Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najviša kazna 30.000 kn

Čak 242 vozača imala više od 1,5 promila

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
08.09.2019.
u 07:00

U prvih mjesec dana primjene pooštrenog Zakona o sigurnosti prometa na cestama policija je zbog najtežih prekršaja sankcionirala 598 vozača, pri čemu je 201 i uhitila

Novi, restriktivniji, Zakon o sigurnosti cestovnog prometa stupio je na snagu prije mjesec i pol dana, a u MUP-u kažu da je već polučio rezultate. Ističu da je u srpnju i kolovozu, pogotovo u kolovozu, bilo manje poginulih nego u isto vrijeme 2018. Prema podacima MUP-a, u srpnju 2018. na hrvatskim cestama poginule su 32 osobe, a ove godine 24, što je smanjenje od 25%. Što se tiče kolovoza, ove je godine poginulo 25 osoba, što je 43,2% manje nego u kolovozu 2018. kada su poginule 44 osobe.

Najviša kazna 30.000 kn

Svrha pooštrenog zakona, objasnili su u MUP-u, povećanje je sigurnosti na cestama, a da vozači nisu najozbiljnije shvatili najave o drastičnijem kažnjavanju, vidi se iz policijskih brojki. Naime, od 1. kolovoza pa do 1. rujna zbog najtežih prekršaja policija je sankcionirala 598 vozača, pri čemu je uhićen 201 vozač. Sankcionirani vozači počinili su ukupno 648 prometnih prekršaja. Policija je za 464 počinjena prekršaja sudovima predložila da novčano kazne vozače, dok je za 184 prekršaja predložena zatvorska kazna. Prema izmijenjenom zakonu, može se izreći novčana kazna u rasponu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od 60 dana.

Te se kazne odnose na prekršaje koje je policija detektirala kao one koji najčešće ugrožavaju prometnu sigurnost (brzina, alkohol, vožnja bez dozvole, prije položenog vozačkog ispita...) Tijekom kolovoza najveća izrečena novčana kazna iznosila je 30.000 kuna, a njome je kažnjen vozač koji je alkoholiziran vozio bez položenog vozačkog ispita. Što se tiče najtežih prekršaja počinjenih tijekom kolovoza, prednjači alkohol jer su čak 242 vozača uhvaćena kako voze s više od 1,5 promila alkohola u krvi. Prema zakonu nije dozvoljena vožnja s više od 0,5 promila alkohola. Smatra se da je vozač pripit ako u krvi ima između 0,5 i 1,5 promila alkohola, a da bi mu bila izmjerena takva koncentracija alkohola, ovisno visini ili težini, trebao bi popiti šest decilitara piva, 2,5 decilitara vina ili 0,8 decilitara nekog žestokog pića.

Njih 97 vozilo bez dozvole

Onaj tko u krvi ima između 1,5 i 2,5 promila smatra se pijanim, a da bi se netko doveo u takvo stanje, trebao bi popiti litru i pol piva ili 0,8 decilitara vina ili 2,5 decilitra žestokog pića. Jako pijanom smatra se svaka osoba koja ima više od 2,5 promila, što bi značilo da je ta osoba popila oko dvije litre vina ili 4,5 decilitra žestokog pića. Sve preko četiri promila alkohola u krvi osobu koja toliko pije odvodi u alkoholnu komu, a to se dogodi ako netko popije litru rakije. Ako je suditi po statistikama MUP-a, osim što vole voziti pod utjecajem alkohola, hrvatski vozači vole voziti i bez položenog vozačkog ispita, zbog čega je u kolovozu prijavljen 201 vozač, dok je još njih 97 ulovljeno i kako vozi za vrijeme dok im je oduzeta vozačka dozvola ili izrečena zaštitna mjera.

VIDEO Kontrola prometa u Zagrebu

Komentara 3

CH
chupakabra
09:13 08.09.2019.

ne kužim, sad su se postroženjem novog zakona pojavili i pijanci na cestama? ili su bili i prije pa ih nitko nije dirao a oni su se zabijali u ljude? opet će reći, genijalan potez postroživanja kazni

DU
Deleted user
09:17 08.09.2019.

Ne mora se misliti kako su visoke kazne dobili samo oni koji "osvanuli" novinama niske medijske vrijednosti. Iz prakse - jedan znanac, 46 godina, 9 puta kažjavan zabranama vožnje zbog alkohola, a uvijek je vozio pod zabranom i pio dalje - od nedavno se nalazi u zatvoru i tamo će odležati 9 mjeseci. Kolika je još novčana kazna nije mi poznato. Što je pametno, dok je u zatvoru žena je prodala auto.

Avatar nekakav
nekakav
07:33 09.09.2019.

ako je bilo tolko sa 1,5 promila, znači da granicu treba podići! na primjeru ispravnosti vode za piše to se najbolje vidi. nekad je bilo 5-6 mg po liti nitrata, danas to već ide u nebesa, u belgiji je to strahota, sjever francuske isto. znači, dopuštene razine se mijenjaju, prilagođavaju novim okolnostima. ako imamo tolko ljudi koji voze sa 1,5 promila, i nema tolko nesreća kolko neki zloguki bi htjeli, onda trebamo limite dizati, a ne ih spuštati. što ubija? alkohol ili brzina? kolko stravičnih nesreća su uzrokovali pijanci, a kolko trijezni, potpuno trijezni? odnosi i nisu baš tako kako ih neki žele prikazati... dal je ona žena koja je autom ubila curu bila pijana? nije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije