Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
patnje mladih roditelja

Obitelji Matijević oduzeto i drugo dijete

matijević
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/5
20.03.2014.
u 10:15

U vinkovačkom Centru za socijalnu skrb kažu da u toj obitelji nije problem samo kupaonica.

Prije nekoliko dana Centar za socijalnu skrb Vinkovci oduzeo je dvogodišnju djevojčicu obitelji Matijević iz Mlake Antinske pokraj Vinkovaca i udomila je u udomiteljsku obitelj u jednom mjestu u okolici Đakova.

I prvo njihovo dijete, danas djevojčicu od 4,5 godine, Centar je također oduzeo kada je imala tek nekoliko mjeseci i ona je, nakon što je neko vrijeme provela u udomiteljskoj obitelji, dana na posvojenje i roditelji danas ne znaju gdje je. Dijete je oduzeto jer nakon udomljenja roditelji nisu poboljšali uvjete stanovanja pa im nije vraćeno.

– Kada se Milica rodila prije dvije godine, odmah su je u rodilištu htjeli oduzeti, ali Večernji list je pisao o tom događaju pa su odustali. Centar je uveo jednogodišnji nadzor i za to vrijeme socijalna radnica Angelina Nikolić redovito je tjedno dolazila i savjetovala nas pa smo mislili da je sve u redu i da će mala ostati kod nas i nakon isteka jednogodišnjeg nadzora. Zamjerala nam je što nemamo kupaonicu i što je pristupni put od ceste do naše kuće blatan. Prije dva tjedna, kada je mala bila kod suprugovih roditelja jer suprug radi, a i ja sam u Vinkovcima tražila posao, jednostavno su došli i odnijeli dijete. Rekli su nam da je udomljena u obitelj pokraj Đakova, a sud će donijeti odluku hoće li nam ili ne vratiti dijete. Ne znamo kada će sud odlučivati o našem slučaju, ali mi pokušavamo urediti kupaonicu, ako je to uvjet – kaže Elizabeta Matijević (24) pokazujući dječju sobu gdje je još Miličina odjeća, krevetić i Čokolino koji najviše voli.

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Suprug Slobodan radi povremeno razne poslove u poljoprivredi i priprema se za uređenje kupaonice.

– Prikupio sam nešto novca za kupnju opeke, nabavio sam cijevi, pločice i još nešto opreme i u subotu s prijateljima krećemo graditi kupaonicu. Uzdamo se u dobre ljude koji nam mogu pomoći kako bi uredili našu kućicu i stvorili uvjete za povratak Milice kući – kaže Slobodan (26) i dodaje kako su doznali da udomiteljska obitelj dobiva mjesečno 1800 kuna za Milicu, a s tim novcem bi joj oni priuštili više zadovoljstva kada bi bila s roditeljima.

Zahvalni su čovjeku kod kojega je Slobodan radio na imanju u Mlaki Antinskoj, koji im je dao na raspolaganje svoju staru kuću i svaki dan besplatni kruh i mlijeko. Smanjio je broj krava u staji pa više ne treba radnika, već sve sam obavlja pa je tako Slobodan ostao bez posla i obitelj bez jedinog prihoda.

U vinkovačkom Centru za socijalnu skrb kažu da u toj obitelji nije problem samo kupaonica.

– Oni su lišeni roditeljskog prava nad prvim djetetom koje je dano na posvojenje, a i drugo dijete je živjelo u ugrožavajućim higijenskim i svakim drugim uvjetima. Zato je dvogodišnja djevojčica privremeno udomljena i sud će odlučiti hoće li im dijete biti vraćeno ili će i dalje biti udomljeno. Oni su dobili priliku da se "trgnu" i nešto učine na sebi, ali u kući, kako bi im dijete moglo biti vraćeno. Što se tiče kupaonice, ona nije uvjet jer malo dijete može se kupati i u plastičnoj kadici i tako zadovoljavati higijenske potrebe, ali u ovoj obitelji je dublji problem – kaže Milica Benić, ravnateljica vinkovačkog Centra za socijalnu skrb.

Dobri ljudi koji žele pomoći obitelji Matijević da napokon uredi kupaonicu i vrati dijete, mogu se javiti na broj 032 580 385 ili 098 460 44 10.

Komentara 121

KA
kafka
10:43 20.03.2014.

" ... udomiteljska obitelj dobiva mjesečno 1.800 kuna za Milicu, a s tim novcem bi joj oni priuštili više zadovoljstva kada bi bila s roditeljima." - nemaju kupaonice, put do kuće je blatan, čeka se da se sami trgnu, ..... A što je s Romima i njihovom djecom? Svi imaju kupaonicu, put im nije blatan? . Neka tuže socijalne radnike (državu) za diskriminaciju jer ih ne tretiraju kao što su tretirani Romi. .

BO
boris
10:43 20.03.2014.

ako je sve točno, zaista je veliki zločin nad djecom odvojiti ih od roditelja, kao u robovlasničkom društvu. Umjesto da se roditeljima omogući ono malo da se mogu pobrinuti za pristojan život djece. Stvarno, ne može se vjerovati...

NV
novo vriijeme
10:31 20.03.2014.

Dublji problem ima ova država sa korupcijom u centrima za socijelnu skrb i napadima na siromašne čiju djecu udomljuju , vjerujem za dobru naknadu. Zar nije Opačićka rekla da su svi socijalno ugroženi zbrinuti. Kakav je to način da dijetete kraj normalnih roditelja koji nisu krivi što nemaju posla bude dato na posvojenje. Milanoviću kako te nije sram, sigurno si i ovi jadnici glasovali za tebe kada su slušali tolika obećanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije