Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novo vodstvo i novo ime Udruge Prsten

U sklopu izmjene statuta donesena je i odluka o promjeni naziva Udruge - promjenom imena u Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten, umjesto dosadašnje Udruge bosanskih Hrvata
24. studenoga 2018. u 15:46 2 komentara 1785 prikaza
Udruga Prsten
Foto: Stjepan Stjepić
Pogledajte galeriju 1/8

Na danas održanoj Izbornoj skupštini Udruge Prsten u dvorani Hotela Zovko provedene su izmjene Statuta Udruge, predstavljeni su i prihvaćeni financijski i radni izvještaji i planovi te je izabrano novo vodstvo Udruge. 

Udruga Prsten Jozo Pavković Hercegovina mora biti u imenu Udruge bosanskih Hrvata 'Prsten' i u RH

U sklopu izmjene statuta donesena je i odluka o promjeni naziva Udruge - promjenom imena u Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten, umjesto dosadašnje Udruge bosanskih Hrvata, Prsten je prerastao okvire regionalne Udruge kako bi postao integrativni faktor svih Hrvata iz Bosne i Hercegovine kako u Hrvatskoj tako i u susjednoj BiH. 

Ova odluka izglasana je na istom mjestu na kojemu je Udruga i osnovana prije punih 13 godina. Tada je Udruga Prsten koncipirana po regionalnom principu predstavnika općina Bosanske Posavine i Srednje Bosne, no svojim radom u posljednjih nekoliko godina Udruga je proširila djelovanje na cjelokupno područje Bosne i Hercegovine, odnosno na sve Hrvate porijeklom iz BiH. S ciljem promicanja i zaštite tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata, s promjenom imena nastupa i proširenje formalnog djelovanja Udruge na cijeli teritorij Bosne i Hercegovine kako bi se povezali svi Hrvati koji se zalažu za prosperitet, opstojnost i jedinstvo te žele njegovati vrijednosti koje su zajedničke svim Hrvatima s tih područja – podrijetlo, povijest, duh, mentalitet, solidarnost, spremnost na podršku te njegovanje tradicije i kraja iz kojeg dolaze.

Udruga Prsten
1 / 13
Udruga Prsten

Osim promjene naziva Udruge i prihvaćanje izvještaja i planova za naredno razdoblje, izabrano je i njeno novo vodstvo u narednom mandatu za sljedeća tijela Udruge: predsjednik Udruge, članovi Upravnog odbora Udruge, članovi Nadzornog odbora Udruge i članovi Suda časti. 

Novi predsjednik Udruge postao je uspješni poduzetnik Pavo Zubak koji je u obraćanju naglasio: "Želio bih se prvenstveno zahvaliti na ukazanom povjerenju. Mi smo kao udruga odavno prerasli svoje okvire zbog čega danas svoja vrata možemo otvoriti svima koji promišljaju na sličan način. Budući da za nas postoje Hrvati Bosne i Hercegovine, koje ne želimo dijeliti ni po kojem ključu, odlučili smo kroz platformu Prsten ujediniti sve Hrvate koji su porijeklom iz BiH. Upravo iz tog razloga Udruga je promijenila svoj naziv i postala Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine“. 

Udruga Prsten | Autor : Stjepan Stjepić Foto: Stjepan Stjepić

U sklopu Izborne skupštine održana je i Izborna skupština Foruma mladih koji čini više od 600 članova Udruge mlađih od 34 godine. Na skupštini Foruma mladih izabran je Izvršni odbor Foruma dok je za novu predsjednicu Foruma mladih izabrana Klara Barišić. Forum mladih prigodno je obilježio i 10 godina postojanja koje su prožete međusobnim povezivanjem mladih ali i kreiranjem promjena za opće dobro. 

"Za mlade Forum mladih predstavlja mjesto na kojemu mogu pronaći nekoga svoga, rođaka, prijatelja ili životnog suputnika. Udruga ima toplinu doma, atmosferu kavane, obrazovanje škole i zadatke posla. Mi mladi znamo da možemo rasti samo ako se ugledamo na veće, uspješnije i poduzetnije ljude od nas, a takvima Udruga obiluje. Naši su planovi ambiciozni i široki – želimo se jače povezati, više uključiti u projekte civilnog društva ali i inicirati neke vlastite projekte. Ono što ćemo zasigurno njegovati je posebnost svakoga člana kao individue sa specifičnim interesima te pomoći svakome da svoje ideje i planove, za projekte unutar Udruge, i realizira“, istaknula je Klara Barišić, novoizabrana predsjednica Foruma mladih. 

10. obljetnica Prstena obljetnica prstena Udruga Prsten dosad donirala desetak milijuna kuna

 

O Udruzi Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten vodeća je nepolitička i neprofitna Udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegova prosperiteta. Udruga okuplja brojne gospodarstvenike, intelektualce, liječnike, sportaše, humaniste, umjetnike i sve ljude dobre volje, a najvažniji projekt Udruge svakako je Zaklada Prsten koja stipendira talentirane učenike i studente s područja BiH.

>> Pogledajte video koji objašnjava podrijetlo imena 'Bosna i Hercegovina'

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    Novo ime-pogrešno ime. "Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine "posvojni genitiv?? Ispravno bi bilo"Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata"-posvojni pridjev!! Je li moguće da među svim tim uglednicima nema učene glave?

  • IvanLu:

    Tipurić, vrag sjedi u prvom redu. Njega se nađe u svakom nadzornom odboru. Od Dinama do Polančec-ove Podravke. Kakvi ljudi takva udruga.