Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Informativni rat

Novo bojište globalnih sila: Zbog čega se vodi ključni geopolitički sukob u svijetu

Boris Johnson visits China
Foto: Stefan Rousseau/PA Images/PIXSELL
1/3
09.02.2021.
u 17:14

Britanski premijer Boris Johnson posjećivao je Kinu, ali dvije zemlje nisu u dobrim odnosima te jedna drugu optužuju za emitiranje propagande putem svojih globalnih medijskih kanala

Pravih ratova među globalnim silama danas nema. Neki misle da je glavni geopolitički sukob onaj za cjepivo. Drugi bi rukom pokazali na naftu. No, sve uvjerljiviji odgovor govori da se pravi sukob zahuktao oko – informacija. Medijska sfera i društvene mreže postali su bojište globalnih sila. Naime, prošlog je tjedna Ujedinjeno Kraljevstvo zabranilo rad kineskoj državnoj televiziji CGTN zbog njezinih veza s kineskom Komunističkom partijom. London isto tako redovito kažnjava ruski RT (bivši Russia Today) te Peking i Moskvu optužuje da kanale koriste kao propagandne mašine. Nasuprot tome, Rusija i Kina pak govore: “A koja je razlika između naših kanala i BBC-ja?” te provode akcije protiv britanskih i drugih stranih medija u svojim zemljama. Istodobno je u drukčijem kontekstu, ali s istom namjerom, ukrajinska vlada zabranila rad proruskim televizijskim kanalima. Vijesti, informacije i stavovi sve se više promatraju kao oruđa vanjske politike.

Uhićenje novinarke u Kini

UK je prošlog četvrtka ukinuo licenciju za emitiranje kineskom CGTN-u zato što vlasnici te dozvole, prema britanskom zakonu, moraju imati uredničku kontrolu nad programom. Tvrtka koja je dobila licencu u UK pod kontrolom je kineske Komunističke partije, pokazala je istraga britanskih vlasti te sama stranka ima direktan utjecaj na sadržaj. Nevladina organizacija koja je prijavila CGTN kineskim vlastima navela je da je televizija ključ partijske “planirane ekspanzije meke moći i utjecaja u Europi”.

Neki su u Kini pozvali vlasti da uzvrate, i protjeraju novinare britanskog servisa BBC-ja iz zemlje. BBC se općenito u svijetu smatra jednim od najuglednijih medija, ali neki u Pekingu misle da nema prave razlike između kineske i britanske televizije koju također financira vlada. Kinesko je ministarstvo vanjskih poslova osudilo potez Londona te je “rezerviralo pravo na daljnje akcije”. Dodalo je i na svojoj internetskoj stranici da BBC širi “lažne vijesti” o kršenju ljudskih prava u Kini. Kineski građani internetskoj stranici BBC-ja ne mogu pristupiti od 2014. godine. I hrvatski građani spomenute RT, CGTN te BBC mogu gledati preko nekih telekom operatera.

Peking već ima povijest protjerivanja novinara. Prije godinu dana naredio je odlazak iz zemlje nizu novinara najuglednijih američkih novina poput New York Timesa i Wall Street Journala. Taj je postupak došao kao odgovor na američku etiketu CGTN-a kao projekta komunističke države čime joj je ograničio broj zaposlenika na tlu SAD-a.

Jučer su kineske vlasti uhitile i australsku novinarku Cheng Lei, koja je bila jedna od najpoznatijih voditeljica CGTN-a, pod optužbom da je davala podatke stranoj državi. Time se zahuktao i sukob između Australije i Kine.

Britanci su još 2012. zabranili emitiranje iranske televizije Press TV, a u informacijskom ratu često se spominje i slučaj ruske televizije RT, koju je francuski predsjednik Emmanuel Macron tijekom konferencije za novinare, koju je 2017. održavao s ruskim liderom Vladimirom Putinom, nazvao “propagandom”. Ta se oznaka često vezuje za tu televiziju, a britanski su je regulatori kaznili više puta zbog kršenja osnovnih novinarskih postulata. Zauzvrat je Moskva pokrenula istragu krši li BBC ruske zakone.

Kijev: To je propaganda

Plasiranje kontroliranih informacija Kremlju je jedan od prioriteta, a najnovija je kampanja ‘sukoba’ pokrenuta između Kijeva i Moskve. Ukrajina je prošlog tjedna zabranila emitiranje tri proruska televizijska kanala. Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da Kijev podržava slobodu govora, ali ne i “propagandu financiranu od strane agresorske države”. Ukrajinske vlasti pritom ističu da te televizije skrivaju svoje vlasništvo koje je zapravo povezano s moćnim proruskim političarima i tajkunima. Kijev i Moskva imaju povijest cenzuriranja nepoćudnog sadržaja te eksplicitnih zabrana knjiga i filmova na svom teritoriju.

Informativni rat već se odavno zahuktao na društvenim mrežama. Dio američkog establišmenta optužuje Moskvu da preko Facebooka i Twittera šire dezinformacije na Zapadu te posebno u SAD-u, gdje su navodno pokušavali utjecati na izbore. Utjecajni ruski parlamentarac Aleksej Puškov pak je rekao da bi Rusija trebala zabraniti upotrebu upravo Facebooka i Twittera budu li se na njima nastavile širiti informacije o oporbenim skupovima koje Rusija ne dopušta.

Jedan od najpoznatijih bivših voditelja BBCja Andrew Neil pokreće novu britansku konzervativnu televiziju koju će nazvati GB News. Svoj projekt opisuje kao odgovor na, kako on tvrdi, dominaciju ljevičarskih ideologija u političkim debatama na tamošnjim televizijama koje su u “raskoraku s običnim ljudima”. Isto tako odbija usporedbe s američkim Fox Newsom tvrdeći da će televizija biti ‘nagnuta udesno’, a ne “desničarska”.

Niz lijevih aktivista pokrenuo je internetsku kampanju protiv tvrtki koje su najavile oglašavanje na GB News kako bi ih odvratili od toga. Kampanju je podržala skupina “Prestanite financirati mržnju”, koju pak konzervativci opisuju kao krajnje lijevu cenzorsku grupu. Neil je pokušaje sabotiranja televizije koja još nije ni pokrenuta nazvao “komičnima”.

Neil je, zanimljivo, dodatnu slavu stekao nedavnim intervjuom na BBC-ju s američkim konzervativnim komentatorom Benom Shapirom, kojeg je konfliktnim pitanjima isprovocirao da napusti intervju. Shapiro je poslije priznao da je pogriješio.

Ključne riječi

Komentara 9

MI
Mircen
18:08 09.02.2021.

Ovakvi portali već sami po sebi provode informativni rat samom činjenicom da svojim aktivističkim prešućivanjem štite miliciju u Vukovaru na čelu s Peđom Grbićem. Milicija tamo zajedno s krivosuđem provodi četničko etničko čišćenje (preostalog) hrvatskog stanovništva zloupotrebljavajući svoje ovlasti.

XA
xaron
20:26 09.02.2021.

Sukobili se Englezi i Kinezi, neznaš ko je od njih gori.

DU
Deleted user
21:15 09.02.2021.

Prava istina je da je korona politički i gospodarski produkt da se nije promovirala panemija gospodarstvo bi bilo u istoj situaciji kao sad jer kriza je počela već krajem 2017 i to se znalo i medijima govorilo samo nitko nije obraćao pažnju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije