Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi radari stigli prometnoj policiji, vide sve, a HAK proširio karte

Nakon što su prošle godine uveli snimke kamera u vlasništvu bosanskohercegovačkog autokluba BIHAMK-a koje prikazuju stanje na graničnim prijelazima sa strane BIH, sada će objavljivati i snimke s video nadzora na slovenskim i austrijskim cestama
20. rujna 2019. u 12:15 9 komentara 13254 prikaza
HAK
Foto: Screenshot HAK
Pogledajte galeriju 1/4

Na stranicama Hrvatskog autokluba možete doznati sve što vas zanima o putovanju kroz Hrvatsku, kakvo je stanje na cestama, graničnim prijelazima, trajektnim lukama, gdje su gužve te kojom rutom voziti da biste što brže i sigurnije stigli do svoga odredišta.

Tunel ispod zagrebačkog rotora PODVOŽNJAK VIDEO Ušli smo u 'tunel': Prvi pogled na cijev novog zagrebačkog rotora

No, sada možete saznati kakva je situacija i na austrijskim te slovenskim cestama i autocestama. Nakon što su prošle godine uveli snimke kamera u vlasništvu bosanskohercegovačkog autokluba BIHAMK-a koje prikazuju stanje na graničnim prijelazima sa strane BIH, sada će objavljivati i  snimke s video nadzora na slovenskim i austrijskim cestama, piše HAK Revija.

Sa slovenskih državnih cesta i autocesta na HAK-ovoj karti naći će se 280 kamera, a s austrijskih autocesta njih oko 450. HAK ima u planu uskoro potpisati i sporazum s mađarskim upraviteljima cesta nakon čega će objavljivati i njihove podatke.

HAK | Autor : Screenshot HAK Foto: Screenshot HAK

Najviša kazna 30.000 kn Čak 242 vozača imala više od 1,5 promila

– Tijekom ove ljetne sezone od 15. lipnja do 15. rujna, internetska stranica Hrvatskog autokluba posjećena je gotovo 7 milijuna puta od čega se 80% posjeta odnosi na informacije o stanju u prometu (kamere, karta, radari, cestarine, vinjete…). Segment kamera najposjećeniji je s gotovo 2 milijuna posjeta zbog čega Hrvatski autoklub sustavno ulaže u opremu i postavljanje novih kamera osobito na graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima i lukama – pojašnjavaju u HAK-u.

S novima kamerama može se pohvaliti i Policijska uprava Karlovačke županije, no one imaju drugačiju svrhu. Riječ je, naime, o radarima nove generacije koji pomažu prometnoj policiji da što bolje utvrde prekršaje u prometu.

Karlovačka policija dobila je sedam takvih radara, a oni laserom mjere brzinu, no istovremeno i snimaju. Bilježe i druge prometne prekršaje poput toga je li vozač vezan i koristi li mobitel tijekom vožnje.

– Imaju veće tehničke mogućnosti i dokazivanje prekršaja je puno lakše nego sa starom generacijom kamera. Vidi se sve kad vas snimi. Na područje PU karlovačke došlo je sedam novih radara, od ručnih do stacionarnih – rekao je za Radio Mrežnicu načelnik Postaje prometne policije Davor Boljkovac.

VIDEO Evo kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • dopizdilomi:

  Imam dva pitanja. Kada će kamera konačno razaznati kada čačkam uho a kada pričam na telefon? Zašto i dalje na granici sa Slovenijom, kao građanin EU, prilikom izlaza i ulaza moram čekati u redu?

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  snime sve osim onih koje ne smiju snimiti...

 • Avatar comandante
  comandante:

  AMZS, aplikacija slovenskog autokluba pokazuje sve radare po sloveniji i hrvatskoj... opet kasnite