Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WHO

Objavljeni rezultati istrage oko COVID-19: Virus nije pobjegao iz laboratorija, prijenosnik je šišmiš

Foto: Pixabay
1/4
09.02.2021.
u 13:34

Također se smatra vjerojatnim da se virus mogao prenijeti iz smrznute hrane, prema dr. Peteru Ben Embareku.

Istraga Svjetske zdravstvene organizacije o podrijetlu COVID-19 objavila je da virus, koji je doveo do svjetske pandemije, najvjerojatnije nije potekao iz laboratorija, piše SkyNews. Takva je opcija “ekstremno malo vjerojatna”, kazali su istražitelji WHO-a.

Međunarodni tim znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), radeći sa stručnjacima iz Kine, istražuje kako je započela pandemija koronavirusa. Tim je posjetio ključna mjesta u Wuhanu, gdje su zabilježeni prvi slučajevi i razgovarao s pacijentima, osobama koje su prve zaražene te kineskim znanstvenicima.

Liang Wannian, šef stručne skupine za odgovor na COVID-19 Kineskog nacionalnog zdravstvenog povjerenstva, rekao je da je COVID-19 najvjerojatnije pronađen u pangolinima i šišmišima, što sugerira na te životinje kao domaćine, ali uzorci virusa pronađeni u tim životinjama nisu identični virusu SARS-CoV-2.

Liang je također rekao da se u trenutku prijenosa na tržnicu Hunan virus također širio na različitim mjestima diljem Wuhana.

Doktor Peter Ben Embarek, glavni stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije za zoonotske bolesti, rekao je da se virus najvjerojatnije prenio na ljude putem posredničke vrste koja je genetski bliža ljudima od šišmiša ili pangolina.

“Sav rad na virusu i pokušaj identificiranja njegova podrijetla nastavlja se usmjeravati prema prirodnom spremniku ovog virusa i sličnih virusa u populaciji šišmiša”, dodao je.

Također se smatra vjerojatnim da se virus mogao prenijeti iz smrznute hrane, prema dr. Peteru Ben Embareku.

Komentara 22

LU
Ludwik
13:45 09.02.2021.

Ahaha, nije virus pobjegao iz laboratorija nego šišmiš koji je u laboratoriju bio inficiran virusom... Čistačica zaboravila zatvoriti prozor?!

KN
knickers
13:42 09.02.2021.

“Skoro svi "znanstvenici" iz WHOovog kvazi tima bi sami sebe doživotno pokopali da je virus kao slučajno pobjegao iz laba, jer su skoro svi financirali oni kineske projekte tako da su u debelom sukobu interesa....Peter Daszak godinama financira i surauđuje sa wuhanskim labom i financira ga preko tzw Ecco health alliance sad bi kao on trebao utvrditi lableak, bljak, bljuv”

UM
Uman104
13:52 09.02.2021.

kinezi i who ....... već pomalo nakaradno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije