Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obersnel: Upravni sud poništio je odluku Hasanbegovića o neprihvaćanju Blaževića za intendanta

Hasanbegović je kao razloge za svoju odluku naveo manjkavosti Blaževićeva programa
25. studenoga 2016. u 21:40 21 komentara 2358 prikaza
Zlatko Hasanbegović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svom twitter profilu u petak poslijepodne objavio informaciju da je Upravni sud poništio odluku bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića da ne potvrdi odluku Gradskog vijeća Rijeke o imenovanju Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl Zajca u Rijeci.

„Ovog puta pravda je bila brza i dostižna“, napisao je Obersnel na svom twitter profilu. 

Zlatko Hasanbegović DENIS DERK Hasanbegović i Obersnel za stol bez ideoloških grčeva Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel REAKCIJA NA IZJAVE Obersnel: Hasanbegović laže, njegova crna kapa pala mu je na uši

Gradsko vijeće Rijeke je na sjednici 14. srpnja odlučilo da se Blažević imenuje intendantom riječkoga HNK a tu odluku je trebao potvrditi i ministar kulture. Zlatko Hasanbegović, tada tehnički ministar, je 17. kolovoza odbio imenovanje Blaževića.

Hasanbegović je kao razloge za svoju odluku naveo manjkavosti Blaževićeva programa. Ocijenio je da je osmišljen zapravo kao program regionalnog kazališta za mlade, a ne kao program suvremenog nacionalnog kazališta države članice EU; da nema projekcije razvoja ansambala u sve tri umjetničke grane; da je neizvediv u predstavljenom opsegu.

Marin Blažević je u prvom reagiranju na Hasanbegovićevu odluku ustvrdio da tehnički ministar kulture krši zakon jer od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnost, opovrgavajući ujedno sve navode iz Hasanbegovićeva obrazloženja odluke o odbijanju njegova imenovanja.

Krajem kolovoza je Kazališno vijeće riječkoga HNK potpisalo ugovor s Marinom Blaževićem o preuzimanju funkcije intendanta od 1. prosinca ove godine, unatoč Hasanbegovićevoj odluci.

Gradonačelnik Vojko Obersnel tada je istaknuo da je predložio Kazališnom vijeću da se Blaževića imenuje intendantom te izrazio uvjerenje da je razdoblje do 1. prosinca dovoljno dugo da se "shvati pogreška ministra kulture i da nova vlada ispravi tu grešku“.

"Za nas je ta njegova odluka neprihvatljiva zbog kršenja zakonske odredbe po kojoj se u vladi ne smiju odnositi odluke o imenovanjima nakon raspisivanja izbora te je smatramo nevažećom i nepostojećom", rekao je, dodajući da je s druge strane odluka neprihvatljiva jer ministarstvo odlučuje, a nema osnivačka prava i minimalno sudjeluje u financiranju riječkoga HNK.

Gradonačelnik je tad najavio žalbu Upravnom sudu na ministrovu odluku uz pozivanje na kršenje zakonske odredbe o nemogućnosti imenovanja nakon raspisivanja izbora te na "nesuvislo obrazloženje ministrove oduke i niz iznesenih neistina“.

>> Hasanbegović upozorava: Građani imaju sve manje povjerenja u zakonodavnu vlast

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • sdpesticid:

    dr. hasanbegović uputio je na nedovoljnu ''profesionalnost'' oštećenog u svom obrazloženju, a upravni sud vodio se zakonom pa sada grad rijeka ima po riječima gosp. hasanbegovića nekvalitetnog čovjeka na toj poziciji. ne razmišljaju li riječani da postoje i kvalitetnije osobe ... prikaži još! od navedenog ? ah ne, to odlučuje utvrda sdp-a, kao i onomad oko frljića koji je ''dokazano sposoban'' bio a njegovu sposobnost i profesionalnost potvrdili su kritičari izvan rh, u negativnom kontekstu, naravno. i dalje je u rh na snazi političko bojište s pozicijama umjesto isticanjem profesionalnog kadra koji to svojim znanjem nedvojbeno zaslužuje. ovo je preslik odnosa politike u ekonomiji pa imamo što imamo, malte ne rub bankrota.

  • weAreCro:

    Jedini ministar iz bivse vlade koji je radio u interesu Hrvatske i vecine normalnih Hrvata. Jedini koji je svoj posao radio transparentno, savjesno i kvaliterno. Sve to smeta nekone. Jedina mu je greska to sto se nije brze rijesavao srbo-komunista ... prikaži još! i domacih jugasa koji su otrovali sve pore ove drzave pa je izjedaju iznutra kao rak nadajuci se da ce krepati. Gospodine Hasanbegovicu vi ste tocno gospodin za sve ove koji vas napadaju, nedajte se Hrvatska je uz postene ljude kao vas i budite strpljivi doci ce opet vase vrijeme.

  • arjavas:

    Hasanbegović je prošlost , bez HDZ-a ne predstvalja ništa . sad slijedi medijska hajka na ovaj sud , po raznoraznim forumima .