Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE PLENKOVIĆU

Zašto smo mi prihvatili raspodjelu migranata, a ostale zemlje EU nisu?

Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.07.2019.
u 12:14

Macron je kazao da će nova inicijativa biti "brza" i "automatska".

Četrnaest zemalja EU-a, uključujući Hrvatsku, prihvatilo je jučer francusko-njemački "mehanizam solidarnosti" kojim bi se rasporedili migranti po cijeloj Uniji, no prijedlog na razini cijelog EU-a ipak nije prošao. Tu je situaciju danas komentirao saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Ocijenio je da javnost ne zna što u tom dokumentu piše te da nije obaviještena o samom sastanku.

"Javno pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Zašto Hrvatska javnost nije izvještena o jučerašnjem sastanku četrnaest zemalja EU-a u Parizu? Je li istina da je jučer, 22. srpnja, Hrvatska prihvatila francusko-njemački "mehanizam solidarnosti" kojim će se raspoređivati migranti po cijeloj Uniji? Zašto ostale zemlje EU nisu prihvatile ovaj prijedlog? Navodno je na sastanku europskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova u Parizu zaključeno da je četrnaest država članica suglasno s francusko-njemačkim dokumentom, a što piše u dokumentu hrvatska javnost ne zna! Jučer Emmanuel Macron nije otkrio pojedinosti, ali je kazao da će nova inicijativa biti "brza" i "automatska". Navodno su sporazum podržale Francuska, Njemačka, Finska, Luksemburg, Portugal, Litva, Hrvatska, Irska... Naravno, ako predsjednik Vlade ne zna što događalo na sastanku u Parizu neka priupita ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića ili ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana", napisao je Hrvoje Zekanoviću u postu na svojem službenom Facebook profilu.

Na tom neformalnom susretu europskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova u Parizu nije postignut dogovor o mehanizmu kojim bi se kontrolirale migracije i riješilo pitanje migranata spašenih na Sredozemnom moru. 

"Zaključak jutarnjeg sastanka je, u načelu, da je trenutno četrnaest država članica izrazilo suglasnost s francusko-njemačkim dokumentom", rekao je novinarima francuski predsjednik Emmanuel Macron. Pojedinosti nije otkrio, ali je kazao da će nova inicijativa biti "brza" i "automatska".

Ključne riječi

Komentara 26

DU
Deleted user
15:13 23.07.2019.

nije problem što uvozimo muslimane, nego što oni mrze nas...... a prilagoditi se neće nikada.....

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
10:03 24.07.2019.

Veleizdaja!

JA
Jaka
15:09 23.07.2019.

Ovi koji misle da trebamo uvoziti migrante u ime vjere, nas hvataju na osjecanja samo da se razvodni hrvatstvo I katolicism. Zar nemamo takve imigrante vec stoljecima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije