Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol u saboru

Nužno je mijenjati Pravilnik o znaku pristupačnosti za osobe s invaliditetom

Okrugli stol o znaku pristupačnosti za osobe s invaliditetom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
14.03.2019.
u 14:19

Organizatorica, zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić objasnila je kako su Inicijativa za pristupačan Split i splitski parking podnijeli zahtjev Hrvatskom saboru da se održi ovakav okrugli stol kako bi ukazali na problematiku korištenja znaka pristupačnosti

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak danas je u Hrvatskom saboru, gdje se održavao okrugli stol u organizaciji HDZ-ove Ljubice Lukačić na temu "Želiš li se mijenjati za mjesto", ustvrdila kako je nužno mijenjati zakonodavni okvir, donijeti novi pravilnik o znaku pristupačnosti, koji će biti kvalitetniji, bolji i na korist onih koji ostvaruju to pravo. Važno je, naglasila je, da se primjena poboljša tako da svaki građanin ove zemlje bude osviješten o tome da ne smije koristiti ono pravo koje nije njegovo.

- Problem kod ostvarivanja prava na znak pristupačnosti je višestruki, od nepropisnog parkiranja građana koji nisu dovoljno osviješteni o tome da ne smiju parkirati na označena mjesta, do toga da imamo zlouporabe i od strane, kako obitelji koje su članovi onih koji ostvaruju to pravo na znak pristupačnosti, tako i onih koji ne bi trebali imati to pravo prema stupnju invaliditeta, a vidimo da i dalje imaju – pojasnila je.

Organizatorica, zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić objasnila je kako su Inicijativa za pristupačan Split i splitski parking podnijeli zahtjev Hrvatskom saboru da se održi ovakav okrugli stol kako bi ukazali na problematiku korištenja znaka pristupačnosti.

- Država je dala mogućnost osobama s invaliditetom da koriste taj znak, međutim, u pravilu se taj znak ne poštuje, odnosno, mjesto na parkiralištu koje je označeno za osobe s invaliditetom koja imaju znak pristupačnosti najčešće nije slobodno. Predlažemo izmjene Pravilnika o znaku pristupačnosti, ali prije toga morat ćemo izmijeniti i odredbu članka 40. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji se odnosi upravo na znak pristupačnosti i osobama s invaliditetom daje pravo na korištenje tog znaka – kaže Lukačić. Ne zalaže se za postroženje odredbe, no potrebno je uskladiti zakonske propise s obzirom na to da se invaliditet više ne utvrđuje po postotcima, već po razinama.

- Treba utvrditi i strože kazne za one koji se parkiraju na parkirališnim mjestima predviđenima za osobe s invaliditetom. Imamo veliku sreću da su ministarstva ovom problemu pristupila vrlo ozbiljno i imaju dobru namjeru da najbolje uredimo zakonodavni dio. I osobno sam imala takvih iskustava, baš nedavno, gdje vam ljudi kažu "ja sam stao ili stala zato što dugo nisam" ili "ne stajem nikada, samo sam ovaj put" i slična objašnjenja. Zapravo, dođete u situaciju da se vi neugodno osjećate kada upozoravate da tu ne bi smjeli stati nikada, niti na jednu minutu. I u Zagrebu je slična situacija kao i drugdje u Hrvatskoj - pojasnila je.

Okrugli stol održao se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je ustvrdio kako Sabor ima obavezu brinuti o hrvatskim građanima, te kako društvo pokazuje osjetljivost i civiliziranost odnosom prema svakom svom članu, a posebno prema onima koji su slabi.

- Svako društvo koje se želi razvijati u pravedno brine o građanima  i onima kojima je pomoć najpotrebnija - rekao je Jandroković podsjetivši kako je u ovom sazivu Sabora organiziran znakovni prijevod saborskih sjednica za gluhe osobe te je prilagođena govornica osobama s invaliditetom.

- Države, gradovi i općine moraju pronaći način kako osigurati provedbu zakona. Očekujem da nadležna ministarstva izrade kvalitetan zakonski prijedlog kako bi se što prije uputio u saborsku raspravu i donijelo rješenje da se projekt s lokalne podigne na nacionalnu razinu – poručio je predsjednik Sabora. 

Komentara 1

RP
rpzagreb
15:46 14.03.2019.

Nužno je promijeniti cijeli sastav sabora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije