Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaposleni s kolektivnim ugovorima

Objavljen iznos ovogodišnjih božićnica u Njemačkoj: Evo tko će primiti najvišu, a tko najnižu

Christmas Market on Alexanderplatz
Foto: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL
1/3
11.11.2020.
u 18:15

Prosječna božićnica iznosi 2.660 eura bruto, dok najviše božićnice primaju zaposleni u energetskom sektoru, 5.910 eura

Gotovo 90 posto zaposlenih u Njemačkoj s kolektivnim ugovorima primit će ove godine božićnicu koja u prosjeku iznosi oko 2660 eura bruto, priopćio je u srijedu Državni zavod za statistiku iz Wiesbadena.

"I ove godine će 87,4 posto zaposlenih u poduzećima i ustanovama koje prihvaćaju kolektivni ugovor primiti božićnicu", stoji u priopćenju Državnog ureda za statistiku.

Prosječna božićnica iznosi 2.660 eura bruto, dok najviše božićnice primaju zaposleni u energetskom sektoru, 5.910 eura. U prosjeku 5.509 eura primaju i zaposleni u TV i radio produkciji, kako u javnom tako i u privatnom sektoru.

Najniže božićnice, 364 eura, primaju zaposleni u sektoru posredovanja u zapošljavanju radne snage.

U Njemačkoj je u poduzećima i ustanovama koje se drže kolektivnog ugovora zaposleno 47 posto zaposlenih. To se prije svega odnosi na zaposlene u javnom sektoru, ali i branšama s tradicionalno dobro organiziranim sindikatima poput metaloprerađivačkog sektora, u što spada i njemačka automobilska industrija. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar The_Lacrdion_ZG
The_Lacrdion_ZG
19:45 11.11.2020.

Što je s oniih 53% koji nisu obuhvaćeni kojekakvim "kolektivnim ugovorima"? Što je s onima čiji poslodavci imaju velike gubitke zbog korone? Više od polovice zaposlenih u Njemačkoj neće primati nikakvu Božićnicu.

DA
DarthVader
19:37 11.11.2020.

I opet Vecernji nesto tupi sta nema veze s stvarnoscu. U Njemackoj pola njih ne dobi bozicnicu. Samo oni u velikim i jakim firmama, a i njima je spram ranijih desetljeca smanjeno.

ST
Stipan
20:23 11.11.2020.

55% bruto prosječne plaće ako ste preko 36 mjeseci u istom poduzeću . Možete sami izračunati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije