Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novo otkriće: dubrovački Stradun nekad je bio pokriven crvenkasto-žutim opekama

Radnici na restauraciji ceste ispred crkve svetog Vlaha su otkrili stare glinene ploče koje su nekad pokrivale Stradun.
19. rujna 2019. u 14:49 0 komentara 165 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Tijekom sanacije pločnika na dubrovačkom Stradunu otkrivena je stara površina poznate ulice. Stradun, koji je danas pokriven kamenim pločama, od 14. do 19. stoljeća bio je pokriven crvenkasto-žutim opekama koje su otkrili radnici koji su obavljali restauracijske radove. Ove opeke su na Stradun najvjerojatnije postavljene oko 1360. godine, nakon odluke o popločenju dubrovačkih vlasti. Pokrivene su kamenom za vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

ljetni pljusak Stradun je pod vodom: Turisti trče bosi, a neki se i pritom dobro zabavljaju

Odmah nakon otkrića arheolozi iz tvrtke Arheo Plan su evidentirali 31 polje starog poda u svrhu očuvanja. Opeke su bile postavljene u uzorku riblje kosti i bile su čvrsto pripijene.

Ovo je dio procesa obnove ceste ispred crkve svetog Vlaha gdje su zbog sanacije počeli vaditi kamene ploče. cilj je očuvati što je više originalnih ploča moguće, a izvađene su radi čišćenja nagomilanih nečistoća u kamenju i fugama. Pretpostavlja se da će ukupno biti oko 15% novih ploča. Cijeli projekt vrijedan je 845.312 kuna i trebao bi biti gotov u roku od 90 dana, to jest do početka dubrovačkih ljetnih igara. Ploče na Stradunu su 40 x 21 cm x 10,15 cm i usko posložene. Ploče će biti uložene u sloj zbijenog crvenog morta. 

Dubrovnik Rekordni turistički rezultati Dubrovnik ostvario milijun noćenja ranije nego prošle godine

Cijeli projekt koordinira Zavod za obnovu Dubrovnika koji je započeo radove na preporuku konzervacijskog odjela. Radove izvodi firma Građevinar Quelin d.d. dok projekt nadgleda dipl.ing.arh. Andrija Tolja piše Slobodna Dalmacija

Dubrovnik DENIS DERK Biskupska palača i novi pravac grada Dubrovnika

- Ova “ulica-trg” nastala je nasipavanjem morskog rukavca koji je izvorno dijelio stijene na kojima je grad osnovan u ranom srednjem vijeku od padina brda Srđ na kojima se razvijao od 13. stoljeća. Nasipavanje je bilo razlogom nastanka tako široke ulice koja svoj današnji izgled duguje pročeljima zgrada rekonstruiranih nakon potresa 1667. i glatkom kamenu pločnika – govore iz Zavoda za obnovu Dubrovnika. 

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.