Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMALO KAPACITETA

Novi udarac za umirovljenike, očekuje se poskupljenje od 20 posto: 'Realna cijena je 7000 kn'

Umirovljenici
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
30.09.2022.
u 11:26

Hrvatska ima premalo smještajnih kapaciteta. Prema europskome prosjeku pet posto starijih od 65 godina ima osigurano mjesto u domu, dok je u Hrvatskoj to tek dva posto.

Brojni umirovljenici planiraju svoje posljednje godine provesti u domovima za starije, no mnogi od njih to nažalost neće dočekati. Nije tajna da veći hrvatski gradovi imaju problem sa smještajem svojih starijih sugrađana. Liste čekanja su duge, a neki od domova najavljuju poskupljenje što će biti znatni udarac na već tanak novčanik umirovljenika.

- Tu smo godinu i pol dana, a koliko smo čekali? Petnaest godina. Dali smo molbu u dom i onda smo se svake godine javljali da smo tu, da smo živi, ali da ne bi išli u dom, dok nije došlo do situacije da smo trebali ići u dom, poručio je bračni par Božica i Slavko Trnka za HRT.

Oni, naime, žive u najvećem zagrebačkom domu za starije na Trešnjevci.

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Umirovljenici čekaju na mjesto u domu u prosjeku i 15 godina zbog čega mnogi nikada neće doživjeti da odu u dom. Trenutno je čak petnaest tisuća osoba trenutačno je na listi čekanja za dom u Zagrebu.  U Zagrebu je trenutačno jedanaest gradskih domova, 26 obiteljskih i 25 privatnih i svi su puni.

- Ukupan kapacitet svih domova je 6381 korisnik na području grada Zagreba od čega je 63 posto smješteno u našim gradskim domovima ili točnije 4021 korisnik smješten je u gradske domove, rekla je pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba dr. sc. Romana Galić.

Nije realna cijena?

U zagrebačkim se domovima cijena smještaja kreće od 1750 do sedam i pol tisuća kuna mjesečno. Očekuje se da će porasti i do dvadeset posto. Cijene domova u Zagrebu su posljednji put cijene domova u Zagrebu rasle su 2018. godine.

- Za sada je sve u redu, ali ako poskupi puno bit će malo teže, penzija mi ne pokriva dom, meni pomažu djeca, istaknula je 82-godišnja Milka Grajner.

Pavo Ćorluka iz Hrvatske udruga poslodavaca rekao je da liste čekanja u domovima za umirovljenike ne smatra ozbiljnima. Cijenu od 1750 kn za smještaj u domu ne vidi realnom, dok bi 7000 kn bila približno prava. Tvrdi da financiranje javnih domova nije dobro riješeno.

- Financiraju ih svi porezni obveznici, a s druge strane daje se jeftini smještaj ljudima koji ih mogu sami platiti, kazao je Ćorluka.

VIDEO: Iz korita se na području metropole izlila Sava

Komentara 4

DU
Deleted user
11:28 30.09.2022.

Predlažem umirovljenicima da umjesto staračkog doma umru i tako zeznu sistem, nemojte dopustiti da vam izvlače lovu!

Avatar kvasac60
kvasac60
11:45 30.09.2022.

Pavo Ćorluka iz Hrvatske udruga poslodavaca???Ispitati porijeklo imovine Ćorlukama.

LI
liliZG
18:10 07.10.2022.

ćorluka je jednu stvar dobro rekao, ....ljudi sa visokim penzijama koji si mogu priuštiti privatne domove možda ne bi trebalo uzimati u obzir za državne ili gradske domove jer tako umirovljenici sa niskim penzijama nemaju nikakve šanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije