Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ZAHTJEV

Objavljeno kolike su mirovine u Njemačkoj, mnogi ostali neugodno iznenađeni

Ruke starije žene - ilustracija
Pixabay
21.01.2022.
u 11:53

Ministarstvo socijalnih poslova u svojem odgovoru napominje da niska mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja malo govori o ukupnim primanjima u starosti.

Istraživanje Saveznog ministarstva socijalnih poslova pokazalo je da otprilike svaki peti umirovljenik u Njemačkoj prima manje od 500 eura mirovine mjesečno, a oko polovina umirovljenika ne dosegne ni iznos od 1000 eura.

Oko 3,4 milijuna starosnih mirovina na kraju 2020. bilo je manje od 500 eura, što je, prema informacijama, bilo 19,8 posto. Istraživanje je pokazalo da 49,5 umirovljenika ima mirovinu manju od 1000 eura mjesečno, a posebno velik broj malih mirovina isplaćuje se na zapadu Njemačke i ženama, piše Fenix-magazin. 

Njemački zastupnik Renee Springer zato upozorava kako su vlasti desetljećima provodile neodgovornu mirovinsku politiku.

Ministarstvo socijalnih poslova u svojem odgovoru napominje da niska mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja malo govori o ukupnim primanjima u starosti. 

Ističu da male mirovine proizlaze prvenstveno iz vrlo kratkog vremena doprinosa, na primjer zbog kratke biografije zaposlenja, kao što je često bio slučaj za žene u saveznim zemljama ili također zbog promjene statusa osiguranika iz zakonskog mirovinskog osiguranja u mirovine državnih službenika. Prema vladinu izvješću o sigurnosti u starosti, niske mirovine su “puno češće” u kućanstvima s visokim primanjima. 

U Njemačkoj živi oko 21 milijun umirovljenika, a to ne uključuje samo starosne umirovljenike, već i osobe koje primaju obiteljske ili invalidske mirovine.

VIDEO: Apsurd u Zagrebu: Parkirni aparati ne rade punih godinu dana, hoće li ih ikada fiskalizirati?


 
Ključne riječi

Komentara 44

Avatar nekakav
nekakav
12:42 21.01.2022.

da ne bi netko smetnuo s uma bitnu činjenicu iz teksta. najniže mirovine su u kućanstvima s visokim prihodima. kako to objasniti? kod nas je obratno, visoke mirovine su tamo gdje se i dobro zarađuje. ovi nijemci skroz krivo sve rade. al dobro je znati ovo sa 500 eura. kod nas svako malo netko skoči da ima njemačku penziju od 1,500 eura. njemački penzić živi jednako skromno kao naš, samo ga naš šije u činjenici da naš živi u svojoj kući, stanu, a nijemac plaća najam stana. obadvojica plaćaju režije. al naš ne plaća stan, kuću, ne otplaćuje, jer to naš pametnjaković je riješio prije. nismo mi svjesni da živimo bolje od njih. mi gledamo iznos u eurima, a ne vidimo ove velike nevidljive troškove i razlike. pitajte vi svoje mlađe frendove koji su otišli u njemačku, dal tamo svaki vikend zaruže, dal tamo odlaze u šoping, provod, kao doma. ipak tamo imaju veće plaće... moramo prestati druge gledati da su bolji. a svoje omalovažavati. moramo raditi, truditi se. prestati očekivati da će država, politika, nekim zakonom nama dati veće plaće, veći standard. to trebamo zaraditi.

BE
Berlioz
14:27 21.01.2022.

Njemački umirovljenici s najnižim primanjima odseljavaju u Bugarsku i Rumunjsku jer samo tamo mogu preživjeti s tako malim primanjima, bile su emisije na tv o njima.

JO
jorgen
13:49 21.01.2022.

"Ministarstvo socijalnih poslova u svojem odgovoru napominje da niska mirovina iz obveznog mirovinskog osiguranja malo govori o ukupnim primanjima u starosti. " - uopće nisu argumentirali izrečeno kako bi opovrgnuli originalni navod. Na što se izvlačite, činjenicu da nemalo Nijemaca nastavlja raditi i u mirovini? To je po vama pošteno? Donedavno su imali proračunski suficit u desecima milijardi eura - nisu se sjetili niti eura preusmjeriti u mirovine. Radije su davali migrantima, Ukrajini i ekstremno lijevim ideološkim projektima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije