Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šef HDZ-a rebrendira stranku

Novo lice HDZ-a: Ovo su Plenkovićevi 'space shuttleovi'

Plenković se obratio medijima nakon rasprave o proračunu RH za 2019.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
22.02.2019.
u 18:59

Plenković je Brkića marginalizirao pa ga se kao zamjenika šefa ne pozdravlja ni u njegovoj bazi

Stari isluženi kadrovi HDZ-a sve će više biti u sjeni, a u prvi plan će se gurati mlade Plenkovićeve izabranike, HDZ-ove milenijce, uglavnom bivše asistente predsjednika HDZ-a dok je bio zastupnik u Europskom parlamentu. Šef HDZ-a kroz mlada, relativno nova ili već poznata ali zanemarena stranačka lica želi rebrendirati HDZ, odnosno osvježiti stranku i predstaviti novu generaciju koja bi vrlo brzo mogla preuzeti i ključne pozicije u HDZ-u.

Prvi i drugi ešalon

U prvom su ešalonu Plenkovićevih space shuttleova, kako ih sam naziva i kako ih priprema za političku budućnost, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Sanja Putica. U drugom ešalonu su Marko Milić i Tena Mišetić, koji su uz funkcije u Banskim dvorima i u stožeru HDZ-a za europske izbore. Karlo Ressler, od kojeg Plenković ima najveća politička očekivanja, vrlo će vjerojatno biti i na listi HDZ-a za europske izbore u svibnju. Dosad mu je Plenković povjerio izradu Statuta HDZ-a, programa HDZ-a za europske izbore, Plenkoviću je savjetnik u Banskim dvorima, a mladi je Ressler upravo i u medijskoj ofenzivi.

>>Sanja Putica

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Neku je večer sudjelovao u Otvorenom HTV-a, a dao je i intervju za N1 televiziju, što su prvi Resslerovi veliki televizijski istupi. Ressler je i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke, a dio izvora u HDZ-u drži kako Plenković u njemu vidi svog političkog nasljednika. Ressler je i posinak Vladimira Šeksa, kojeg je Plenković svojevremeno uz Matu Granića označio svojim političkim mentorom. Ressler je 1989. godište, diplomirao je pravo, a kada se proučava njegova biografija, on je tipičan primjer djeteta programiranog da uspije, usmjerenog na obrazovanje, školska natjecanja, međunarodne debate dok je studirao pravo...

>>Karlo Ressler

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Resslerova je supruga Karla konzervativka, demokršćanka, članica Udruge Vigilare, a iako je Ressler nešto blažih stavova od nje, kada je Plenković HDZ-u nametnuo usvajanje Istanbulske konvencije, Ressler se zalagao da HDZ-ovi zastupnici o toj konvenciji glasaju po svojoj savjesti. Veliko poštovanje Ressler uživa i kod Davora Ive Stiera, HDZ-ova konzervativca i Plenkovićeva konkurenta. Iako HDZ-ova lista za europske izbore još nije otkrivena, vrlo je izgledno da bi ona mogla biti osvježena potpuno novim ljudima, a uz Resslera na njoj bi mogao biti i Tomislav Sokol, još jedna Plenkovićeva nada. Sokola HDZ gura u medije o raznim temama, možda najviše o pitanju obrazovanja, a izvori bliski Plenkoviću kažu kako je i on jedno od lica rebrendiranog HDZ-a.

>>Tomislav Sokol

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sanja Putica otkrivena je još u mandatu Tomislava Karamarka kada su se u nju polagale velike nade, ali dolaskom Plenkovića u HDZ, nekako je pala u zaborav. Možda je i trebalo vremena da se napravi distanca od Karamarka, no vodstvo HDZ-a u njoj je iznova prepoznalo stranački potencijal i materijal za političku budućnost. Kroz buduće medijske istupe sve će se više naglašavati nova lica HDZ-a, dok će stari HDZ-ovi jastrebovi sve više padati u sjenu. Naravno, ovisno o snazi na terenu starih kadrova, Plenković ih se neće tako lako moći riješiti. Uostalom, i Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, neki je dan poručio kako on unatoč aferi SMS ostaje u HDZ-u i nikamo ne ide te kako će se još jače boriti za stranku. Plenković je, s druge strane, Brkića potpuno marginalizirao pa ga se kao zamjenika šefa stranke više ne pozdravlja čak ni na stranačkim skupovima u Dubravi, Brkićevoj izbornoj bazi.

Ministri u nemilosti

I nije samo Brkić u nemilosti, vjerojatno polovica ministara, izuzev Božinovića, Kuščevića, ... kod Plenkovića ne kotiraju dobro. Premda Plenković i u Vladi ima relativno mlade ministre, četrdesetogodišnjake, on ih, očito, doživljava kompromisnim rješenjima, tj. ljudima koje je morao uvrstiti u Vladu kako bi imao mir na terenu. Plenković se u HDZ-u osjeća sve jačim pa će velikom metlom počistiti sve islužene kadrove koji su ga dobrim dijelom i instalirali za šefa HDZ-a.

Ivana Maletić, potpredsjednica HDZ-a i zastupnica u Europarlamentu, svoju karijeru neće nastaviti kao eurozastupnica, nego ju je Vlada jučer predložila za kandidatkinju za člana Revizorskog suda Europske unije u mandatu od 2019. do 2025. godine. Iako su Ivana Maletić i Andrej Plenković u protekle dvije godine prilično zahladili svoje odnose, želja da ode za članicu Revizorskog suda EU bila je njezina, a Plenković ju je u tome podržao. Budući da su funkcije članice tog suda i eurozastupnice nespojive, Ivana Maletić neće biti ni na HDZ-ovoj listi za europske izbore.

Iako bi se moglo pomisliti kako je ova funkcija upravo rješenje da I. Maletić ne bude na listi i da se otvori prostor novim ljudima, izvori bliski Plenkoviću kažu kako je ona jako ime i prepoznatljiva HDZ-ova eurozastupnica te kako njeno mjesto na listi nije bilo upitno. Sama Ivana Maletić pak objašnjava da ju je posao eurozastupnice pomalo frustrirao jer, koliko god velike stvari uspjela pokrenuti u Europarlamentu, njih je u javnosti teško bilo prezentirati i objasniti. Ona ima certifikat ovlaštenog revizora i računovođe te objašnjava kako joj u karijernom smislu posao na Revizorskom sudu EU apsolutno odgovara.

– Kroz Revizorski sud moći ću imati i mnogo veći utjecaj na Europsku komisiju – rekla nam je I. Maletić. Nakon što ju je Vlada predložila za kandidatkinju uime Hrvatske, tu kandidaturu mora odobriti i resorni saborski odbor, zatim ima saslušanje u Parlamentu EU te mora proći na glasanju u Parlamentu, a konačni izbor imenuje Vijeće EU.

Sadašnji predstavnik Hrvatske u tom sudu jest Neven Mates, koji je imenovan za Vlade Zorana Milanovića. Iako on nije bio prošao na glasanju u Europarlamentu, na inzistiranje Zorana Milanovića, bivšeg premijera, na Vijeću EU Mates je ipak potvrđen za hrvatskog člana Revizorskog suda EU. Prema tome, vjerojatno nema mogućnosti da Ivana Maletić ne bude izabrana.

>>Andrej Plenković u Dubrovniku

Ključne riječi

Komentara 84

Avatar gordi
gordi
19:11 22.02.2019.

JA SAM HRVAT

MO
morskilav
21:38 22.02.2019.

Sve ljudi praznih biografija....nikad osjetili kako je zaradit kruh u privatnom sektoru....

Avatar anti_komunist
anti_komunist
21:33 22.02.2019.

hdz je postao jos jedna u nizu bezlicna anacionalna strancica koja ce debelo popusiti na iducim izborima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije