Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turneja puna gafova

Mitt Romney zaboravljao imena, brkao glavne gradove...

Mitt Romney
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
31.07.2012.
u 11:00

Romney je htio pokazati da poznaje vanjsku politiku i odnose SAD-a s drugim državama

Sjećate li se filma o Mr. Beanu, Britancu koji dolazi u Ameriku i svojom trapavošću, gdje god se pojavi, uzrokuje nevolje? Gotovo na isti način može se opisati posjet jednog Amerikanca Britaniji, i to ne bilo kojeg Amerikanca, već Mitta Romneya, republikanskog predsjedničkog kandidata koji će se pred biračima u studenom suprotstaviti Baracku Obami. U samo nekoliko dana, pri posjetu Velikoj Britaniji i Izraelu, Romney je uspio dokazati ono što odavno američki demokrati tvrde. Da je Mitt Romney nesposoban za vođenje vanjske politike najveće svjetske velesile i da svojim postupcima i izjavama vrlo često balansira na rubu političkog skandala.

Olimpijada u zabiti

Htijući pokazati kako \"suvereno pliva\" i u vanjskopolitičkim odnosima, što se u krajnju ruku i očekuje od lidera najmoćnije zemlje svijeta, Romney se neposredno prije otvaranja Olimpijskih igara zaputio u London, a već pri prvom susretu, na primanju s britanskim premijerom Davidom Cameronom, \"polupao je lončiće\".

– Nekoliko je zabrinjavajućih stvari u vezi s Olimpijskim igrama. Priče o privatnim zaštitarskim tvrtkama koje nemaju dovoljno ljudi i mogući štrajkovi službenika, a sve je to obeshrabrujuće. Nisam siguran hoće li Igre biti uspješne – ustvrdio je Romney i ne shvaćajući da je na taj način uvrijedio milijune Britanaca koji već godinama, srcem i dušom pripremaju ovu sportsku manifestaciju.

Nedugo nakon susreta s premijerom Cameronom, Romney se uputio na susret s njegovim glavnim političkim rivalom, vođom laburista Edom Milibandom. Čovjeku koji ga je ugostio ispred Laburističke stranke i koji je vjerojatni budući premijer Velike Britanije Romney je jednostavno – zaboravio ime!

– Gospodine vođo, doista se radujem našem razgovoru – objavio je Romney na tiskovnoj konferenciji pred Milibandom, koji je u muci sklapao prste gledajući blijedo američkog političara.

– Kada bi glupe izjave političara bile razlog za propast na izborima, povijest bi drugačije izgledala. Romney samo nastavlja na tragu svojih prethodnika, od Georgea Busha, koji se nije mogao sjetiti tko je predsjednik Pakistana, do potpredsjednika Dana Quaylea, koji je bio uvjeren da će \"u Latinskoj Americi bez problema komunicirati iako ne govori latinski\" – kaže analitičar Tvrtko Jakovina. Ova dva politička \"faula\" bila su dovoljan povod uglednom Guardianu da na svojim internetskim stranicama počne voditi blog o Romneyevu posjetu Londonu, a američki ih političar nije razočarao. Samo dan poslije, Romney je detaljno prepričao svoj susret sa šefom obavještajne službe MI6 odajući sve o čemu su razgovarali, što nije uobičajeno pri ovakvim susretima.

Ne govori latinski

Model ponašanja po uzoru na slona u staklarnici Romney je nastavio odletjevši u Izrael gdje je, mrtav-hladan, proglasio Jeruzalem glavnim gradom te države.

– Istini za volju, glupe izjave ili ne poznavanje vanjske politike nisu rezervirane samo za američke političare. Prije nekog vremena pojedini europski vođe nisu znali kako se zove predsjednica Kosova koja je bila u posjetu, a na jednom od susreta nisu znali ni kako izgleda Tomislav Nikolić, novi predsjednik Srbije – kaže dr. Jakovina .

Ključne riječi

Komentara 59

ST
Startrack
13:57 01.08.2012.

O cemu vi pricate od ko zna gdje. Covjek je odlican financijer i vec davno se istaknuo u ekonomiji. Opce mi nije jasno sta vi lupate.

OB
-obrisani-
11:17 31.07.2012.

Cetiri godine a ponekad i osam Hitler pa ponovo cetiri ili osam godina Goring... To zovu demokraciju tako vec preko 200 godina.

TE
teoodd
12:48 31.07.2012.

Izraelci smatraju da je Jeruzalem glavni grad a ne Tel Aviv.Tel Aviv je samo diplomatski centar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije