Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uravnoteženo rješenje

O primanju migranata treba raspraviti Sabor

Spašeni migranti pored libijske obale
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
25.07.2019.
u 19:10

SDP podržava simboličku gestu uoči predsjedanja Vijećem EU, no desnica ističe kako ne vjeruje Vladinim pregovorima, a sličnoga je stava i Most

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović trudio se umanjiti važnost neslužbenih informacija da bi Hrvatska, kao gestu dobre volje tijekom predsjedanja EU, mogla primiti mali broj migranata koje brodovi pokupe u Sredozemlju.

– Nema nikakvih dogovora, postoje razgovori – kazao je Božinović te istaknuo kako Hrvatska iskazuje spremnost poštivanja europskog načela solidarnosti koje nam je omogućilo milijardu kuna investicija u zaštitu granice. Napomenuo je i da sada pregovaramo o dodatnih 20 milijuna eura za tehničko opremanje hrvatske granice. 

Nemaju legitimitet za rješenja

Božinović je kazao kako je uvjeren da će Europska unija po pitanju migranata naći uravnoteženo rješenje te je poručio kako Hrvatsku nitko ne pritišće niti to može. Ipak, nije demantirao da je primanje migranata moguće.

– Hrvatska se ni na što nije obvezala, a ako bi po tom pitanju nešto i pridonosila, to bi bila simbolička gesta. O tome ćemo tek razgovarati – poručio je ministar.

Na desnici, međutim, ne vjeruju Vladi kada je riječ o pregovorima o prihvatu migranata iz Afrike. Hrvoje Zekanović iz Hrasta vladajuće optužuje da od javnosti skrivaju ono o čemu se dogovaraju na europskoj razini, pozivajući se na informacije koje je prenijela agencija Reuters iz izvora bliskih francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. Agencija je, naime, prenijela kako je na sastanku europskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova u ponedjeljak u Parizu zaključeno da je četrnaest država članica, među kojima je i Hrvatska, suglasno s francusko-njemačkim “mehanizmom solidarnosti” koji bi trebao osigurati “brzo i automatsko” zbrinjavanje migranata s brodova po cijeloj EU. Zekanović je, pak, upitao zbog čega hrvatska javnost nije upućena u sadržaj tog dokumenta.

– Naravno, ako predsjednik Vlade ne zna što događalo na sastanku u Parizu, neka priupita Božinovića ili ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana – napisao je na svom Facebook-profilu.

Sličnog je stava i Nikola Grmoja iz Mosta, koji traži da se o ovom pitanju raspravlja u Saboru.

– Ovakav prijedlog ne štiti naše građane niti njihovu imovinu, kao ni dostojanstvo migranata. Njihove živote svodi na “znak dobre volje”, ulaznicu za otvaranje europske blagajne za druge potrebe, sredstvo kojim bi Hrvatska dokazala svoje poslušništvo. O ovako važnom pitanju potrebno je raspravljati u Hrvatskom saboru, za razliku od odluke oko Marakeškog sporazuma kada nam je za to oduzeta prilika, jer vladajuća većina nema legitimitet donositi ovakva rješenja – komentirao je Grmoja. Ponovio je i kako je Most za pažljivo osmišljavanje zajedničke europske strategije koja bi prepustila svakoj državi da suvereno odlučuje o svom teritoriju, ali i ojačala diplomatske odnose sa zemljama migrantskog puta.

Sve zemlje su to činile

Puno su benevolentniji prema solidarnom zbrinjavanju migranata u SDP-u.

– Ovo je simbolička gesta i malo je vjerojatno da će ukupna brojka primljenih migranata prijeći desetak. Kako su i do sada zemlje koje su predsjedavale Vijećem EU to činile, mislim da je dobro da Hrvatska ne prekida kontinuitet – kaže SDP-ov međunarodni tajnik Domagoj Hajduković. Ističe kako bi volio da se Hrvatsku u međunarodnoj javnosti ne poistovjećuje s policijskom brutalnošću prema migrantima.

– Uređene i legalne migracije svakako da, policijska brutalnost prema bilo kome ne – poručuje Hajduković.

Ključne riječi

Komentara 7

HE
hr.eu
19:21 25.07.2019.

Svi oni koji bi primali muslimanske migrante trebaju to učiniti dobrovoljno i u vlastitom aranžmanu na način da se jave institucijama i zatraže da će ih u svoju kuću primiti, financirati (hraniti, oblačiti itd.). Tako će dokazati svoje veliko čovjekoljubljeje na koje se pozivaju. Mi ostali ne želimo te ljude ni blizu ali ako ovi spomenuti žele - udovoljite im. Neka vide iz prve ruke.

5S
505.scrtom
20:45 25.07.2019.

Ako bježe od rata onda nek idu u susjednu zemlju gdje nema rata a svi ostali molim lijepo podnijeti zahtjev u ambasadi i čekati na odgovor a ne uputiti se na put u gumenjaku bez dokumenta i papira pa bude već nekako.To više nije normalno,ništa mi nije jasno da jedna velika Europa nema bolji odgovor i bolja rješenja.

Avatar Viktor999
Viktor999
20:27 25.07.2019.

Dobro oplesti pendrekom po leđima pa put pod noge, natrag u afroazijske....što se tiče njihovih pomagača i nevladinih udruga-nekoliko drakonskih kazni za trgovinu ljudima bi u kratko vrijeme svelo njihov broj na nulu; neki si ih nose doma merkelica i macron

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije