vukovarske brigade nalazi se 5.493 branitelja od kojih se njih 923 vode kao poginuli i nestali.

Odmah nakon svečane akademije održano je i prvo javno predstavljanje Udruge ratnih veterana 204. Vukovarske brigade koja je sudjelovala u organizaciji obljetnice. Predsjednik udruge Drago Adžaga rekao je kako će udruga raditi na zaustavljanju dalje degradacije digniteta brigade, vukovarske bitke kao i Domovinskog rata te da neće nikome dopustiti da manipulira brigadom.

- Nikad nećemo prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara niti se pomiriti sa zaključcima komisije Josipa Manolića. Tražit ćemo od Hrvatskog sabora da te zaključke proglasi ništavnim, poručio je Adžaga.

U okviru udruge djelovat će i Klub ratnih zapovjednika kojim predsjedava zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković koji je rekao kako će to tijelo, kao i 91 godine, rješavati sva ključna i otvorena pitanja. Istakao je kako niti zastave na kninskoj tvrđavi ne bi bilo bez 204. Vukovarske brigade i njenih branitelja.   

- Prva naša inicijativa, koja je već pokrenuta, je da vojna ili Nova bolnica u Zagrebu ponesu ime dr. Juraj Njavro radi svih njegovih zasluga tijekom obrane Vukovara. Imamo i niz drugih projekata, rekao je Borković dodajući kako tijela udruge neće raditi revizije branitelja ali i da se jako dobro zna tko je na popisu branitelja Vukovara.

Komentara 4

WI
Witman
19:16 23.09.2017.

Bravo dečki

DU
Deleted user
19:34 23.09.2017.

..nema te se kome opravdavat..valjen će josipović,pofuk,stazić,peđa grbin i ini dezerteri krojit našu sudbinu..koji je od navedenih bija u ratu??ni jedan,mrze hrvatsku do zadnje ustaške kune,pljuc..

DE
deda1234
21:02 23.09.2017.

Pa sve do mostara....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije