Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iščekivani govor

Obama: Novi neboder niče u New Yorku, a Bin Laden je mrtav

barack obama,konvencija (1)
AFP/PIXSELL
07.09.2012.
u 07:06

Obama je priznao svoje slabosti i činjenicu da gospodarstvo nije oporavljeno kako je obećavao prije četiri godine, ali je najavio da problemi mogu biti riješeni

Američki predsjednik Barack Obama nije siguran da može glatko pobijediti svog protukandidata republikanca Mitta Romneya te se stoga strpljivo bori za svaki glas, što je potvrdio i ton njegova govora u četvrtak navečer na završetku konvencije Demokratske stranke u Sjevernoj Karolini. Obama je priznao svoje slabosti i činjenicu da gospodarstvo nije oporavljeno kako je obećavao prije četiri godine, ali je najavio da "problemi mogu biti riješeni i naši izazovi mogu biti ispunjeni".

− Da, naš put je težak, ali on nas vodi prema boljem životu − poručio je Obama.

>> Obama i službeno nominiran za kandidata demokrata

"Još četiri godine za Obamu", uzvikivali su delegati na konvenciji, a novinari su komentirali da 51-godišnji Obama izgleda puno starije, umornije i gotovo sijed, suprotno od onog optimističnog kandidata koji je prije četiri godine ušao u povijest kao prvi Afroamerikanac u Bijeloj kući.

Kriza kao 1933.

Predsjednikov govor bio je završni čin nacionalnih stranačkih skupova održanih proteklih mjeseci širom Amerike i označio je početak dvomjesečne izborne završnice u kojoj se nikoga neće štedjeti te će Mitt Romney i Barack Obama pokušati sve dopuštene, a vjerojatno i neprimjerene metode da bi osigurali pobjedu na izborima 6. studenoga. Obama je odlučno poručio da njegova stranka i on osobno ne gledaju unatrag u lošiju povijest nego idu naprijed za sve Amerikance.

− Nezaposlenost je 8,3 posto i polako se oporavljamo od gospodarske katastrofe koja je počela 2008. godine i jedna je od najvećih u Americi, gotovo kao ona kakva je bila kad je predsjednik Franklin Delano Roosevelt preuzeo dužnost 1933. godine. Prava je istina da će oporavak potrajati još nekoliko godina − poručio je Obama.

Nakon 38 minuta dugog govora Obama je, zatraživši podršku od birača, obećao da će u novom mandatu biti uspješniji i da je svjestan kako neće biti lako otvoriti nova radna mjesta i vratiti stari sjaj američkoj ekonomiji.

Napao Romneya

− Nakon desetljeća pada, moja je administracija stvorila u posljednje dvije i pol godine više od pola milijuna radnih mjesta u proizvodnim djelatnostima. Obećao sam završiti rat u Iraku i to sam ispunio. Iz Afganistana izlazimo 2014. godine. Novi neboder uzdiže se iznad New Yorka, na mjestu gdje su prije 11 godina stajali Blizanci, Al-Qaida će biti pobijeđena, a njihov vođa Osama bin Laden je mrtav − rekao je Obama, a mnoštvo je skandiralo odobravajući njegove poruke.

− Uspjeh moramo zaraditi, ali vjerujemo u nešto što se zove građanstvo, riječ koja je u samom srcu naših temelja, u samoj biti naše demokracije, ideja prema kojoj ova zemlja djeluje samo onda kada prihvatimo određene obveze prema drugima i prema budućim generacijama − rekao je Obama.

Obama je suparnika Romneya poimence spomenuo samo jednom, no bilo je očito da je govor u kojemu se spominjala opasnost od rezanja poreza za bogate bio upućen njemu. Obama je poručio kako je takva politika dovela do najgore političke krize od one iz tridesetih godina prošlog stoljeća te propasti američke srednje klase.

− To smo pokušali i nećemo opet. Idemo naprijed − poručio je, a na meti mu se našao i manjak Romneyeva iskustva u vanjskim poslovima.

− Ne možete Rusiju nazvati državnim neprijateljem broj 1 ako niste zaostali u vremenu Hladnog rata. Možda niste spremni za diplomatske odnose s Pekingom ako ne možete posjetiti Olimpijske igre, a da ne uvrijedite našeg najbližeg saveznika − bio je sarkastičan Obama.

"Pitajte Osamu je li mu bolje"

Publiku je za Obamin nastup zagrijao Joe Biden, aktualni potpredsjednik koji je također prihvatio nominaciju stranke za isti posao. Biden je, kao i Obama, podsjetio na sve dobre stvari koje su za mandata napravili.

− Osama bin Laden je mrtav, a General Motors je živ − ovom je rečenicom Biden digao publiku na noge.

− Od trenutka kad je predsjednik Obama sjeo za stol u Ovalnom uredu, znao je da mora obnoviti povjerenje ne samo cijele nacije, nego i cijelog svijeta − rekao je Biden, pričajući delegatima kako je tijekom mandata imao prilike dobro upoznati odlučnog, hrabrog i srčanog Obamu, Obamu koji je spasio milijun radnih mjesta i američku industriju.

− Od našeg prvog dana u uredu, General Motors i Chrysler bili su na rubu likvidacije. Da predsjednik nije istog trena reagirao, ni bismo mogli spasiti industriju − rekao je Biden. S druge strane, dodao je, Romney, čiji je otac vodio American Motors, bio je spreman pustiti automobilske tvrtke da propadnu.

− To ne znači da je on loš čovjek. Samo mislim da nije shvatio što spašavanje autoindustrije znači za cijelu Ameriku − rekao je.

Govornici koji su uslijedili nakon Obame također su napadali Romneya, a među njima je bio i John Kerry, predsjednički kandidat 2004. godine.

− Gospodine Romney, evo vam jedan savjet. Prije no što uđete u debatu s Barackom Obamom o vanjskim poslovima, bolje vam je da dovršite tu debatu sa samim sobom − rekao je Kerry. I on je spominjući bin Ladena pokušao oslikati napredak učinjen za Obamina mandata.

− Pitajte Osamu bin Ladena je li mu bolje sada ili prije četiri godine − rekao je, oduševivši publiku.

Obami je podršku pružila i bivša kongresnica iz Arizone Gabrielle Giffords koja je teško ranjena u atentatu početkom prošle godine. Ankete upozoravaju da Obama nije u prednosti nad Romneyem nakon konvencije svoje stranke, što potvrđuje strah demokratske stranke da će brojni neodlučni birači čekati na svoju odluku do samog kraja izbora ili neće glasovati jer nisu zadovoljni ponuđenim kandidatima. Medijska kuća CNN provela je anketu o najboljem govoru održanom na stranačkoj konvenciji demokrata i najveći broj glasova, čak 62 posto dobio je bivši predsjednik Bill Clinton.

>> Michelle Obama: Barack je proživio američki san i isto želi za druge

Komentara 18

OB
-obrisani-
07:37 07.09.2012.

Hebali vas neboderi, bin laden, njegovi kreatori i kreatori svetskih velezločina

OB
-obrisani-
07:43 07.09.2012.

Obama je priznao svoje slabosti i činjenicu da gospodarstvo nije oporavljeno kako je obećavao --------------------------------- znači.....lažov

Avatar Alfons_x
Alfons_x
07:33 07.09.2012.

Neboderi niču, Bin Laden je mrtav a hrvati su najjača ekonomija svijeta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije