Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonči Tadić

Hrvatski nuklearni fizičar: 'Putin blefira. Šamar mu može doletjeti s tri strane'

Russian President Vladimir Putin attends a meeting in Veliky Novgorod
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
26.09.2022.
u 12:33

Objašnjava kako svima mora biti jasno da "nuklearni rat nije samo bacanje bombe" i da postoji niz oružja koji Ukrajina može upotrijebiti u svoju obranu. Jer tko bi im zamjerio da upotrijebe apsolutno sve što mogu kada su pod prijetnjom nuklearnim genocidom?

Nuklearni fizičar Tonči Tadić komentirao je nuklearne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina. Kaže da ovo nije prvi put da Putin ili netko njemu blizak prijeti nuklearnim oružjem. Prema njegovoj evidenciji, ovo je zapravo jedanaesti put da netko od njih tvrdi kako će upotrijebiti nuklearno oružje, a smatra da će se to i ovaj put pokazati blefom, prenosi N1.

Što se tiče Putina, navodi kako o njemu prevladavaju dva kontradiktorna mišljenja: “Jedno je da je on genijalni strateg koji pažljivo vuče poteze do te mjere da su čak i poraz kod Harkiva isplanirali, što je bedasto. Drugo je da je neuračunljiv tip koji može napraviti sve, pogotovo kad u rukama ima nuklearno oružje, što je po meni neutemeljeno.” Sam Tadić za njega kaže da je "pokvaren čovjek i oportunist", podsjećajući da bombe bačene na japanske gradove nisu dovele do kraja rata, već izoliranost Japana nakon što je izgubio posljednjeg saveznika.

Ističe kako se čini da su svi zaboravili "deklaraciju koju su 2013. potpisale Kina i Ukrajina u kojoj Kina jamči nuklearnu sigurnost Ukrajini u slučaju prijetnje druge nuklearne sile", u ovom slučaju Rusije. Objašnjava kako svima mora biti jasno da "nuklearni rat nije samo bacanje bombe" i da postoji niz oružja koji Ukrajina može upotrijebiti u svoju obranu. Jer tko bi im zamjerio da upotrijebe apsolutno sve što mogu kada su pod prijetnjom nuklearnim genocidom? 

"Korištenje jedne bombe znači da Putin otvara Pandorinu kutiju gdje mu šamar može doletjeti ne samo iz NATO-a nego i iz same Ukrajine, pa čak i Kine", rekao je Tadić za N1.

Nuklearni fizičar objasnio je i posljedice potencijalnog nuklearnog rata.

“Nuklearni rat znači da se povlačite u skloništa, da one koji su s vama, ako umru, ne možete zakopati nego ih morate zamotati u najlonske vreće i čuvati u skloništu 15 dana, da ostajete bez hrane i vode, da je oko vas spaljena zemlja. Nitko normalan ne želi osvojiti takvu Ukrajinu, što će mu takva uništena zemlja?! Zar itko misli da će samo jedna bomba dovesti do promjene na bojištu u Ukrajini? Jedna bomba tu ne znači ništa!" tvrdi.

Objasnio je i kako tablete joda ne pomažu u slučaju kada je izvor radijacije nuklearna bomba. Naime, radioaktivni jod nastaje pri dugotrajnom radu nuklearne elektrane. Ako ona eksplodira, jod počinje gorjeti i rasipa se u okoliš, zračnim strujama putuje dalje i u tom su slučaju tablete joda korisne.

U nuklearnoj bombi ima malo fisijskog goriva, gotovo ništa u usporedbi s tonama koje se nalaze u nuklearnim elektranama. Reakcija u bombi traje nekoliko mikrosekundi, pa se jod ne stigne razviti, stoga je besmisleno piti jod kad eksplodira nuklearna bomba. A Poljaci ih piju jer "jedine dvije nuklearke černobilskog tipa u Ukrajini su dvije uz granicu s Poljskom", istaknuo je.

“Nuklearno oružje mi je odvratno i smatram da bi ga trebalo izbaciti iz uporabe, ali moramo znati kako funkcionira da upozorimo druge”, zaključio je Tadić.

VIDEO: Oprez uznemirujuć sadržaj! Tuga ruskih obitelji dok im mobiliziraju muškarce: Suze i zagrljaji na oproštaju

Komentara 40

DA
danijelrukavina4
14:34 26.09.2022.

Puna podrška Rusima koji se aktivno protive mobilizaciji u besmisleni rat. Rusija je, isključivo zbog greške svojih vlasti "zaglavila" u besmislenom ratu. Čitam na Novaja gazeta Europe da je došlo dosta do napada na regrutne centre širom Rusije. Rusi su vrlo brzo shvatili da se mobilitzira samo stanovništvo udaljenih regija i to manjinske zajednice, a da se ne diraju Rusi po gradovima Moskvi i Petrogradu. Ovo kada vlasti kažu, da je poginulo 5000 Rusa - vjerojatno imaju pravo. Ali ne broje koliko je poginulo Dagestanaca, Čečena, Burjata, Kazaha, Oseta, Uzbeka i što ja znam koga su još mobilizirali. Ljudi shvatili da idu ginuti u bezvezni i besmisleni rat, i tome se sve više odupiru. Nek si Putin mobilizira svoje FSB-ovce, Wagnerovce, OMON-ovce, Rosgvardiju, "astronaute" i ostale džabalebare koji tuku ljude po ulicama. Daj Bože da u Rusiji dođe do demonstracija kao što su se Amerikanci digli protiv rata u Vijetnamu kasnih šezdesetih.

RO
ronyday
15:56 26.09.2022.

Štakorski pogled pokazur da je sve izgubljeno

Avatar nitko i ništa
nitko i ništa
15:46 26.09.2022.

Putin-dobrovoljni darivatelj tuđe krvi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije