Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Položeni vijenci i zapaljene svijeće

Obljetnica stradanja Bogdanovaca: U obrani sela poginula 133 branitelja, među kojima 89 mještana

Obljetnica stradavanja u Bogdanovcima
Foto: Branimir Bradarić
1/3
10.11.2020.
u 13:33

Prisjećajući se ratnih događanja iz 1991. godine zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta rekao je kako su branitelji ovoga sela izdržali koliko su mogli ali i da je to bilo već puno više nego što su mnogi mislili da će izdržati boreći se protiv brojnijeg i tehnički nadmoćnijeg suparnika

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je obilježena 29. obljetnica stradavanja Bogdanovaca u Domovinskom ratu koje je poznato i kao selo nedaleko od Vukovara koje je tijekom rata preživjelo najveća stradavanja. Radi svega toga Bogdanovci su poznati i kao jedan od simbola agresiji tijekom Domovinskog rata. O borbama koje su se vodile u ovome selu govori i podatak kako je u obrani Bogdanovaca sudjelovalo oko 200-ak branitelja, a da su poginula 133 branitelja i civila. Među poginulim je 89 mještana sela dok su ostali pripadnici HOS-a, ZNG-a i policije. Na popisu nestalih i danas se nalazi 20 mještana ovoga sela.

Prisjećajući se ratnih događanja iz 1991. godine zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta rekao je kako su branitelji ovoga sela izdržali koliko su mogli ali i da je to bilo već puno više nego što su mnogi mislili da će izdržati boreći se protiv brojnijeg i tehnički nadmoćnijeg suparnika.  

- Tjednima smo izvanljudskim naporima nastojali obraniti Bogdanovce, ali obrana je slomljena 10. studenoga. Kada smo ostali bez oružja više se nismo mogli braniti. Bile je to nažalost uvertira za Vukovar. Jako je bitno da se zna tko je u Bogdanovcima živio, tko je u njima radio i tko je u njima branio Hrvatsku i za nju u konačnici dao svoj život. Jako puno naših prijatelja i suboraca je poginulo te je stoga naša obveza govoriti o njima kako se njihova žrtva nikada ne bi zaboravila - rekao je Matković.

U izjavama novinarima rečeno je i kako su Bogdanovci tijekom najtežih dana Domovinskog rata bili oaza i svjetionik i jedan od stupova obrane grada Vukovara te da Hrvatska to nikada neće zaboraviti

Na skupu u Bogdanovcima govorio je i ministar obrane u Vladi RH Mario Banožić koji je rekao kako su branitelji i po cijenu života bili odlučni braniti svoje domove i neovisnost Hrvatske.

- Do sada za zločine počinjene u Bogdanovcima nitko nije odgovarao. Moramo vjerovati u demokratske neovisne državne institucije i kako će svi oni koji su počinili zločine na koncu i odgovarati za njih - istakao je Banožić.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar film
film
19:17 10.11.2020.

a kaj veli pupi?

DU
Deleted user
14:16 10.11.2020.

Vidi,vidi nema kulena i traminca, nema Zoke da održi domoljubni govor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije