Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sad ga voli više

Michelle Obama: Barack je proživio američki san i isto želi za druge

demokratska konvencija,michelle obama (1)
REUTERS/PIXSELL
05.09.2012.
u 08:24

Govornici su istaknuli Obamina postignuća te su kritizirali njegova suparnika Romneya

Gotovo tjedan dana nakon republikanske, jučer je u Charlotteu u Sjevernoj Karolini započela i trodnevna konvencija američke Demokratske stranke na kojoj se okupilo 5500 delegata. Suočeni s napadima republikanaca da su na vlasti samo pogoršali situaciju, demokrati su pokušali naglasiti sve dobre stvari koje je predsjednik Barack Obama u svom četverogodišnjem mandatu učinio, ne propustivši pritom kritizirati njegova suparnika Mitta Romneya.

Prva dama Michelle Obama imala je sličan zadatak kao i Romneyeva supruga Ann na republikanskoj konvenciji − otkriti neke detalje iz privatnog života i tako pružiti intimniji prikaz svog supruga. Michelle je rekla kako je prije četiri godine bila duboko uvjerena u suprugovu viziju za državu, ali se i brinula kako bi kampanja mogla promijeniti njihove živote i živote njihovih kćeri.

Motivirajući govor

− Naš život prije preseljenja u Washington bio je ispunjen jednostavnim radostima. Subotom na nogometne utakmice, nedjeljom na ručak kod bake, a izlazak za Baracka i mene bio je odlazak na večeru ili film, jer kao iscrpljena mama, nisam mogla ostati budna za oboje. I istina je, ja sam voljela život koji smo izgradili za naše djevojčice u Chicagu. Duboko sam voljela tog čovjeka s kojim sam gradila taj život i nisam željela da se to promijeniti ako on postane predsjednik. Voljela sam Baracka upravo onakvog kako je on bio. I kad je Barack postao senator i potom predsjednički kandidat, za mene je on uvijek bio čovjek koji bi me, dok smo bili mladi, pokupio u automobilu koji je bio toliko zahrđao da sam mogla vidjeti pločnik kroz rupu na vratima suvozača... On je bio čovjek čiji je najponosniji posjed bio stolić za kavu što ga je našao u kontejneru, a imao je jedini par pristojnih cipela koje su bile pola broja manje. No, kad mi je Barack počeo pričao o svojoj obitelji − to je bio trenutak kad sam znala da sam pronašla srodnu dušu, nekoga čije su vrijednosti i odgoj bili isti kao i moji − tim je riječima prva dama podigla na noge sve sudionike konvencije.

Dogodilo se upravo ono što su analitičari i brojni novinari najavljivali. Predsjednikova supruga održala je govor koji će dugo biti komentiran kao jedan od najboljih, najinspirativnijih i motivirajućih nastupa koje su kroz povijest imale prve dame.

− Barack i ja, oboje smo odrasli u obiteljima koje nisu imale mnogo novca ili materijalnih stvari, ali su nam dale nešto daleko vrjednije. Bila je to njihova bezuvjetna ljubav, njihova nepokolebljiva žrtva da mi dobijemo šansu koju oni nikad nisu imali. Moj suprug zna što je američki san jer ga je on živio. Kad smo bili mladi, bili smo u velikoj ljubavi ali i velikim dugovima jer smo morali vraćati kredite za fakultetsko obrazovanje − poručila je Michelle Obama. Ni jednom riječju nije spomenula republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya u svom govoru.

− Barack poznaje američki san jer ga je proživio i želi da svi u ovoj zemlji dobiju istu priliku, bez obzira na to tko su, odakle su ili kako izgledaju − rekla je Michelle Obama, dodavši kako supruga sada voli još više nego prije.

Romney je "dobar tip"

Govornici su Romneya i republikance optužili da su izvan dodira sa stvarnim životom te da potiču političke podjele u vrijeme u kojem gospodarske prilika zahtijevaju nacionalno jedinstvo. Gradonačelnik San Antonia Julian Castro rekao je kako je Romney "dobar tip" koji, doduše, ne shvaća koliko je u životu imao više sreće od onih koji se nisu uspjeli izbaviti iz siromaštva.

− Znamo da u tržišnom gospodarstvu neki uspijevaju više od drugih. No ne prihvaćamo da neki ne dobiju ni priliku. Mitt Romney i Republikanska stranka nemaju ništa protiv takve Amerike − rekao je Castro.

Okupljenima se putem videolinka obratio i bivši demokratski predsjednik Jimmy Carter, koji je rekao kako je Obama prilikom donošenja teških odluka uvijek na umu imao dobrobit američke srednje klase. Danas će svoj govor održati i bivši predsjednik Bill Clinton, a konvencija će biti zaključena Obaminim prihvaćanjem predsjedničke kandidature u četvrtak.

Analitičari se slažu da je Michelle Obama skrenula pažnju javnosti na svoju obitelj kao jednu od prosječnih američkih obitelji koja unatoč najvažnijoj političkoj funkciji u Washingtonu i dalje razumije potrebe srednje klase i takozvanih malih ljudi na kojima počiva snaga prave Amerike. Ankete pokazuju da većina birača podržava osobne Obamine karakteristike, ali su sumnjičavi u njegove sposobnosti da pokrene američko gospodarstvo. Glavna je tema kampanje izlazak iz krize i smanjivanje nezaposlenosti jer čak 75 posto ispitanika smatra da gospodarstvo ide u pogrešnom smjeru, a samo 17 posto da je na pravom putu. Četrdeset i jedan posto anketiranih vjeruje da Obama razumije probleme malih ljudi, a samo 24 posto drži da se Romney kao dobrostojeći Amerikanac može uživjeti u ulogu srednje klase koja najviše propada od posljedica gospodarske krize.

Komentara 1

Avatar ukurtapash
ukurtapash
10:35 05.09.2012.

the greatest show on earth.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije