Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Nožem prijetio socijalnim radnicama: Nađite mi smještaj ili ću ubiti i vas i sebe!

Centar za socijalnu skrb Dugo Selo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
06.05.2020.
u 10:59

Z. I. (61) uvjetno je osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Otegotnih okolnosti nije bilo, a olakotnim se cijenilo što nikada ranije nije kažnajvan, što je otac dvoje djece, kao i to jer se djelatnicama centra ispričao i priznao počinjenje djela

Ako hitno ne napravite nešto, kako bi riješili moju situaciju, ubit ću i vas i sebe - kazao je Z.I. (61), dok je iz torbice vadio kuhinjski nož. Tog dana, a bio je 14. studenog 2019., nepozvan je došao u Centar za socijalnu skrb u Dugom Selu. On je beskućnik i Centar ga je trebao smjestiti u udomiteljsku obitelj.

No to se nikako nije rješavalo, pa je Z.I. banuo u Centar te je počeo mahati nožem, što je prestrašilo djelatnicu koja ga je pokušala smiriti, a zatim je pozvala zaštitara. Čim je zaštitar došao, Z.I. mu je predao nož. U međuvremenu su pozvani Hitna pomoć i policija, a dok su ga odvodili Z.I. se obratio djelatnicama Centra za socijalnu skrb, koje su stajale u hodniku.

- Ja sada idem na liječenje. Kada se vratim bolje je da ste mi našle smještaj, jer će inače biti svega - kazao im je. Njih su te njegove riječi prestrašile. Shvatile su ih kao prijetnju, pa je Z.I. na koncu prvo optužen, a zatim i nepravomoćno osuđen zbog prijetnje.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu uvjetno je osuđen na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Z.I. je tijekom postupka priznao da je počinio djelo i to onako kako mu je optužnicom stavljeno na teret.

- Žao mi je i osobno se ispričavam svim djelatnicama koje su moje riječi preplašile. Imam skoro 62 godine i do sada nikada nisam osuđivan niti sam imao problema sa zakonom. Nisam imao problema ni s djelatnicima Centra s kojima svakodnevno kontaktiram jer mi je na adresi Centra prijavljeno prebivalište. Imam i zdravstvenih  problema, a prije rasprave su me vodili na pretrage - kazao je u Z.I. u obrani.

Sud mu je olakotnim cijenio što je priznao djelo, što je izrazio žaljenje i kajanje, što se na raspravi osobno ispričao djelatnicama Centra za socijalnu skrb, što je otac dvoje djece, osoba starije životne dobi te neosuđivan. Otegotnih okolnosti sud za Z.I. nije našao.

- Za ovo djelo je zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, no smatramo da će uvjetna kazna ispuniti svrhu kažnjavanja jer optuženik nije osuđivan pa je ovo očito bio samo jedan incident u njegovom životu.

Pri izricanju presude sud je vodio računa i o okolnostima počinjenja djela, odnosno da je optuženik bio u teškoj životnoj i materijalnoj situaciji. To nije opravdanje da prijeti osobama koje su mu pokušavale pomoći te su samo radile svoj posao, no prilikom izricanja presude i o tome se trebalo voditi računa - navedeno je u obrazloženju presude.

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
12:04 06.05.2020.

tko bi bio lud da plaća dom 4000 kn i više a penzija upola manja... samo treba nešto ukrasti, opljačkati umjesto da prijeti. i eto dobije besplatan smještaj, hranu, grijanje

AN
Antiflašist
14:02 06.05.2020.

Tipican primjer krivosuđa. Prijetis nozem djelatnici i dobijes uvjetu kaznu. Ovo nije ni slučajna ni drzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije