Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nuklearne elektrane

Uvođenje nuklearne energije od velikog interesa Francuskoj, Njemačka se opire zbog uvoza ruskog plina

16.07.2022.
u 22:42

Ruska vojna agresija u Ukrajini dovela je do preispitivanja energetskih politika u Europskoj uniji.

Komentara 5

XA
xaron
04:27 18.07.2022.

U ovoj situaciji najgore su prosle siromašne zemlje ( Pakistan, Bangladeš, Indija…) jer je bogata EU nudila višu cijenu na spot tržištu. Situaciju je zakomplikovao Shell koji se povikao iz Sahalina uz gubitak 3,8 milijardi $,ali su u projektu još ostali Japanci koji se nadaju da če se sankcije za Rusiju povuči. Ako sankcije ostanu, Japanci, Koreanci i sjeverni dio Kine morače iči na spot tržište LNG gdje če biti neugodna konkurencija EU, jer imaju dovoljno novaca da izguraju EU sa tržišta..

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
18:57 17.07.2022.

Posle sastanka sa rukovodstvom Saudijske Arabije, Džo Bajden je dao izjavu koja se može smatrati dobrim znakom za Moskvu. Predsednik Sjedinjenih Država proglasio je princa Saudijske Arabije odgovornim za smrt novinara Džamala Kašogija koja se desila 2018. To ukazuje da je Rijad odbio da sarađuje sa Vašingtonom u korist Moskve. Rijad je odbio da krene protiv Moskve i podrži plan SAD o ekonomskom uništenju Rusije. Saudijska Arabija je odbila saradnju sa SAD zbog tri faktora. Prvo, Vašington je veoma dugo držao saudijskog princa Mohameda bin Salmana Al Sauda pod tenzijama zbog Kašogija. Drugo, poslednjih nekoliko godina Amerikanci nisu ispunjavali svoje obaveze prema Saudijcima. Zbog ovoga Saudijska Arabija sada nema nikakve, čak ni „sebične” interese, da se ne bi svađala sa Amerikom. Američki političari su bili previše naivni, verujući da će, čim odu da se poklone Rijadu, odmah promeniti stav prema Vašingtonu. Arapi su drevni narod sa dugim pamćenjem. Treći faktor su dobri rusko-saudijski odnosi. Bajdenova izjava posle sastanka sa princom Salmanom može se protumačiti kao dobar znak za Rusiju: Veze Moskve i Rijada su jače nego ikad.

DU
Deleted user
08:09 17.07.2022.

Nesposobne mlade generacije. Baš ih žalim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?