Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO ĆE ONAJ DRUGI

Obama i McCain: Dobitnik ide u Bijelu kuću – a gubitnik?

04.11.2008.
u 13:43

U utrci za mjesto u Ovalnom uredu obojica kandidata računaju na pobjedu – ali moraju razmišljati i o eventualnom porazu i što će nakon njega učiniti osim čestitati onom drugom. Obojica su kandidata za predsjednika senatori, a jedan od njih vratit će se u donji dom američkog parlamenta. Barack Obama već je izrazio svoju spremnost da bude "samo još jedan, doduše vrlo istaknut, pješački vojnik" u demokratskoj većini u Senatu. Možda bi demokratski stranački redovi bili malo protreseni nakon njegova eventualnog poraza, ali on je spreman pokoravati se vodstvu stranke koja uredno uspijeva zauzeti stolce u Senatu bez obzira na ishod predsjedničkih izbora.

U senatskim klupama Obami, mlađem senatoru iz Illinoisa, bi, u slučaju da izgubi, društvo pravili i demokratski senator John Kerry iz Massachussetsa i demokratska senatorica Hillary Rodham Clinton iz New Yorka, s kojima bi činio ekskluzivni tročlani klub "zamalo predsjednika", koji su ipak potpuno spremni slijediti stranačke smjernice. O političkoj aktivnosti u slučaju poraza, Obama je za televiziju ABC izjavio:
- Ja sam relativno mlad čovjek. Znate, kažu da u politici nema drugog čina. Ali ipak mislim da postoji dovoljno iznimaka od tog pravila pa mogu zamisliti sebe kako se vraćam u Senat i jednostavno sjajno surađujem sa sljedećim predsjednikom i sljedećim sazivom Kongresa."

- McCain se ne planira vratiti u Senat - optimistično je izjavio Tucker Bounds, glasnogovornik republikanskog kandidata.
- On planira dobiti izbore jer je apsolutno kvalificiran da bude predsjednik Sjedinjenih Država.
No, jedan dugogodišnji McCainov prijatelj nije tog mišljenja:
- Mislim da će se John vratiti u Senat. Pitanje je samo hoće li se vratiti kao konstruktivna sila ili će biti ogorčen. Samo John može odgovoriti na to.

Republikanski strateg John Feehery, viši savjetnik bivšeg predsjednika Kongresa Dennisa Hasterta, predviđa:
- McCain će se vratiti u slomljenu stranku. Ali on će još uvijek biti najveće ime u Senatu i najveće ime među republikanskim političarima i mislim da će se mnogi ljudi osloniti na njega da bude naš glas u tim vremenima... Na njemu je hoće li odustati ili pomoći u "rebrandingu" stranke.

Unaprijed objašnjavajući poraz, jedan član republikanskog stožera koji ima iskustvo u obama domovima parlamenta kaže:
Problem je mnogo veći od McCaina. Mi nemamo nikakvih ideja, a potrebne su nam ideje da bismo se povezali s neovisnim glasačima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije