Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIJELILI ZANIMLJIVA ISKUSTVA

Objava Hrvata iz Njemačke pokrenula veliku raspravu: 'Ne mogu ti opisati koliko sam prvih par tjedana ludio'

Berlin, ilustracija
Pixabay
21.02.2024.
u 08:42

Korisnici na Redditu primijetili su da je kvaliteta iste hrane bolja u Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama nego u Hrvatskoj.

Jedno pitanje na hrvatskom Redditu pokrenulo je veliku raspravu. Naime, korisnik IAdmitILie primijetio je da je omekšivač koji je kupio u Hrvatskoj slabije kvalitete od onoga kupljenog u Njemačkoj.

"Perem rublje. Stavim omekšivač iz Njemačke. Roba snažno miriši. Uzmem istu odjeću, bacim natrag u perilicu, uzmem isti omekšivač, ali iz Hrvatske i miris se jedva osjeti nakon pranja. Je li to moguće?" postavio je korisnik pitanje na Redditu, gdje su se potom javili brojni drugi Hrvati koji su i sami primijetili nešto slično s proizvodima koji se kupuju u hrvatskim trgovinama.

"Popizdim svaki put kad odem doma, možda su proizvodi gori, ali su zato cijene više", piše jedan od komentatora. 

Drugi korisnik podsjetio je na slična iskustva s hranom, navodeći primjer niskobudžetnog branda iz Njemačke koji se činio kvalitetnijim od sličnih proizvoda u Hrvatskoj. "Zar nije slična stvar s hranom? Meni je u Njemačkoj sva hrana bila nenormalno dobra. Njihov niskobudžetni brand iz Rewea pod nazivom 'Ja!' Iliti nešto kao 'K-plus' u Konzumu meni je imao okus kao nešto visokobudžetno u Hrvatskoj. I tako za većinu hrane. Netko mi je prije otprilike godinu dana rekao da smo mi službeno nekakav niži razred proizvoda u EU. Nikakve teorije zavjere, nego transparentno klasificirani kao niži. Trebam istražiti da bih znao više", nastavlja drugi.

VEZANI ČLANCI:

U raspravu se uključio i korisnik larini_vjetrovi, koji je kao primjer naveo Nutellu i druge slatkiše, kao i higijenske potrepštine, koje su, po njegovu mišljenju, znatno bolje kvalitete u Njemačkoj. "Tako ti je manje-više sa svim stvarima iz Njemačke. Uzmi i Nutellu za primjer. Njemačka je puno bolja, kao i ostali slatkiši, a i higijenske potrepštine. Inače bi trebalo biti isto jer smo sada dio EU i Schengena, ali, eto, nije i mi opet dobivamo slabije kvalitetnu robu. Primjećujem razliku kada mi rođaci donesu iz Njemačke i kada kupim kod nas i stvarno postoji velika razlika kod nekih artikala. Nije mi jasno zašto kod nas i dalje prolazi roba slabije kvalitete", napisao je na Redditu.

U raspravu su se potom uključili i drugi Hrvati koji su se nedavno preselili na zapad, primjerice u Austriju. "Nedavno sam se preselio u Austriju, nisi u krivu. Ne mogu ti opisati koliko sam prvih par tjedana ludio zbog toga, sve od okusa slatkiša pa čak do cigareta. Cijene po dućanima su iste ili niže nego u Hrvatskoj", piše još Hrvat na Redditu.

Inače, Europska komisija 2021. objavila je istraživanje o kvaliteti proizvoda, a u kojem je utvrđena razlika kod trećine ispitanih uzoraka iz različitih država Europske Unije. To istraživanje, koje se usredotočilo na senzorno ispitivanje 20 pakiranih prehrambenih proizvoda uzorkovanih u nekoliko članica EU, pokazalo je da prehrambeni proizvodi koji se stavljaju na tržište u istom pakiranju, ali se količinom ili vrstom sastojaka razlikuju u sastavu, mogu imati različite senzorne karakteristike, odnosno razlike u okusu. Kod deset od dvadeset uzorkovanih proizvoda rezultat senzorne procjene otkrio je razlike u okusu, koje su prouzročene različitim sastavom proizvoda.

VIDEO Pokazala kako hrana iz McDonalds'a izgleda nakon - 17 godina

Komentara 76

CR
crocro
10:36 21.02.2024.

Ja imam rodbinu u Švicarskoj i mogu vam reći da nakupuju 2-3 vrste hrvatskih proizvoda i velikoj količini i sami kažu da je kvaliteta vrhunska i niti jedan takav proizvod iz Švicarske i slični iz zemalja EU koji su na švicarskom tržištu, nisu niti do koljena kvaliteti i okusu hrvatskih proizvoda. Kada se radi o mesnim prizvodima, uzmimo npr. piletinu, ja i moja obitelj jedemo piletinu proizvedenu na selu, ali kod nas ima trgovina koji drže piletinu s hrvatskih farmi, i takvu sam piletinu povremeno kupio u toj trgovini, a kod rodbine u Švicarskoj jedo sam piletinu iz njihove samposluge, nemjernjiva je razlika između naše i njihove, njihova je gotova za oko 30 minuta, raspadajuća i nikakvog dobrog okusa, a kada pripremite naše pile koje se peče duže, koje se na raspada i čija hrskavica ne otpada sa zglobova, nešto je sasvim drugo. Njihovo i njemačko je razvikano, slatkiši se ne mogu mjeriti s kavitetom naše najpoznatije tvornice slatkiša. U trgovačkom centru u Švicarskoj kupim skupu trenirku ne sumnjajući u kvalitetu, dođem doma, jedna nogavica se raspada po šavovima i sada mi služi kao radna. Neću nabrajati dalje. U Hrvatskoj iamte veću šansu kupiti sve kvalitetnije, vani nemnate tako veliku šansu i zato budite sretni što živite u Hrvatskoj. Moja rodbina se kod mene do guše najede, kada im spremim domaću janjetinu ispod peke, domaće piliće na ražnju itd.itd.

DU
Deleted user
10:49 21.02.2024.

Ne krivite Nijemce i Austrijance, krivite naše uvoznike, Udrugu za zaštitu potrošača, službe za kontrolu kvalitete uvoznih proizvoda i inspekcijske službe. "Sanitarna, veterinarska, fitopatološka, ekološka i kontrola kvaliteta uvezene robe obavezne su u skladu sa posebnim propisima".

KP
Karlovacko pivo
09:12 21.02.2024.

Dobiješ plaću u HR i usporediš sa onom u njemačkoj šesto eura više a kad platiš stan i sve obaveze budeš još šesto u minusu ako neradiš dodatno negdje navečer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije