Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obama najavio strogu provjeru i reformu proračunske potrošnje

25.11.2008.
u 20:03

Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama u utorak je predstavio Petera Orszaga kao svog direktora ureda za proračun Bijele kuće, najavljujući pritom da će savezni proračun biti podvrgnut strogoj provjeri "stranicu po stranicu, red pod red", da bi se uklonila nepotrebna potrošnja i pomogao oporavak gospodarstva.

"Ako ćemo imati ulaganja koja su nužna, trebamo biti spremni i ukloniti potrošnju koja nam nije potrebna", rekao je Obama na tiskovoj konferenciji u Chicagu.

"U ovom izazovnim vremenima, kada se suočavamo s rastućim deficitom i tonućim gospodarstvom, proračunska reforma nije opcija, ona je nužnost", naglasio je.

Obama je rekao da je odabrao Orszaga za svog direktora Ureda za upravljanje i proračun, jer kao bivši direktor Kongresnog ureda za proračun ima bogato iskustvo vezano uz proračun.

Orszag je stručnjak za zdravstvenu skrb, mirovine i politiku socijalne sigurnosti. Radio je u Bijeloj kući za vrijeme Billa Clintona kao posebni pomoćnik predsjednika u Nacionalnom ekonomskom vijeću, a bio je i član Vijeća ekonomskih savjetnika Bijele kuće.

Obama je u ponedjeljak predstavio druge ključne članove svog ekonomskog tima, uključujući predsjednika banke Federalnih rezervi u New Yorku Tima Geithnera kao ministra financija i Larrya Summersa, bivšeg Clintonovog ministra financija kao predsjednika Nacionalnog ekonomskog vijeća.

Obama je u utorak najavio nova imenovanja u svom ekonomskom timu.

Obamino fokusiranje na pažljivo trošenje saveznog novca, u određenoj mjeri je u suprotnosti s najavom danom u ponedjeljak da će obnova gospodarstva imati prednost pred proračunskim deficitom. On je pozvao Kongres da pripremi paket poticaja kako bi ga mogao potpisati odmah nakon inauguracije 20. siječnja 2009.

Ekonomisti procjenjuju da bi taj paket mogao biti vrijedan do 700 milijardi dolara.

"Mi ćemo pokrenuti gospodarstvo...ali moramo biti sigurni da su ta ulaganja mudra. Moramo biti sigurni da se novac ne rasipa u svakom području", naglasio je u utorak.

Politički analitičari američkih TV mreža ponovo su Obami zamjerili manjak konkretnih određenja, u ovom slučaju o ukidanju programa i uštedama u proračunu.

Iznimka je bila Obamina najava mogućeg ukidanja dijela subvencije za bogate farmere, navodeći kao primjer da "bogati farmeri primaju 50 milijardi dolara iz proračuna".

Zajedno s Orszagom, Obama je imenovao Roberta Naborsa kao zamjenika ureda za proračun. Nabors je bio član osoblja Odbora za proračunska izdvajanja Predstavničkog doma Kongresa, koji priprema proračunske zakone.

Obama će mandat početi s velikim proračunskim deficitom, koji je samo u listopadu, prvom mjesecu nove proračunske godine u SAD iznosio 232 miljarde dolara, u što je uračunat samo dio od paketa za sanaciju financijskog sektora, vrijednog 700 milijardi dolara.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije