Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vedran Mornar najavio reformu kurikuluma, smatra ga osnovnim problemom obrazovanja

Pojasnio je da je otvoren za razgovor sa svim zainteresiranim stranama u svezi građanskog odgoja, a ne samo Kaptolom, te da su njegove ranije riječi pogrešno protumačene
18. lipnja 2014. u 12:45 4 komentara 1001 prikaza
Vedran Mornar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar vjeruje da u godinu i pol dana sigurno može započeti promjene u svom sektoru, a poručio je da se prvo misli uhvatiti reforme kurikuluma.

- To je osnovni problem našeg obrazovanja, zastarjela osnovna škola, zastarjela srednja škola i tu treba napraviti prve i najveće korake – kaže Mornar kojem široka potpora njegovom imenovanju nije poseban vjetar u leđa.

- Realan sam, znam da je u tom sustavu puno problema, ali zajedničkim radom i zalaganjem, na koje apeliram kod svih dionika sustava, naročito kod nastavnika za koje sam svjestan da su potplaćeni i zanemarivani od Drugog svjetskog rata. Uz njihovu potporu možemo puno napraviti – tvrdi Mornar. Neće, kaže, sada početi raditi ispočetka kao da u dvije i pol godine mandata nije ništa napravljeno.

- Svaki ministar dao je doprinos razvoju sustava pa tako i ministar Jovanović. Ondje gdje je on stao, ja ću nastaviti. Ministar Jovanović je obavljao težak i odgovoran posao i mislim da je u suštini dobro radio – vjeruje Mornar. 

Pola sata nakon što je ga je Sabor potvrdio za novog ministra znanosti obrazovanja sporta, uhvatili smo  Vedrana Mornara prije ulaska u zgradu Vlade i pitali ga je li uspio dogovoriti sastanak s kardinalnom Josipom Bozanićem na temu  građanskog i zdravstvenog odgoja. 

Odgovorio je da još nije dogovorio sastanak  te da će to svakako učiniti. Naglasio je da su njegove riječi o sastanku s čelnicima Katoličke crkve bile više metaforičke te da te riječi treba shvatiti samo kao poruku da je otvoren za razgovor sa svima, ne samo sa Kaptolom nego i ostalima zaposlenima u obrazovnom sustavu - profesorima, učiteljima...

Varga i Mornar prisegnuli, Linić glasovao protiv obojice

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • Avatar abakus
  abakus:

  Čovjek je želio naglasiti da je spreman razgovarati i s Kaptolom kao i sa Željkom Markić isključivo zato što su to bili ljudi koje je Jovanović demonizirao i odbijao dijalog s njima. Nije morao naglašavati da je spreman čuti i ... prikaži još! mišljenje ovih lbgt udruga - njih je Jovanović uredno primao i slušao. Konačno jedan čovjek koji barem za sada ostavlja dojam normalne osobe, spremne na razgovor umjesto samo na gaženje ljudi.

 • Avatar MarkoMataić
  MarkoMataić:

  Normalan čovjek. Neka radi svoj posao.

 • maaraa:

  pomislila sam,konačno netko razuman, a Vi već okrenuli ploću.Kad ste govorili o onom što želite,to nije bila metafora veće Vaše ozbiljno izlaganje............