Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NITKO NIJE NA 1. MJESTU

Objavljen indeks borbe protiv klimatskih promjena: Evo kako stoji Hrvatska

Climate Protest - Brussels
Foto: Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA/ABAC
1/4
08.12.2023.
u 16:50

S obzirom na to da je Hrvatska kao članica EU ušla na popis, zanimljivo je primijetiti kako se ona nalazi na 35. mjestu. Njena politika borbe protiv klimatskih promjena ocijenjena je lošom, a od prošle godine pala je za čak 5 mjesta

Prva četiri mjesta ostala su prazna u indeksu kojeg je Germanwatch i NewClimate objavio vezan uz to koliko svijet ulaže napora u zaštitu klime. Od analiziranih 67 zemalja koje su odgovorne za više od 90 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, nitko nije šampion. Čak nema ni drugog, trećeg, pa ni četvrtog mjesta, već je prva na ljestvici zauzela mjesto Estonija. Na šestom mjestu su Filipini i Nizozemska, a oni s još nekolicinom država upadaju u kategoriju 'dobrog', no nitko nije ocijenjen s vrlo dobrom politikom borbe protiv klimatskih promjena.

S obzirom na to da je Hrvatska kao članica EU ušla na popis, zanimljivo je primijetiti kako se ona nalazi na 35. mjestu. Njena politika borbe protiv klimatskih promjena ocijenjena je lošom, a od prošle godine pala je za čak 5 mjesta. Bolje nisu prošle niti države u susjedstvu - Italija, Mađarska i Slovenija također su ocijenjene s 'lošom politikom', a sve one stoje čak su i lošije od Hrvatske na ljestvici. Slovenija tako zauzima 41. mjesto, Mađarska 49., dok je Italija na 44. mjestu, prenosi Fokus.de.

Države koje su dobile opasku da je njihova politika u posljednjih godinu dana bila vrlo loša, što je najgora ocjena, su i dvije svjetske velesile - Rusija i SAD. U Europi najgore pak stoji Poljska koja se nalazi na 55. mjestu. Dvije države Bliskog istoka koje su analizirane su Saudijska Arabija te Ujedinjeni Arapski Emirati, a oni su oboje također ocijenjeni s 'vrlo loše'. Pritom je Saudijska Arabija na najgorem, 67. mjestu, dok je Iran jedno mjesto ispod. 

Jedine države u Europi čija je politika ocijenjena dobrom bile su osim Estonije Švedska, Norveška, Nizozemska, Njemačka i Portugal, dok su sve ostale većinom u 'prosječnom' i 'lošem'.  U ovoj analizi mjerila se emisija stakleničkih plinova, korištenje obnovljivih izvora energije, potrošnja energije te klimatska politika, a ukupno je na ovom indeksu radilo 450 stručnjaka. Prema njihovom zaključku, svijet se nije značajno približio ciljevima Pariške konvencije 2015. kada se svijet po prvi puta složila da treba ograničiti globalno zatopljenje. 

POVEZANI ČLANCI:

- Čini se da su čak i zemlje s boljom klimatskom politikom, poput Danske, danas dalje od postizanja pariških klimatskih ciljeva nego prethodnih godina, poručio je Niklas Höhne, koautor indeksa. 

- Ulazimo u ključnu fazu - emisije se moraju gotovo prepoloviti do 2030. kako bi se izbjegla eskalacija klimatske krize - zaključeno je. 

>> VIDEO Blagdanska čarolija u Fužinama: Šuma vilenjaka i Zimski vrt Djeda Božićnjaka oduševit će svakoga!

Komentara 2

KI
kiselovrhnje
17:30 08.12.2023.

"Jedine države u Europi čija je politika ocijenjena dobrom bile su osim Estonije Švedska, Norveška, Nizozemska, Njemačka i Portugal." Njemacka? Politika gasenja cistih nuklearnih elektrana i ponovna aktivacija starih elektrana na ugljen je ocjenjena dobrom? Ako Germanwatch tako kaze ondaa tko smo mi da sumnjamo. Mozda da i mi ugasimo Krsko pa da skocimo u taj elitni rang..

CH
chemica
17:26 08.12.2023.

E jesmo neki opak faktor u uništavanju klime... Prema dobijanju električne energije iz obnovljivih izvora smo među prvih pet u EU, a svoje emisije ugljik dioksida vrijedne desetke milijuna eura prodajemo na svjetskom tržištu jer zagađujemo MANJE nego što imamo pravo prema broju stanovnika. Hm. I kažete, 35. smo? Jerbo nemamo dovoljno električnih automobila? Možda nam i punionica za iste nedostaje? Premalo energetski obnavljamo fasade jer nismo baš svi toliko financijski nepismeni pa da ne znamo izračunati da bi nam nešto takvo postalo ekonomski isplativo tek za života naših unuka? Bilo bi zabavno vidjeti te kriterije. Sad baš gledam, ljudi, Vijetnam je bolji od nas! Zajedno s Nigerijom i Egiptom! Hahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije