Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novost za građane:

Od ove godine plaća se povratna naknada i za još jednu vrstu ambalaže

Plastične boce
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
14.01.2021.
u 11:09

Ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade ući će 1. srpnja ove godine

Od 1. siječnja ove godine, prema izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom, uvedena je povratna naknada i za ambalažu od dva decilitra, za plastične i staklene bočice te za limenke. To znači da kupci mogu vratiti tu ambalažu pod uvjetom da je na njoj oznaka ''Povratna naknada 50 lipa''. 

Trgovački lanci poput Lidla, Konzuma, Tommyja i Kauflanda kazali su za 24 sata kako one bočice od dva decilitra koje nemaju oznake mora preuzeti čovjek jer ne mogu u automat, no i da još smiju prodavati bočice iz stare zalihe koje nemaju oznaku

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naveo je kako će se ambalaža od dva decilitra moći predati samo ručno, a ne u automatima kako u njima ne bi završile i bočice bez oznake, za koje pri stavljanju na tržište nije uplaćena povratna naknada. 

Dodali su da prema napravljenoj analizi još u oko 75 posto prodavaonica ručno preuzimaju ambalažu i inače. Fond ističe kako na kraju svakog računa mora biti istaknut iznos naplaćene povratne naknade te napominju da građani moraju dobiti novac za povrat ambalaže. 

Ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade ući će 1. srpnja ove godine, a naknadu će se nakon tog datuma također moći dobiti samo za boce koje će imati oznaku za povratnu naknadu.

VIDEO: Medved: Zbrinuli smo sve ljude koji su utočište u prvim danima pronašli u pogonu Drvnog centra u Glini

Komentara 5

JO
jovicamod
12:28 14.01.2021.

Koja nesposobna bagra. Prvo nije bilo naknade za mliječne proizvode. Pa su je uveli. Pa su je makli. Sada će se opet uvoditi. Inteligencijo moja... Prave samo dodatne troškove proizvođačima, a plaća u fondu ide. Radio, ne radio, svira radio.

DU
Deleted user
11:55 14.01.2021.

Nisu bez veze naši predstavnici u parlamentu EU. vidimo kako nalaze izvore zarade za nezaposlene ,

DU
Deleted user
09:02 15.01.2021.

Malo imamo...pa malo nemamo...onda opet malo imamo...a oni koji odlučuju o tome i dalje arogantni,/pojašnjavajući/podučavajući i imaju osjećaj kako je sve savršeno, stručno i objektivno, i kak su oni odlični i nezamjenjivi...Gooood Morniiiing Hrvatskaaaa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije