Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUDIJ FORENZIKE Splitsko Sveučilište dobilo dopusnicu

Novi studij za regiju od 90 milijuna stanovnika

22.05.2009.
u 17:08

Dragan Primorac, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, uručio je Ivanu Paviću, rektoru Sveučilišta u Splitu, dopusnicu za otvaranje novoga sveučilišnog diplomskog studija forenzike koji će prve brucoše upisati na jesen.

MUP i Centar I. Vučetića
Tom činu, koji znanstvenici proglašavaju povijesnim, pribivali su Milijan Brkić, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Gordan Mršić, načelnik Centra za kriminalistička vještačenja Ivana Vučetića, Šimun Anđelinović, voditelj novog studija, i Stipan Janković, dekan Medicinskog fakulteta.

– Hrvatska je u forenzičkim znanostima dosegnula vrhove, povezano je to i s identifikacijama žrtava Domovinskog rata, bilo bi ružno da to znanje bude zaboravljeno – istaknuo je Šimun Anđelinović, voditelj interdisciplinarnog studija forenzike koji povezuje mnoga područja.

Studij forenzike je dvogodišnji diplomski, nakon čijeg završetka polaznici dobivaju titulu magistra forenzike.

Upisat će 80 osoba
U prvoj generaciji upisat će 80-ak osoba unatoč tomu što je zanimanje iskazalo njih više od 800, a polovica upisanih plaćat će školarinu od 10 tisuća kuna.

– Predavat će im vrhunski svjetski forenzičari s Pen State University, George Washington University, Connecticat State University FBI, Armed Forces Institute Rockville – istaknuo je ministar Primorac.

Studij je jedinstven ne samo u Hrvatskoj, namijenjen je široj regiji koja obuhvaća gotovo 90 milijuna stanovnika. Nastava će se, rekao je rektor Pavić, održavati na hrvatskom i engleskom jeziku, u prostorijama triju fakulteta. Studij forenzike imat će tri smjera: istraživanje mjesta događaja, forenzička kemija i molekularna biologija i forenzika te nacionalna sigurnost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije