Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI BAČIĆEVI POTEZI

Nacrt novog Zakona o obnovi: Fond i Središnji državni ured pripajaju se u ministarstvo

Osijek: Zatvorena ulica zbog radova na Tvrđi
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
25.01.2023.
u 14:21

U zakon se unose promjene koje bi građanima i provedbenim tijelima trebale olakšati postupanje pojednostavljenjem procedura i rasterećenjem administrativnog postupanja

U e-savjetovanje danas je pušten nacrt novog Zakona o obnovi koji bi, prema prijašnjim najavama novog ministra graditeljstva Branka Bačića, trebao pojednostaviti i ubrzati proces obnove zgrada i infrastrukture oštećene u potresima u Zagrebu i Petrinji. Kao osnovni cilj novog zakona navodi se pripajanje Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja kako bi se poboljšala koordinacija procesa.

Uz to, u zakon se unose promjene koje bi građanima i provedbenim tijelima trebale olakšati postupanje pojednostavljenjem procedura i rasterećenjem administrativnog postupanja.

U tu se svrhu kao jedno od važnijih rješenja uređuje pitanje dokazivanja vlasništva u slučajevima u kojima se podaci iz zemljišnih knjiga ne podudaraju sa stvarnim stanjem. Takvo stanje više neće biti prepreka za obnovu, a u obrazloženju zakona navodi se kako je riječ o velikom broju slučajeva. 

Iz zakona se, među ostalim, briše i elaborat ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća, ukidaju se obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta i potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada u kulturno-povijesnim cjelinama koje nisu pojedinačno kulturno dobro. Ukida se i izvješće o obavljenoj kontroli revidenta za uklanjanje višestambenih i poslovnih zgrada.  

>> VIDEO Bačić obišao Branka Ranogajca u Brestovcu Pokupskom

Komentara 1

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
14:26 25.01.2023.

Uzgred budi rečeno, naslovna fotka uz članak o obnovi je iz osječke Tvrđe !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije