Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obamina pobjeda izazvala oduševljenje afroameričke zajednice

05.11.2008.
u 08:31

Afroamerička zajednica s neopisivim je oduševljenjem dočekala povijesni dan - 5. studenoga 2008. godine, dan kada je Barack Obama postao prvi američki predsjednik koji nije bijelac, a za njega je sasvim sigurno glasovala i posljednja osoba čiji su roditelji bili robovi.

Afroamerikanci dugo su čekali dan kada će, ne samo na papiru, postati uistinu jednaki u zemlji koja se smatra "prvom demokracijom" u svijetu.

- Od 20. siječnja u Bijeloj kući će biti crnac, a on neće biti ni vratar, ni konobar ni kuhar - s ponosom i ironijom ističu Afroamerikanci.

Za novoga crnog američkog presjednika glasovala je u svojoj 114. godini i Gertrude Baines, kćerka bivših robova i najstarija osoba na svijetu afričkog podrijetla.

Gertrude Baines zaokružila je ime na svojemu glasačkom listiću i nasmiješila se. S obzirom na poodmakle godine, ona nije znala reći ime crnog kandidata za kojeg je glasovala, ali to i nije bilo važno. Prema Skupini za gerontološka istraživanja, Gertrude Baines je najstarija osoba na svijetu afričkog podrijetla i treća najstarija osoba na svijetu. Ovo je bio drugi put u njezinu životu da je izašla na izbore - prvi put glasovala je za Johna Kennedyja.

Godine kada je rođena američki predsjednik bio je Grover Cleveland, a američka zastava imala je 44 zvjezdice. Odrasla je u Georgiji u vrijeme kada crnci nisu mogli glasovati, kada je diskriminicija bila strašna i kada su crnci bili žrtve rasizma. Za života vidjela je kako žene dobivaju pravo glasa, drastične promjene prava glasa i promjene ustava, ali sama priznaje kako u svome dugom životu nije vjerovala da će ikada doživjeti da crnac postane američki predsjednik.

Afroamerikanci su s ponosom gledali televizijski prijenos.

- On hoda kao predsjednik, zar ne? On govori kao predsjednik, zar ne? Zbog njega se osjećamo tako dobro - kazala je ponosno Bonnie West koja je prijenos Obamina pobjedničkog govora gledala s pet generacija svoje obitelji.

- Naša borba nije bila uzaludna - kazala je majka obitelji Alice West (79).

Prije 43 godine u Montgomeryju Martin Luther King i 25.000 njegovih pobornika prešli su 80 kilometara tražeći pravo glasa. Martin Luther King tada je umornim demonstrantima uputio pitanje i odmah dao odgovor na njega.

- Koliko još? Ne dugo - rekao je.

Barack Obama 5. studenoga 2008. dokazao je da je veliki borac za ljudska prava imao pravo.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije