Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje

Plenković: Nemamo dilema o ustaškom režimu, novi udžbenici već najesen

Vlada - sjednica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
21.02.2019.
u 10:59

Predstavnici Lockheed Martina i Saaba istaknuli su kako su zainteresirani za suradnju u budućim nabavama zrakoplova, kazao je premijer.

Imali smo raspravu u Saboru o pitanju interpelacije koju je pokrenuo SDP vezano za nabavu aviona. Argumentiranom raspravom odbacili smo prijedlog interpelacije. Zbog sigurnosti Hrvatske Vlada ne odustaje od nabave aviona zapadne tehnologije, kazao je premijer Plenković na početku današnje sjednice Vlade.

– Isto tako, boravak na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, na kojoj je bila i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović-Burić, bio je iskorišten i za razgovore s predstavnicima Lockheed Martina i Saaba. Istaknuli su kako su zainteresirani za suradnju te spremni sudjelovati u budućim nabavama zrakoplova – dodao je premijer. 

 

Osvrnuo se i na susret s Hrvatima u Njemačkoj, razgovore o temi Tri mora, zatim na raspravu s Michelom Barnierom o Brexitu, sigurnosnu situaciju u istočnoj Europi, a potom je istaknuo zadovoljstvo posjetom Varaždinu.

Plenković je zatim prešao na reformu školstva.

– Vlada je odlučna da ispuni ambiciju da se u idućoj školskoj godini krene s frontalnom primjenom obrazovne reforme i novih kurikula u svim predmetima. Mi smo do sada uspješno usuglasili i objavili čak 27 kurikula. Ostala su još samo dva i oni će biti usuglašeni. Kurikulum povijesti ponovno je postao tema. Naš je cilj da obrazovni sustav bude prilagođen potrebama tržišta rada. Isto tako djeci mora ukorijeniti ključna identitetska pitanja, vrijednosni sustav te temeljno obrazloženu hrvatsku povijest, jezik i kulturu. Cilj je i da nove generacije dobro znaju što su vrijednosti Domovinskog rata, ali isto tako i da se vrlo jasno određuju prema pitanjima poput holokausta uz osudu onih režima koji su bili najgori tijekom Drugog svjetskog rata. Mi tu nemamo nikakvih dilema kada je riječ o ustaškom režimu – kazao je Plenković i dodao: 

Što se tiče trenutačnog teksta koji je prošao javnu raspravu i koji je dorađen, u njemu nema relativizacije holokausta. Želimo da se nakon druge javne rasprave, uz konzultaciju nekoliko ključnih autoriteta, postigne konsenzus te da se onda do iduće školske godine pripreme novi udžbenici.

Vlada - sjednica
1/11

Komentara 42

HR
Hrvatinic
10:55 21.02.2019.

Opet lete borbeni zrakoplovi .... ...bit ce novaca nakon uplate mola za inu... ...bravo....

KA
kajinx
12:05 21.02.2019.

Novi udžbenici , sve o Vukovaru i Ovčari.

AR
Arger
11:13 21.02.2019.

Jedva cekam da odletite sa vlasti....veleizdajnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije