Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predlažemo stručnjake

Novinari Večernjeg savjetuju Oreškovića: Ovi ljudi bi bili kvalitetni ministri u Vladi!

Tihomir Orešković
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
11.01.2016.
u 12:32

Zbog nestranačkog premijera stručnjaci spremni iz tvrtki i znanosti preseliti u centar političke moći

Otkad su HDZ, Domoljubna koalicija i Most u uredu predsjednice kao mandatara predstavili Tihomira Oreškovića, javnost se zabavlja potencijalnim kandidatima za ministre i potpredsjednike Vlade. Zbog nestranačkog premijera široki je krug stručnjaka spreman preseliti iz ureda velike kompanije ili iz sigurnosti znanstvenog laboratorija u neke od sjedišta političke moći iako su svjesni koliko težak posao ih čeka.

Važno poznavanje energetike

Tim novinara Večernjeg lista koji sustavno prati pojedine resore ponudio je paletu stručnjaka, bez ili s dugim stažom u politici, za koje vjerujemo da bi uspješno vodili resore. Vodili smo se pretpostavkom da se ustroj Vlade neće mijenjati pa smo nominirali ministre za 20 ministarstava koja trenutačno postoje, iako bi u slučaju spajanja nekih resora ili promjene dijela ovlasti neka imena dobro funkcionirala i na drugim adresama. Energetika je trenutačno pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva, ali HDZ-ova ideja bila je kombinirati resor infrastrukture i prometa s tim potentnim dijelom gospodarstva koje je uglavnom u državnom portfelju.

Zato će biti izazov izabrati i ministra gospodarstva i ministra prometa i infrastrukture jer bi i u jednom i u drugom slučaju morala biti riječ o čovjeku koji je spreman uhvatiti se ukoštac s administracijom u vođenju projekata teških više milijardi eura. Ministra gospodarstva čeka nastavak pregovora s MOL-om - strateškim partnerom države u Ini, o kojoj ovisi kretanje BDP-a, ali i odluka o daljnjoj regionalizaciji poslovanja HEP-a te istraživanja nafte i plina na kopnu i u Jadranu. Nominirali smo za to mjesto Domagoja Ivana Miloševića, Josipa Budimira i Damira Vanđelića. Trojac ima iskustva u vođenju projekata, a vodili su i teške poslovne pregovore pa bi se znali uhvatiti u koštac s izazovima resora koji su većinom koncentrirani u energetici.

Čvrsta ruka u financije

Vrući krumpir je i Ministarstvo financija kojem je potrebna čvrsta ruka kako bi se deficit držao pod kontrolom i zaustavio rast javnog duga. Tu bi mandatar Orešković, kao iskusni financijaš, mogao biti od velike pomoći, ali kao premijer neće moći obavljati posao ministra na dnevnoj razini. Predlažemo stoga Dubravka Štimca koji vodi obvezni mirovinski fond PBZ - Croatia Osiguranje, HDZ-ova mladog stručnjaka Tomislava Ćorića i bivšeg državnog tajnika, a danas istaknutog Agrokorova menadžera Zdravka Marića. Od njih možemo očekivati i da bi uz Oreškovićev blagoslov racionalno raspolagali državnom blagajnom što jest, uostalom, i baza za provođenje Mostova cilja - a to je racionalnija država.

Pripremili: Marina Šunjerga, Iva Puljić-Šego, Marko Špoljar, Romana Kovačević-Barišić, Josip Bohutinski, Irena Kustura, Ivana Rimac-Lesički, Jolanda Rak Šajn, Ljubica Gatarić, Sandra Veljković, Davor Ivanković, Marinko Jurasić, Renata Rašović, Milena Zajović

Foto: VL

Foto: VL

Foto: VL

Foto: VL

>>Poduzetnike ne trebate spašavati, ali ih ni ograničavati

>>Karamarko: Gospodin Orešković ima pravo veta

Komentara 195

BR
Brandfackel2
12:42 11.01.2016.

Čačića za ministra prometa, Paravinju za ministra obitelji, Stanimirovića za ministra obrane... To bi otpriike bio logičan izbor večernjakovih novinara s obzirom kakve antihrvatske stavove zastupate!

SI
siskic
12:37 11.01.2016.

novinari večernjeg u barem 60 % svojih prijedloga kardinalno griješe. užas, ja mislio novinari donekle razumiju i poznaju hrvatsku i javne osobe u njoj. no, vidim da su navijački nastrojeni i ni malo nisu objektivni. jao nama puče hrvatske kada bi ovi što ih predlažu novinari upravljali hrvatskom.

DU
Deleted user
12:39 11.01.2016.

Evo i novinari predlažu ministre! Bože, kud plovi ovaj brod?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije