Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Objavljeno koliko je liječnika u tri godine otišlo iz Hrvatske!

Većina je žena i to 53 posto, a najviše odlaze u Veliku Britaniju, Njemačku, Irsku, Austriju i Švedsku
14. prosinca 2016. u 15:45 21 komentara 4859 prikaza
liječnici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od ulaska Hrvatske u EU, zemlju je napustilo 525 liječnika, a to je kao da je Hrvatska ostala bez KBC-a Osijek, u kojem radi 515 liječnika, ili KBC-a Rijeka, u kojem je zaposleno 534 liječnika, navedeno je u analizi koju je danas predstavila Hrvatska liječnička komora, a riječ je o prvim detaljnim podacima o liječnicima koji su otišli iz hrvatskoj zdravstvenog sustava raditi u inozemstvo. Skoro svaki drugi, njih 249, u dobi je između 25 i 35 godina tj. rođeni su iza 1980. godine, što ovu statistiku čini još više poražavajućom i alarmantnijom, upozorava dr. Krešimir Luetić, dopredsjednik HLK. Prosječna im je dob 39 godina, a većina je žena, čak 53%. Najviše odlaze u Veliku Britaniju, Njemačku, Irsku, Austriju i Švedsku.

Od srpnja 2013. godine do danas Hrvatsku je napustilo 305 liječnika specijalista i 221 liječnik opće medicine. Otišlo je najviše anesteziologa (53)  pa internista (34), psihijatara (33), radiologa (26),  ginekologa (22)  i općih  kirurga (18).  Njih 43 su doktori znanosti, a 16 magistri znanosti.

– Činjenica da je iz Hrvatske otišao 221 liječnik bez specijalizacije dokaz je da je uvođenje mladih ljudi u  sustav specijalizacija presporo i neatraktivno, odnosno da su uvjeti započinjanja specijalizacija u Hrvatskoj, tzv. robovlasnički ugovori, neprihvatljivi  mladim  liječnicima. Vjerojatno i zbog toga napuštaju hrvatski  zdravstveni  sustav, a  da  nisu za pravo ni ukoračili u njega. Nedvojbeno je da je nužno promijeniti postojeći, neučinkoviti i zastarjeli koncept specijalističkog usavršavanja, koji kao takav ne postoji  više  nigdje  u  Europi.  Liječnička  komora  je  zbog svih hrvatskih  građana  koji  i  u  budućnosti  imaju pravo na kvalitetnu specijalističku zdravstvenu zaštitu izradila prijedlog Cjelovitog koncepta unaprjeđenja specijalističkog usavršavanja doktora medicine. Izradili smo i koncept unaprjeđenja pripravničkog  staža,  tzv. stažiranja, koji ćemo sutra u Rijeci predstaviti javnosti – kazao je dr.Luetić.

Najviše ih je otišlo iz Zagreba

Najviše liječnika koji su napustili Hrvatsku otišlo je iz Zagreba (204) i Primorsko-goranske  županije  (63), a najmanje iz Požeško-slavonske županije  (3). Što se tiče zdravstvenih ustanova, odlascima  liječnika  su najviše  pogođeni klinički bolnički centri diljem Hrvatske, koje je u posljednje tri i pol godine napustilo 124 liječnika,  dok je opće bolnice napustilo 70  liječnika.  Domovi zdravlja ostali su bez 71 liječnika, a Zavodi hitne medicine bez 59.

– Kadrovska devastacija  zdravstvenog sustava ozbiljna je prijetnja sigurnosti i prosperitetu hrvatske države. U pitanje se dovodi zdravlje hrvatskog naroda. Ovaj problem nije sektorsko pitanje kojim bi se trebalo baviti isključivo Ministarstvo zdravstva, to je problem od nacionalnog interesa koje Vlada RH treba shvatiti prioritetom u rješavanju državnih pitanja. U protivnom, Vlada premijera Plenkovića snosit  će odgovornost za ozbiljno i nepovratno urušavanje kvalitete pružanja zdravstvene skrbi hrvatskim građanima. Ako  se ubrzo ne poduzmu  odlučne i konkretne mjere za očuvanje kadrovskog potencijala hrvatskog  zdravstva, kroz nekoliko godina zdravlje će postati privilegij rijetkih, a ne pravo svih građana Republike Hrvatske – zaključio je dr. Trpimir Goluža, predsjednik HLK.

Komora  je  pokrenula pripremu dokumenta „Nacionalni program očuvanja kadrovskog potencijala hrvatskog zdravstva“ u kojem će prikazati aktualno stanje, analizirati njegove uzroke i posljedice te predložiti ključne mjere i smjernice za postizanje kadrovske održivosti javnog zdravstvenog sustava kao preduvjeta pune funkcionalnosti hrvatskog zdravstvenog sustava u cjelini.

Detaljnu statistiku odlazaka liječnika iz Hrvatske pogledajte u prezentaciji Hrvatske liječničke komore:

>>Većina hrvatskih pacijenata prihvatila bi gay liječnike, ali stručnjaci su zabrinuti stavovima

>>Konsenzus liječnika: Dežurat ćemo, ali u ordinaciji s opremom

Tvrtka Orqa iz Osijeka
USPJEŠNI IT PODUZETNICI
Trojica Hrvata od hobija došli do vodeće pozicije u svijetu, evo kako im je to uspjelo
Hrvatski Telekom
VODEĆA MREŽA
Znate li koja je vodeća mreža u Hrvatskoj?
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Deleted user:

  Ovi komentari su potpuno promaseni. Drzava je ulozila u nekoga? A sto je drzava u ekonomskom pogledu nego aparat koji zivi od poreza. Tko taj porez placa? Drzava sama sebi mozda?. Ne, nego moji roditelji, vasi roditelji. I ja sada ... prikaži još! placam porez i to po najvecoj stopi. Neka drzava ostavi dio preplacenog poreza meni pa cu ja sam skolovati svoju djecu. Isto tako, kad recimo elektrotehnicar ili IT strucnjak ode vanka raditi onda nema medijske halabuke. Tko je njega odskolovao? Nije bitno,ali samo se o lijecnicima pise, komentira u negativnom tonu.

 • marijaqwer:

  Ljecnici odlaze za svojim pacijentima. Uskoro će na put poći i ovi što su ostali.

 • esmeron:

  A jošvtri puta više medicinskih sestara. Ali to nije atraktivno pa se o tome ne piše.