Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od ove godine plaća se povratna naknada i za još jednu vrstu ambalaže

Ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade ući će 1. srpnja ove godine
14. siječnja 2021. u 11:09 8 komentara 3686 prikaza
Plastične boce
Foto: DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Od 1. siječnja ove godine, prema izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom, uvedena je povratna naknada i za ambalažu od dva decilitra, za plastične i staklene bočice te za limenke. To znači da kupci mogu vratiti tu ambalažu pod uvjetom da je na njoj oznaka ''Povratna naknada 50 lipa''. 

Marica Šantek Vlasnica pilane u Glini: Nudimo plaće od 5.500 do 7.500 kuna, ali nemamo koga zaposliti

Trgovački lanci poput Lidla, Konzuma, Tommyja i Kauflanda kazali su za 24 sata kako one bočice od dva decilitra koje nemaju oznake mora preuzeti čovjek jer ne mogu u automat, no i da još smiju prodavati bočice iz stare zalihe koje nemaju oznaku

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naveo je kako će se ambalaža od dva decilitra moći predati samo ručno, a ne u automatima kako u njima ne bi završile i bočice bez oznake, za koje pri stavljanju na tržište nije uplaćena povratna naknada. 

Dodali su da prema napravljenoj analizi još u oko 75 posto prodavaonica ručno preuzimaju ambalažu i inače. Fond ističe kako na kraju svakog računa mora biti istaknut iznos naplaćene povratne naknade te napominju da građani moraju dobiti novac za povrat ambalaže. 

Ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade ući će 1. srpnja ove godine, a naknadu će se nakon tog datuma također moći dobiti samo za boce koje će imati oznaku za povratnu naknadu.

VIDEO: Medved: Zbrinuli smo sve ljude koji su utočište u prvim danima pronašli u pogonu Drvnog centra u Glini

Stravična nesreća na autocesti za Sisak
NA AUTOCESTI ZA SISAK
Strašna nesreća: Jurećim BMW-om zabio se u naplatnu postaju i usmrtio djelatnika HAC-a
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • jovicamod:

  Koja nesposobna bagra. Prvo nije bilo naknade za mliječne proizvode. Pa su je uveli. Pa su je makli. Sada će se opet uvoditi. Inteligencijo moja... Prave samo dodatne troškove proizvođačima, a plaća u fondu ide. Radio, ne radio, svira radio.

 • Avatar Dvoglavapartija
  Dvoglavapartija:

  Nisu bez veze naši predstavnici u parlamentu EU. vidimo kako nalaze izvore zarade za nezaposlene ,

 • Avatar Prag Matični
  Prag Matični:

  Malo imamo...pa malo nemamo...onda opet malo imamo...a oni koji odlučuju o tome i dalje arogantni,/pojašnjavajući/podučavajući i imaju osjećaj kako je sve savršeno, stručno i objektivno, i kak su oni odlični i nezamjenjivi...Gooood Morniiiing Hrvatskaaaa!!!