Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik

Oba Mostova referendumska pitanja poslati Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti

Zagreb: Mostovci predali potpise za referendum protiv covid-potvrda
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
30.03.2022.
u 18:08

Tijekom sjednice moglo se čuti i spominjanje Hitlera i Radovana Karadžića, te navođenje izraza "führer", "duce", dok je Miro Bulj ustavnopravnu stručnjakinju Sanju Barić nazvao "babom Vangom"

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik danas je nakon trosatne i na trenutke vrlo polemične sjednice većinom glasova prihvatio Vladino izvješće da je za obje Mostove referendumske incijative na zakonit način prikupljen dovoljan broj potpisa, no Odbor je zatim donio zaključak kojim se Sabru predlaže da se od Ustavnog suda zatražiti mišljenje jesu li oba referendumska pitanja, i o ukidanju COVID potvrda i i ukidanju "stožerokracije" - u skladu s Ustavom.

Mostovi saborski zastupnici Božo Petrov, Nikola Grmoja i Miro Bulj opetovano su tražili da se donese odluka o raspisivanju referenduma, pozivajući se na to da nitko nije iznad naroda te da volju naroda koji je, kako je potvrđeno, dovoljnim brojem potpisa podržao raspisivanje referenduma za oba pitanja, što uključuje i promjenu Ustava i promjenu zakona, treba poštovati. A članovi vladajuće većine inzistirali su na slanju obaju pitanja Ustavnom sudu na provjeru ustavnosti, što je u konačnici predložio HDZ-ov Branko Bačić.

Jedni zazivali zdrav razum, drugi struku

Istog mišljenja bili su i ustavnopravni stručnjaci Branko Smerdel, Mato Palić i Sanja Barić. Upravo je polemika između ustavnopravnih stručnjaka i Mostovaca bila najžešća jer su se Mostovci pozivali na zdrav razum, optužujući ustavnopravne stručnjake da za svoje stavove nisu ponudili nijedan argument te da neki od njih imaju političke ambicije ili želje da jednom postanu ustavni suci. Pravni su se stručnjaci pak pozivali na struku optužujući Mostovce za populizam, obmanjivanje i posvemašnju neupućenost u temu koje su se dohvatili.

Uz dva već navedena zaključka koja su prihvaćena, na kraju sjednice predložena su još dva zaključka, koje su formulirali Nikola Grmoja i Božo Petrov. Oni su predložili da se što žurnije, a najkasnije do kraja rujna ove godine, raspiše referendum o obje referendumske incijative te da se, u slučaju slanja referendumskih pitanja Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, traži izuzeće predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića zbog, kako rekoše, skandalozne izjave da narod ne može na referendumu odlučivati o izmjenama Ustava. No, nijedan od ovih Mostovih prijedloga zaključaka nije prošao.

Kako se tijekom rasprave dosta govorilo i o samom radu ustavnih sudaca te nekim njihovom dosadašnjem odlukama, SDP-ov Arsen Bauk u jednom je trenutku kazao kako bi se onim ustavnim sucima za koje se smatra da su zloupotrijebili povjerenje trebala uskratiti podrška pri idućem izboru ustavnih sudaca. Da ustavni suci koji su izigrali volju ustavotvorca ne mogu biti reizabrani na mjesta ustavnih sudaca, ustvrdila je i Sandra Benčić iz platforme Možemo! To je nagnalo HDZ-ova Branka Bačića da ustvrdi kako oporbeni zastupnici prijete ustavnim sucima u stilu - pazite kako glasate, inače vas nećemo reizabrati.

Optužbe za prijetnje ustavnim sucima

- Ovo što smo sad čuli od oporbenih zastupnika ne bi čak niti smjelo izaći iz ove dvorane. Ovo je nečuveno - reče Bačić, na što su i Bauk i Benčić uzvratili da njihove riječi nisu bile nikakva prijetnja, već ih je Bačić posve krivo interpretirao.

- Nisam prijetio ustavnim sucima. Samo sam rekao da ću se kod prijava građana za ustavne suce voditi njihovim dosadašnjim radom - replicirao je Bauk, dok je Benčić kazala:

- Bačić vrijeđa zastupnike govoreći da se mi nekome prijetimo. Ustavni se suci biraju tako da se HDZ dogovori s oporbom koliko sudaca ide iz njihove, a koliko iz oporbene kvote. Znači, ustavni se suci biraju po političkom dogovoru, a ne prema tome kako rade. Nemojte nam imputirati da ustavnim sucima prijetimo.

Inače, tijekom sjednice moglo se čuti i spominjanje Hitlera i Radovana Karadžića, te navođenje izraza "führer", "duce", dok je Miro Bulj ustavnopravnu stručnjakinju Sanju Barić nazvao "babom Vangom".

Komentara 5

Avatar Django
Django
18:25 30.03.2022.

Samo lustracija tu pomaže

IL
ilustrator
19:39 30.03.2022.

400tisuća ljudi je potpisalo mostovu inicijativu, ignorirat volju tolikog naroda je suludo!

DU
Deleted user
18:55 30.03.2022.

Šta očekivati od ovih šarlatana iz Mosta - pa ti su stručni za apsolutno sve , samo šuplje floskule i jeftin populizam za nepismene ljude - samo takvi su njihovi birači

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije