Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica prstena

Udruga Prsten dosad donirala desetak milijuna kuna

10. obljetnica Prstena
Foto: Jurica GaloićPixsell
1/12
24.10.2015.
u 19:20

Oko 1,5 mil. stanovnika je iz BiH, a udruga je most između dviju zemalja

Svečanom akademijom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Udruga bosanskih Hrvata Prsten proslavila je desetu obljetnicu.

Na proslavi, pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, prikazan je film o povijesti Hrvata u Bosni i Hercegovini i zaslugama franjevaca za očuvanje identiteta Hrvata u toj zemlji.

Podaci govore da u Hrvatskoj živi milijun i pol stanovnika iz BiH ili porijeklom iz BiH. Predsjednik Prstena Mijo Marić podsjetio je da je razlog osnivanja Udruge socijalna podrška i razumijevanje, a do danas se Prsten razvio u most između dviju država. Ističe da Prsten ima prvenstveno humanitarnu svrhu.

– Ideja o okupljanju nastala je nakon ratnih događaja koji su potaknuli preseljenje stanovništva. Do sada smo prikupili desetak milijuna kuna koje smo podijelili u humanitarne svrhe i za opće dobro. Sa dva i pol milijuna kuna stipendirali smo 84 učenika i studenta, nakon poplava pomogli smo s 800.000 kuna u novcu i dva milijuna u robi – kazao je Marić.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, sponzor proslave, kazao je da bi bio počašćen članstvom u Prstenu uz prijedlog da se proširi i postane udruga bosanskohercegovačkih Hrvata, što je podržao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

– Rekli ste mi da je udruga izvanstranačka i iznadstranačka te da je najbolje vezivno tkivo zavičaj. A to nije zemljopisni pojam već ljubav i sjećanje. Treba proširiti Prsten i objediniti sve Hrvate – kazao je Leko.

Predsjedajući Predsjedništva BiH Dragan Čović istaknuo je da je organizacija u Prstenu uzor te da BiH treba reorganizirati po standardima kojima se žele pridružiti te da će za to tražiti i potporu Svetog Oca. Istaknuo je nužnost “prstenovanja” dvadesetak stranaka s hrvatskim predznakom u Hrvatski narodni sabor. Udruga Prsten ima tri tisuće članova, a njihov Klub poduzetnika s dvjestotinjak članova zapošljava 35.000 ljudi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije