Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto smo mi prihvatili raspodjelu migranata, a ostale zemlje EU nisu?

Macron je kazao da će nova inicijativa biti "brza" i "automatska".
23. srpnja 2019. u 12:14 26 komentara 1459 prikaza
Hrvoje Zekanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Četrnaest zemalja EU-a, uključujući Hrvatsku, prihvatilo je jučer francusko-njemački "mehanizam solidarnosti" kojim bi se rasporedili migranti po cijeloj Uniji, no prijedlog na razini cijelog EU-a ipak nije prošao. Tu je situaciju danas komentirao saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Migranti GESTA UOČI PREDSJEDANJA EU Hrvatska će ipak primati dio migranata s brodova iz Afrike?

Ocijenio je da javnost ne zna što u tom dokumentu piše te da nije obaviještena o samom sastanku.

"Javno pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Zašto Hrvatska javnost nije izvještena o jučerašnjem sastanku četrnaest zemalja EU-a u Parizu? Je li istina da je jučer, 22. srpnja, Hrvatska prihvatila francusko-njemački "mehanizam solidarnosti" kojim će se raspoređivati migranti po cijeloj Uniji? Zašto ostale zemlje EU nisu prihvatile ovaj prijedlog? Navodno je na sastanku europskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova u Parizu zaključeno da je četrnaest država članica suglasno s francusko-njemačkim dokumentom, a što piše u dokumentu hrvatska javnost ne zna! Jučer Emmanuel Macron nije otkrio pojedinosti, ali je kazao da će nova inicijativa biti "brza" i "automatska". Navodno su sporazum podržale Francuska, Njemačka, Finska, Luksemburg, Portugal, Litva, Hrvatska, Irska... Naravno, ako predsjednik Vlade ne zna što događalo na sastanku u Parizu neka priupita ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića ili ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana", napisao je Hrvoje Zekanoviću u postu na svojem službenom Facebook profilu.

Na tom neformalnom susretu europskih ministara vanjskih i unutarnjih poslova u Parizu nije postignut dogovor o mehanizmu kojim bi se kontrolirale migracije i riješilo pitanje migranata spašenih na Sredozemnom moru. 

"Zaključak jutarnjeg sastanka je, u načelu, da je trenutno četrnaest država članica izrazilo suglasnost s francusko-njemačkim dokumentom", rekao je novinarima francuski predsjednik Emmanuel Macron. Pojedinosti nije otkrio, ali je kazao da će nova inicijativa biti "brza" i "automatska".

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  nije problem što uvozimo muslimane, nego što oni mrze nas...... a prilagoditi se neće nikada.....

 • Jaka:

  Ovi koji misle da trebamo uvoziti migrante u ime vjere, nas hvataju na osjecanja samo da se razvodni hrvatstvo I katolicism. Zar nemamo takve imigrante vec stoljecima.

 • Avatar mars3486
  mars3486:

  Veleizdaja!